Misi 2017

Dah nak habis bulan satu 2017...
Baru nak listkan azam dan target untuk tahun ni...

Okeyla... ini antara target yang mesti saya capai untuk tahun ni... Moga2 tercapailah hendaknya..
  1. Misi nak kurus badan... takdelah kurus sangat... nak maintain takmau cecah sampai 58kg pun dah okey. 
  2. Nak menjayakan kedai silver saya di alam maya tu. Saya nak daftar SSM dan amik dropship beberapa orang supaya misi akan lebih cepat tercapai. Target setiap bulan nak ada sale paling kurang 1k...Tak mustahil kan kalo saya berusaha sungguh2.... Lagipun dalam usaha nak memantapkan bisnes ni... Di smaping jualan baju2....memang on jer.... 
  3. Nak menabung betul2... maksudnya saya akan konsisten menabung tiap minggu. Saya ada buat pelan menabung 52 minggu tu... Ni baru nak masuk minggu ketiga...Kalau konsisten menabung sehingga hujung tahun ni, saving tabung tu sebanyak RM1378. Bolehlah jenjalan new year nanti.....
  4. Target tahun ni nak bagi kat ma tiap bulan... Sebelum ni macam tak konsisten...  
  5. Nak update blog sekerap yang boleh... setiap hari kalau mampu.. paling kurang 3x seminggu... semoga blog tak bersawang dah....
Okey.. rasanya tu jer yang terlintas di fikrian sekarang. Nak list banyak2 pun kalau tak buat, tak guna jugak kan....

 
 
Read more ...

Lain anak, lainlah ragamnya

Okeyla..nk bercerita sikit pasal my twin ni...

Saya dan incik suami panggil  diorang ni abang n adik
Abang aka Hamka
Adik aka Hakim

Peel mereka yer....

Abang dulu yer...
Suara kuat... jenis cool... boleh bawak diri orang kata.. tengok gaya lah... kuat bersembang... dia yang panggil kita... ramah orangnya... 
Kalau dia nagis tu, sumbat je botal susu terus senyap..
pendek kata senang pujukla....

Adik ni manja sangat tapi kuat memberontak... lambat sikit je angkat kalau dia nangis, mesti dia akan neran geram tu ha...mudah nak merajuk.. kalau dah menangis tu, kena pujuk dulu baru boleh susukan dia...taknak susu botol..nak 'nenen'... hihi...

Abang lebih aktif berbanding adik... lebih kuat gelak...lebih mudah nak ketawa...
Kalau adik ni jual mahal sikit... kalau betul2 ada mood barulah dia gelak besar... kalau tak dok nganga2 jer mulut...Tapi...kalau dah gelak tu kuat....try geletek...kuatlah dia gelak...

Kalau pergi kerja mesti dok ingat2 kat anak2... kakak dengan cara kakak.. adik dengan cara adik... sayang semua anak2... Lain anak, lainlah ragamnya....

Kakak Iman dah setahun 6 bulan... besar dah kakak..perangai pun boleh tahanlah jugak.. Masih memerlukan perhatian.. dengki sikt dengan adik2... hihi...


Read more ...

Dulu jauh sekarang dah dekat

Saya kahwin tahun 2014.
Anak sorang 2015
anak lompat terus jadi 3 tahun 2016
Alhamdulillah... rezeki dalam masa 2 tahun perkahwinan, saya dan incik asben dikurniakan anak2.

Dalam tempoh masa 2 tahun tu saya dan suami PJJ orang kata. Dia kat Lepar, saya kat Pekan. Ambil masa sejam lebih untuk berulang.  Kalau dulu kata nak berulang hari2 tapi manusia...bukan robot... penat...
Akhirnya..dalam seminggu 2-3 kali sahaja akan balik ke Pekan untuk bersama family.

Selama 2 tahun saya membesarkan anak2 dan menguruskan kesemuanya sendirian... Anak dah 3 orang pun saya mampu menguruskan.. rasa macam tak tercapai dek akal.. dengan anak umur setahun 5 bulan dan kembar 5bulan.. bayangkanlah macammana saya menguruskan seorang diri.

Tahun 2017....
Terima berita yang tidak disangka2... Suami saya menerima surat pertukaran lokasi kerja ke Selancar 1! Jauh.... Ada udang di sablik mee semua ini. 

Akhirnya suami saya terus membuat keputusan untuk berhenti kerja dengan notis sebulan kepada syarikat. Suami tukar kerjaya daripada Penyelia Ladang ke Tukang Gunting Rambut.
Apapun pekerjaan asalakn berkat dna halal.
Banyak kebaikan suami dah berhenti kerja Penyelia tu.
Suami stay dengan saya dan anak2 dah sekarang. Segala urusan pun senang. Saya tak perlu risau sangat soal keselamatan dan anak2. Selain tu, duit jugak boleh dijimatkan. Tak perlu nak berulang dah ke sana. Boleh makan sekali kat rumah.

Be positive...
Always think positive....

Ada rahmat dan hikmah di sebalik semua ini.
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...