Lebam dan cara mengatasi

Apa itu lebam ?
  • Lebam adalah perubahan warna kulit menjadi kebiruan disebabkan kecederaan pada saluran darah di bawah kulit.
Punca ? 
  • Trauma /kecederaan : seperti terhantuk, terlanggar sesuatu objek keras atau akibat cengkaman kuat dan tersepit.
  • Pengambilan ubat mencair darah seperti aspirin dan warfarin.
  • Proses penuaan menyebabkan kulit menjadi nipis dan salur darah kecil dalam lapisan kulit mudah tercedera.
  • Masalah perubatan : masalah pendarahan  (hemofilia, leukimia), jangkitan (denggi berdarah, sesis ), penyakit SLE, Vaskulitis dan lain-lain
  • ? keturunan : cenderung mendapat lebam
Bagaimana merawat lebam ?
  • Rehatkan bahagian yang tercedera untuk mengelakkan kecederaan lebih teruk
  • Tuamkan dengan ais (cold packs/compress) untuk mengurangkan bengkak dan keradangan. Ia juga dapat mengurangkan sakit serta menghentikan pendarahan (jika ada). Lakukan selama 10-15 minit sebaik mengalami kecederaan tersebut; sekurang-kurangnya dalam 24-48 jam pertama. * balutkan ais dengan tuala atau kain sebelum menuam dan berhenti sebaik sahaja merasa kebas atau lakukan 10-15 minit sahaja setiap kali.
  • Balut (bandage) bahagian yang cedera untuk merehatkan dan mengurangkan sakit
  • Jika  bahagian yang lebam/cedera adalah di bahagian tangan atau kaki ; tinggikan kedudukan untuk merehatkannya dan mengurangkan bengkak (contoh : jika lebam di kaki – letakkan kaki di atas bantal ketika berbaring )
Selepas 48 jam…
  • Tuamkan dengan tuala yg direndam dalam air suam (warm compress)  untuk menggalakkan pengaliran darah ke bahagian lebam dan mempercepatkan proses pemulihan.
Proses pemulihan…
Lebam disebabkan oleh pengumpulan sel-sel darah di bahagian lapisan kulit yang cedera.Perubahan warna lebam adalah disebabkan pemecahan sel darah tersebut :
  • Lebam baru biasanya adalah kemerahan (pendarahan baru)
  • Kemudian menjadi kebiruan-kehitaman kerana proses pemecahan hemoglobin darah selepas 1-2 hari
  • Selepas beberapa hari ( 5-10 hari ) ia menjadi kekuningan atau kehijauan
  • Biasanya lebam akan pulih sepenuhnya dalam 2 hingga 4 minggu atau lebih lama (bergantung kepada tahap kecederaan)
Perlukah berjumpa doktor ?
YA jika…
  • mengesyaki lebam adalah kerana penderaan dan bukannya kecederaan biasa
  • lebam berdekatan kawasan mata
  • lebam terjadi dengan sendiri /tanpa sebab
  • lebam bertambah bengkak dan sakit
  • berdekatan sendi dan tidak dapat menggerakkan sendi ( misalnya terseliuh, terkehel)
  • terdapat tanda jangkitan atau radang di kawasan lebam
  • lebam tidak berkurangan selepas 2 minggu
Adakah ubat diperlukan ?
Ubat diberikan adalah untuk mengurangkan sakit, mengurangkan bengkak, kesan lebam dan radang

sumber : https://imfcare.wordpress.com
Read more ...

Anak2 hantar ke Taska Permata KEMAS 2019

Kisah 2019... Banyak perubahan yang bakal berlaku. Antaranya... Anak2 saya yang 3 orang tu akan memulakan persekolahan di Taska Kemas Permata. Kalau sebelum ni Kakak Iman sahaja yang  bersekolah di Tadika Swasta..tapi tahun ni saya dan suami sepakat letak Kakak Iman bersama2 dengan adik2nya.

Taska Permata Kemas sampai jam 5petang. So, tak perlulah saya nak fikir pasal nak ambil anak waktu tangahari. Kalau tidak, sebelum ni tengahari jer ambil kakak pastu Iman akan stay dengan saya atau suami sehingga saya habis kerja. Lapang dada sikit bila mereka bertiga duduk sekali kat taska tu. Tinggal yang bongsu jela still dengan pengasuh yang lama. itupun rasa nak cari pengasuh yang lain..yang lebih dekat dengan rumah.

Gambar first tu, hari pertama hantar ke taska. Bukan main suka belaka. Kakak dah biasa dengan alam persekolahan. Yang lagi 2orang tu baru nak kenal alam persekolahan. Taska permata ni terletak sekali dengan Tadika Kemas. Dalam satu kawasan. Kira kawasan induklah... Taska belah belakang.  Gambar pegang tangan tu masa hari kedua. Kena paksa pergi sekolah. huhu...

Sampai kat kelas, letak kasut di tempat yang disediakan. Teacher letak gamba muka masing kat rak kasut tu. Kalau letak nama, tak pandai pulak budak2 nak membaca kan. Taska ni ambil budak yang umur 2-4tahun sahaja. Kuota memang sangat terhad. Lebih kurang 25orang sahaja kanak2 yang ada di bawah pengawasan 5orang teacher dan pembantu.


N buku log yang perlu ibu bapa catat setiap hari. Pastu teacher pun catat aktiviti kat dalam tu. Jadi, bolehlah ibu bapa tahu apa yang anak2 lakukansemasa di taska.
Yuran sebulan rm100/orang...
Operasi Taska bermula seawal jam 7.30pagi - 5.00 petang sahaja.
Tapi biasa saya hantar anak2 jam 9.00 pagi...
Semoga anak2 okey lepas ni...Sehingga hari ini, lepas jer hantar anak2, nak tinggal je mesti si Hakim akan menangis. Tapi nak buat macammana kan...saya serahkan jer pada cikgu untuk selesaikan.. Lagipun sekejap jer mereka menangis.
Kata teacher, memang sampai 2 bulan anak2 akan menangis. Normal la kan...


Read more ...

Sedondon dengan Haura Suit

Kalau sebelum ni pakai baju kurung daripada colorblast, kali ni kami bawakan pula set suit. Pakai sedondon di pagi Jumaat. Beli kat supplier saya. Kan saya jual baju2 murah. Macam2 jenis ada. Nak jenis moden, kebaya, kebarung, jubah, abaya...semua ada. Saiz pun macam2 ada.




Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...