Pengalaman bersalin ceaserian / operation

Okla... al kisahnya...

Saya punya due 12 Julai 2015 tetapi baby iman taknak keluar lagi.  So, start 13hb - 17hb tu saya perlu ke klinik untuk pemeriksaan kandungan.
Kalau dalam tempoh 5 hari tu tak jugak keluar baby maka 18hb kena admit.. bersamaan hari raya kedua :) hehe

13hb - buat CTG di Hospital Pekan
14hb -  hari Selasa

Saya check up seperti biasa kat kampung aka umah mak. Masa tu saya dah start amik cuti maternity. Tapi mulut ni agak gatal ngadu kat nurse yang anak dalam perut xde gerak lagi. Betul tak gerak atau saya yang tak perasan..hihi.. Apalagi nurse klinik desa suruh saya pergi kat klinik kesihatan Chini jumpa doktor untuk check jantung anak.
Lupa pulak...masa tu bulan puasa...
So, saya dan suami terus pergi klinik Chini jumpa doktor. Masa tu menyesal jugakla sebab ngadu tu. Padahalya baby iman ni memang agak kurang gerak kalo siang. Malam jer aktif sangat2...
Dan buat pertama kalinya kena check jalan. Misi yang check... Katanya 1cm...
Disebabkan pengaduan tu jugak doktor kat Chini mintak saya ke Pekan pulak. Hospital.. check jantung anak yang setengah jam tu.. apa ntah namanya. lupa da... ha! buat CTG... padahal hari isnin tu saya dah pergi Hospital Pekan untuk buat CTG tu.. ok je semua...
Lagi al kisahnya... di Hospital Pekan tu lepas buat CTG,.. doktor check katanya air ketuban kurang.. berisiko jugaklah sebabnya dah overdue kan.. Dahla makan masa agak lama saya kat hospital tu tau.. Tunggu doktor yang lebih pakar untuk cek air ketuban tu. Disebabkan air ketuban kurang dan sebab ngadu baby kurang gerak tu (padahal masa ke Pekan tu dah cukup gerakan baby) doktor Pekan buat surat referral untuk saya admit kat Hospital Kuantan.
Saya diberi pilihan untuk pergi sendiri ataupun naik ambulans. Tapi, doktor dah pesan kat saya jangan pergi lambat sangat. Kena pergi sebelum berbuka puasa. Kan bulan Ramadhan masa tu.
Mujurlah saya dah standby semua barang keperluan dalam kereta seawal kandungan 7 bulan.. Sebelum bergerak ke Kuantan tu, dan lagi singgah kat bazar beli nasi kukus..hihi
Sampai Kuantan dah dekat kul 7... tak lama nak berbuka puasa dah... so, staff kt situ (Wad bersalin berisiko rendah) suruh saya buka puasa dulu pastu baru datang semula. Saya dan suami pun pergilah ke benteng ataupun esplanade org phg panggil.

Jangan jemu yer baca...huhu panjang lagi ni...

Siap bukak puasa pergi semula tempat tadi bersama surat rujukan. Sekali lagi kena buat CTG dan check jalan. Nak menangis rasa...huhu
Terima kasih buat suami yang bersusah payah menunggu dari pagi. Ke sana ke mari...
Hasilnya... everything ok...air ketuban pun ok... see!!! different result... saya mintak taknak admit lagi malam tu.. yela..sian suami nak drive balik jauh2...lagipun not planning nak admit seawal tu...
Maafkan isterimu ini duhai suamiku...
Klinik Desa Chini Timur ---> Klinik Kesihatan Chini ---> Hospital Pekan ---> Hospital Kuantan

Saya tak pernah bermimpi nak bersalin kat HTAA ni. Saya punya plan nak bersalin kat Hospital Pekan jer sebab ada rumah sewa kat sana. Senangla sikit kan.. namun, segala perancangan Allah itu sebaik2 kejadian dah...

Malam tu saya admit kat wad 1B.. Sedih... tak pernah tidur kat wad.. dahlah berjauhan dengan suami.. sorang2... Hujung2 due tu saya memang banyak stay kat rumah orang tua jer.. suami pun setiap hari berulang kerja dari rumah orang tua saya jer..lagipun bulan puasa...

Saya dipaksa admit dan akan di induce keesokan harinya. Takutttt... 
Saya mintak suami datang seawal yang boleh menemankan saya. Suami terpaksa balik Chini malam tu sebab tak bawak barang lansung. Lagipun bukan boleh tunggu pun...

15hb - Rabu

Kenangan bermalam di wad pada malam tu amatlah menyiksakan. Dengan suasana yang tak best.. keadaan panas...Sepanjang  mengandung sehinggalah hari saya kena admit tu, saya lansung tak rasa sakit..takde lansung rasa nak bersalin dan memang saya rasa kena admit 18hb tu nanti. Tapi... lain pulak jadinya. 
Seawal pagi dah kena kejut dengan nurse untuk standby masuk bilik check. Kena check jalan lagi. masa tu 2cm baru. Belum induce lagi. Tapi saya dah mula rasa sakit macam senggugut tu. Masih berdaya lagi mandi pagi tu. Tapi memang sakit. Saya dah syak saya ni dah mula rasa contraction based on orang lain punya experience.
Sehinggalah suami saya datang bawak kuih raya (saya yang suruh) saya memang dah tak tahan. Nak jalan pun tak larat. Kena duduk atas kerusi roda. Saya tak bagi suami saya pergi mana2 dah... masa tu sangat memerlukan semangat suami. 
Saya diminta untuk cek jalan sekali lagi tapi saya dah tak larat sangat menahan sakit. Jadi, pemeriksaan dilakukan atas katil jer. Dah 4cm masa tu. Sakit makin kuat...
Akhirnya doktor mengarahkan supaya saya dibawa ke labour room untuk induce dan bersalin. Ya Allah...sakitnya Tuhan je yang tahu. Tk daya sangat2 dah... harap baby cepat2 keluar jer... Saya cuma fokus pada sakit saya jer masa tu. Dah tak peduli sesiapa.

Dibawa ke labour room. Bersiap sedia untuk bersalin. Masa tu dah ready mental nak meneran. Doktor pecahkan air ketuban dan induce. Tapi..... air ketubamn dah sikit. Baby dah berak dalam perut..
dan.... doktor mengatakan saya perlu dibedah dengan segera agar baby dalam perut tak makan najis.
Doktor panggil suami saya dan beritahu risiko operate dan lain2. Masa tu hanya berserah pada Allah. Berdioa agar selamat semuanya.

Saya pun disiapkan untuk ke dewan bedah. Cepat dan tangkas kerja doktor2 dna pelatih HTAA. Terima kasih. Masa dibawa keluar ke dewan bedah tu pandang suami...mnegalir air mata..tak dan nak mintak maaf...
Dalam dewan bedah, dibius separuh sedar dan dibedah untuk keluarkan baby yang bertuah ini.
Alhamdulillah... segalanya selamat...Masa dengar doktor kata dah keluar baby tu, mengalir air mata gembira...syukur sangat dengan kurniaanNya. Dah bergelar ibu... surprise masa tu tak tahu baby apa. Dah siap pembedahan, dibawa keluar ke bilik apa ntah untuk seketika. Masa tu barulah nurse datang bawak baby untuk menyusu buat pertama kalinya. Tembam.... semua misi geram tengok baby iman.
Sekali lagi air mata mengalir.....gembira....
Masa pintu bilik dibuka, nampak suami dan parent kat luar tengah tunggu. Suami tak sabar nak tengok anaknya...hehe...

Pangjang cerita ni... bosan dah ke?

Sambung entri lepas ni pulak yer...hihihi...




Read more ...

SAYA SEORANG IBU DAH

Sebulan lebih saya tak mengupdate entri rupanya.
Rindu giler kat blog ni...
Banyak yang saya tertinggal cerita tentang entri2 terbaru rakan blogger.
Yang paling terkilan adalah pasal contest seo... huhu
Saya antara pemenangnya tetapi selepas sebulan baru saya perasan dan penganjur dah tak terima :(
Inilah yang orang kata takde rezeki kan...
Takpelah.... rezeki saya dapat lebih bermakna...

Alhamdulillah...

Tanggal 15 JULAI 2015 saya selamat melahirkan seorang baby girl secara operation. Berat 3.7kg.. terpaksa operate sebab anak dah berak dalam perut dan air ketuban sikit sangat. Lagipun saya memang dah lebih hari. KIsah macammana saya boleh ke hospital nanti saya cerita yer. Tapi jadi pengajaran buat saya lepas ni. Mulut ni gatal sangat. sebab apa?? nanti saya cerita kat entri seterusnta yer...
Takdan nak beraya... berpantang..

Arini dah hari ke 40 saya berpantang. Alhamdulillah.. baby saya sihat...

NUR IMAN BINTI NORZAIMI




Read more ...

Giveaway Cash Raya RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Sufi Printing Services


Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi Priting Services | Salam. Giveaway uzu kali ni dibawakan khas untuk Sufi Printing Servives . So sesiapa yang menang wang tunai RM1000 cash, bolehlah join GA uzu ni ye..

Hadiah :
Top Referral : RM100 x 1
Random : RM 50 x 18 Pemenang

Mula : 06 Julai 2015 | Tamat : 15 Julai 2015

Pengumuman Pemenang : 16 Julai 2015 (Khamis)

Sufi Printing Services merupakan kedai cetak baju murah yang menawarkan perkhidmatan print baju murah yang mana telahpun beroperasi sejak tahun 2010 lagi.
Sufi Printing Services merupakan pakar dalam menyediakan perkhidmatan mencetak baju untuk badan-badan kerajaan, pelajar kolej dan universiti, pelajar sekolah dan sesiapa sahaja yang memerlukan khidmat cetak baju murah dengan harga yang MURAH, CEPAT dan BERKUALITI. Sufi Printing Services memberi maklumbalas yang yang cepat melalui email, SMS ataupun whatsapp.

Terdapat banyak kedai cetak baju murah di Malaysia tapi kena anda perlu cetak baju murah di Sufi Printing Services? Dengan pengalaman dalam bidang design and print cetak baju murah selama 5 tahun merupakan tempoh yang cukup lama dan sangat berpengalaman dalam bidang ini dan semestinya cetak baju murah di Sufi Printing Services adalah sangat berbaloi kerana perkhidmatan yang cepat tapi berkualiti serta harga yang murah membuatkan cetak baju murah di Sufi Printing Services memikat hati pelanggan dan tidak lupa juga Sufi Printing Services mengutamakan misi dan visi agar kepuasan pelanggan amatlah diutamakan.

Sufi Printing Services adalah syarikat Bumiputra yang telah menjalankan perniagaan mencetak baju sejak tahun 2010. Sufi Printing Services juga telah berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia bernombor pendaftaran SA0171741-M . Sufi Printing Services mempunyai lesen yang sah untuk menjalankan perniagaan di kedai kami beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.
[ Gambar Di Luar Kedai ]
 [ Gambar Di Dalam Kedai ]

Antara Perkhidmatan yang ditawarkan di Sufi Printing Services :

Uniform F1 

6 Sebab Kenapa Anda Perlu Tempah Dengan Sufi Printing Services :

1. Mempunyai Premis Perniagaan
Kebanyakkan orang akan meragui sama ada betul atau tidak bisnes yang kami lakukan. Sebabnya order kami tawarkan melalui online. Muka tak nampak ape pun tak nampak.. nak transfer duit pun takut kene tipu.. Perkara ni normal dalam dunia Online. Apa bisnes pun akan merasai perkara yang sama. Alhamdulillah setakat ini pelanggan kami berasa yakin dengan kami kerana kami mempunyai premis perniagaan yang sah yang terletak di Ampang Water Front. Gambar premis kami dari luar yang beralamat di 17-1 Jalan AWF 3, Ampang Water Front, 68000 Ampang Selangor.

Kami mengalu-alukan kehadiran anda yang berada di sekitar lembah klang untuk melawat pejabat operasi kami untuk melihat sendiri kualiti cetakkan dan juga jenis-jenis baju yang anda mahukan. 

2. Cara Dan Masa Untuk Deal Tempahan Lebih Mudah 
Bagi yang tak sempat nak datang ke kedai kami atau berada di luar selangor, anda boleh deal melalui email, Facebook, Sms ataupun Whatsapp. 24jam on. Insyaallah kami akan balas semua pertanyaan anda dengan cepat. 

3. Penghantaran Yang Fleksible 
Maksud penghantaran yang fleksible ni adalah, anda boleh pilih sama ada nak COD kat kedai kami ataupun hantar melalui PosLaju. Kalau poslaju tu ada caj la kan.. caj tu poslaju yang tentukan. Kami juga boleh hantar ke tempat anda jika menepati syarat-syarat yang kami kenakan. 

4. Tiada Design? Kami Boleh Designkan :) 
Ramai juga pelanggan kami yang tidak mempunyai design. Dengan kami xde masalah. Kami boleh designkan ikut design yang anda mahukan. Cuma berikan kami idea dan kami akan designkan ikut idea anda. Caj minimum untuk design adalah RM50. 

5. Kami Print Sendiri. Bukan Sub Kilang 100% s
Semua baju yang ditempah kami cetak sendiri. Kami tak sub ke mana2 kilang. Jom kita tgk tempat operasi kami.
6. Harga Boleh Runding Sampai Jadi
Cerita pasal harga anda jangan takut. Insyaallah harga boleh nego sampai jadi. Tapi janganlah sampai mintak harga yang tak logik huhu.. Kalau mahal atau lari dengan bajet anda, sila beritahu kami untuk kami semak semula harga supaya kedua-dua belah pihak berpuas hati :) Ok cukup 6 sebab mengapa anda perlu tempah dengan kami. Insyaallah lain hari kami akan update lagi beberapa sebab untuk menguatkan lagi keyakinan anda terhadap kami.

Untuk pertanyaan dan tempahan baju, boleh hubungi kami disini -> HUBUNGI KAMI atau terus call pejabat kami ditalian 03-4280 0833 atau whatsapp 012-296 1085. Waktu operasi adalah dari jam 10 pagi sampai 7 malam.

Giveaway Raya Cash RM1000 by Emas Putih : Cetak Baju Murah Di Sufi PritingrServices dianjurkan oleh Emas Putih dan disponser oleh Sufi Printing Services , Emas Putih , Lan Careno , Mek Zumbie , Mawar Biru , Ejulz , Nina Mirza , Nizam , Ida Baharum , Inani Hazwani , Yanie Yusuf , Syira Lokman , Faziera , Boni Kacak dan Nadiah Hanum :)

Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...