Beli Set Gelongsor di Shopee


Kebahagiaan anak2 bila dapat tengok diorang hepi...suka sangat masing2 kalau dapat main kat taman. Sempat bawak anak2 main kat taman sementara menunggu abah habis kerja. Taman permainan ni kat kawasan Hotel Inderapura Lake Resort. Actually taman ni tak buka untuk pengumjung luar sebab dalam kawasan resort tapi ada pagar yang boleh dilalui. Ramai yang jogging kat tasik tu. Yang main pun ramai. Saya pun lepas jerla anak2 main. Bukan main gembira sekali mereka. Al maklumlah jarang saya bawak semua anak2 ke taman. Sebab fikir payah nak handle kecik2 semua. Tapi entahlah kenapa aritu saya semangat nak bawak mereka. Fikir boleh je nak kawal anak2.. confident is important!

Ni taman yang berdekatan dengan resort tasik tu jugak tapi yang public punya. Kebetulan aritu abahnya cuti. Saya ajakla incik hubby bawak anak2 main sekejap kat taman. Tapi, tak puas main. Yela... budak2 tengah excited.
Jadi, saya pun ambil keputusan untuk beli slide for kid ni. Beli kat shopee dengan harga rm99 inc postage. Pastu guna voucher code dapatlah diskaun 11% lagi..berbaloi2 beli... Saya memang pengguna online shopee yang tegar...setiap hari mesti nak usha barang kat website tu. Berhantu sungguh...
Memang suka sangat2lah diorang main sampai tak kira masa. Tapi tak cukuplah satu jer.. anak2 ada 4orang..takdan nak gelongsor...haha
apapun saya puas hatilah sebab dapatlah jugak anak2 main dalam rumah. Nak bawak ke taman banyak kekangan jugak. Masa....lagipun sekarang musim hujan.





Read more ...

Nak kurus dengan diet eat clean atau diet atkin?

Bila cakap pasal nak kurus ni, semangat memang berkobar2... keinginan tu teramatlah tinggi...
Saya start naik badan sejak lahirkan anak yang bongsu ni... sebab dalam masa berpantang kurang jaga pemakanan..jadi, memang susahlah nak turun..Berat pun naik melambung2...dasyat sungguh kali ni.
Baju pun banyak sangat dah tak muat. Kena beli yang baru.

Saya nak start slow2 ni. Kurangkan pengambilan susu pekat tu dulu...
Malam pulak kurangkan makan nasi atau tinggalkan terus nasi tu...Gantikan dengan menu lain yang lebih berkhasiat...

Nak buat eat clean? Masa tu tak berapa nak cukup...al maklumlah anak2 kecik kat rumah tu...Membuatkan badan jadi letih...pastu mulalah semua ke laut. Nak masak pun jadi malas. Kalau tengok menu diet yang eat clean tu sedap2 belaka. Mengancam jiwa dan raga.

Esok kita start breakfast dengan oat...Jauhkan makanan berat2...harap2 berjaya sampai dapat berat idaman.
Tengahari boleh makan nasi secara berhemah... Malam makan roti wholemeal dengan telur rebus.

Sebelum pernah try diet atkin tapi dan seminggu jer. 

Susahnya nak kurus...

Ya Allah..berikan kekuatan pada hambaMu ini untuk berdiet secara sihat....

Read more ...

Ibu yang garang

Nur Iman 3 tahun
Kembar 2 tahun
Nur Ayra 11 bulan

Di usia yang sebegini lah anak2 menunjukkan perangai. Tantrum... huhuhuhu..Toksoh katala...terutamanya yang si abang tu ha... Nampak sado tapi hati kecik sangat2...Nak menempek kat ibu jer...Tak boleh salah sikit..tak boleh tegur sikit...mesti terus melaungkan suara yang teramatlah lantang.

Kakak Iman pun ada masanya buat perangai yang menjadikan ibu naik darah. Dia kan kakak..jadi kuasa kakak tu digunakan. Kadang keras kepala...iman oh iman....

Yang tak berapa nak buat perangai, Hakim...suka menyakat abang. Tapi jenis yang gamble je Hakim ni. Kalau nak tido, terus jer tido tak macam abang...

Ayra lagila baik budaknya. Buat perangai kalau dia mengantuk sangat jer. Kalau tak, main jer...selalu jugak kena buli dengan abang2...biasala kan...abang2 kan hero...

Saya balik kerja pastu ambil anak dalam jam 6.30pm
Sampai kat rumah biasanya kul7...time maghrib...
Saya akan bersihkan diri dulu sebelum melayan anak2...makan dan sebagainya...Dari situ sampailah nak tidur memang saya akan bertukar watak menjadi lion!!! Anak2 ni akan terjerit2 dengan pelbagai ragam...menjerit nangis ada..jerit main pun ada. Pening time ni...
Dalam kul9 lebeih saya dah ajak diorang masuk bilik..standby untuk tidur...biasanya jam 10 malam memang belaka dah tidur...termasuklah saya...hihi...menyusukan si kecik tu...ibu pun lelap sekali. Suami saya balik lewat setiap malam. Jarang snagat2lah akan balik awal tu. Jadi, saya akan handle anak2 sampai diorang tidur. Itupun kadang2 ada yang terjaga pastu mengamuk....

Setiap kali marahkan anak2 selalu beringat dan istighfar...anak2 kecik lagi...nanti diorang dah besar,mesti rindu suasana tu. Lagipun...mereka adalah harta2 yang tidak ternilai. Pengorbanan seorang ibu untuk melahirkan....Allah je yang tahu...

Semoga Iman, Hamka, Hakim dan Ayra membesar menjadi anak2 yang baik...mendengar nasihat,baik budi pekerti dan tutur bicara...menyenangkan hati semua...
 






LOVE U ALL...

Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...