Raya Haji dan Air Terjun Sg.Pandan / Panching


Sengih sungguh...terserlah muka yang bulat tu.. Biarlah kan..janji comey..hahaha...
Selamat Hari Raya Aidiladha dari kami sekeluarga. Baju raya kita repeat yg Raya Puasa jer. Senang xyah fikir dah tema apa.

My anak2 yang soleh dan solehah. Masa ni kat rumah Aki. Raya ni takdan nak bergambar elok2 dengan semua. Ikut dan jer mana sempat ambil gambar. 

Peace! Tu jerlah posing mereka. Whateverlah anak2..janji korang hepi2 jer.

Ini gambar dari status wasap abg ipar. Malas dah nak edit/crop bagai...terus je attach kat blog. Raya kedua kami ke Air Terjun Panching Kuantan. Last pergi sana masa Adik Ami kahwin..masa tu bawak Makngah n bibik kenal tempat ni. Last minit punya plan ni. Dekat kul4.30 dah sampai sana. Perjalanan nak masuk ke sana dari jalan luar tu lebih kurang 5-7min jugakla...lalu kuari dna hutan/ladang. Masa ambil gambar tu, dah takde orang dah...belaka dah balik. Tinggal famili kami pastu geng India remaja. Mintak tolong dialah snap picture ni. Semua ada...


Ha..ni atas jambatan gantung. Gayat jugak weh....cabaran jugak ke sini dengan anak2 kecik...rasanya lebih elok bawak diorang ke Pantai..biarlah berpasir pun...kat sini, kena awasi setiap jejak langkah sebab dalam air tu ada batu sungai....sakit gler bila terpijak...tu yng belah bawahlah. Kalau belah atas tu okey..tempat yang waterfall...

Keluar dari situ terus ke bandar. Singgah kat kedai RM2 pastu terus ke Tjg Lumpur. Tapinya...sejam lebih baru dapat makan sebab orang terlampau ramai. Kesian jugaklah kat pekerja2...ada seornag kakak tu kata dari Asar lagi dia xrehat2...orang full sgt. Dah lembik katanya. Sabarlah kakak....taktau nk tolong macamner kan.

Hargailah masa yang ada bersama famili.

Read more ...

Berkelah di Pantai Sepat lagi








Sempena cuti berderet Hari Pertabalan Agong baru ni, bawak anak2 main air kat Pantai Sepat. Mujurlah ada ma dan abah yang suka melayan cucu2nya tu. Terima kaish ma dan abah. Incik asben kerja...tak dapatlah join sama. Selain ma dan abah, yang pergi sekali adalah adik sekeluarga.

Masak lauk tengahari yang simple2 jer. pastu bihun goreng. Pastu ada bubur durian yang ma buat dari Chini.

Alangkah seronok budak2 main air pantai. Sampai kat Pantai tu kira awal jugakla. Dalam jam 2 lebih camtu. Memang penuh dah orang tepi pantai. Selit2 jela...Puaslah diorang main air tu. Siap dalam jam 4lebih dah. Pastu singgah kat taman permainan dulu main puas2... hari bahagia mereka katakan. Memang masing2 kepenatan aritu. tidur lena belaka malam tu.

Syukur alhamdulillah...nikmat yang dikurniakan. 

Read more ...

Transport murah ke KLIA atau KLIA2

Untuk entri ni, saya nak share sikit dengan korang yang turun kat KL atau dari KL nak pergi bercuti atau travel sebab ada kerja. Korang mesti nak transportation yang boleh senangkan kerja korang kan. So sebab tu la ada banyak choice dari segi transportation yang ada kat KL ni tapi saya nak share dengan korang transportation kalau korang nak ke KLIA atau KLIA2. Guna je website Traveloka di mana sebelum ni yang korang tahu boleh buat booking hotel dengan flight kan..Tapi nak inform kat korang bahawa dekat Traveloka juga korang boleh dapatkan cheap KLIA transit tickets online dengan mudah sesangat!!! 

KLIA Ekspres beroperasi setiap hari dari jam 04:55 – 01:28, bergantung pada stesen perlepasan. Kereta api ini berlepas setiap 15 minit semasa waktu puncak dan setiap 20 minit semasa luar waktu puncak. Kini, pembelian tiket KLIA Ekpres dipermudah through booking dalam talian di Traveloka. Tempah tiket KLIA Ekspres secara dalam talian di Traveloka dan mudahkan perjalanan korang dari/ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur dengan proses yang mudah, pantas, dan selamat. Selain menyediakan servis pengangkutan lapangan terbang terpantas di Kuala Lumpur, KLIA Ekspres juga menawarkan kemudahan lain untuk memastikan keselesaan penumpang. Kereta api ini tersedia dengan ruang penyimpanan bagasi yang luas dan skrin digital yang memaparkan info pelancong. Malah, penumpang dapat menikmati sambungan WiFi 4G sepanjang perjalanan.  



KLIA Ekspres ialah servis kereta api lapangan terbang yang menghubungkan Kuala Lumpur dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA). Pengangkutan ini hanya memerlukan 30 minit untuk menghantar penumpang dari KLIA dan KLIA2 ke stesen Kuala Lumpur Sentral (KL Sentral), atau sebaliknya. Lebih tepatnya, perjalanan dari KLIA ke KL Sentral mengambil masa 28 minit, manakala perjalanan dari KLIA2 ke KL Sentral mengambil masa 33 minit. Dengan ini, KLIA Ekspres menjadi servis pengangkutan lapangan terbang terpantas di Kuala Lumpur, bahkan turut dikenali sebagai yang terpantas di Asia Tenggara.



Dalam pelaksanaan perkhidmatan bersepadu, KLIA Ekspres menyediakan kemudahan daftar masuk untuk penerbangan di Kuala Lumpur City Air Terminal (KL CAT) di dalam stesen KL Sentral. Kemudahan ini tersedia untuk penumpang yang menaiki pesawat Malaysian Airlines, Cathay Pacific, Cathay Dragon, dan Malindo Air. Sebelum tiba di lapangan terbang, penumpang KLIA Ekspres boleh menggunakan tiket kereta api untuk mendaftar masuk, serta mencetak tag bagasi dan pas masuk. Daftar masuk through kemudahan ini mestilah dibuat selewat-lewatnya 3 jam sebelum penerbangan antarabangsa, atau 2 jam sebelum penerbangan domestik.

For your info Traveloka punya apps selain nak book hotel atau flight korang boleh book ticket to klia airport online. Caranya sangat mudah! Korang just pergi kat menu dan cari book KLIA transport. Dari situ korang boleh pilih destinasi korang dari mana, kemudian nak ke KLIA. Akan keluar harga dan korang boleh book. Lepas korang buat payment through debit card atau kredit card korang akan dapat voucher yang akan send ke email korang. Through voucher tu nanti korang boleh pakai untuk naik tren. Senang kan? Takyah naik teksi kalau teksi tak available and korang pun boleh elak jam and sampai cepat. Kalau korang nak naik ke KLIA2 pon boleh. Tapi voucher ni nanti korang tak boleh jual balik so make sure kalau korang beli tu nanti pakai la ye. 


Nowadays kita kena jimat masa yang banyak kalau nak travel. Selalunya Airline low cost check in dia sangat awal so korang kena sampai awal. KLIA express la jawapannya kalau korang nak sampai awal selain plan awal-awal. So nanti takdelah kes terlepas flight lepas ni. Korang kena plan siap-siap pukul berapa semua. Selalunya antara tren lebih kurang 15 minit ke 20 minit. So plan masa korang betul-betul so nanti kalau terlepas flight tak dapatlah korang nak pergi bercuti. Kan dah rugi banyak benda. Selain tu, kat Traveloka pun korang boleh book teksi. Whatever it is Traveloka adalah korang punya travel booking yang relevan pada zaman skang ni. 

Kesimpulan nak bagitahu kat sini, dekat Traveloka tu, bermacam2 korang boleh buat...tempah teksi, tempah hotel,flight dan sebagainya. Yang penting,menjimatkan masa dan memudahkan segala urusan sebab hanya dihujung jari.

Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...