Dah belanja e-tunai rakyat RM30 dan dapat cashback RM5 guna TNG eWallet


e-Tunai Rakyat adalah inisiatif Kerajaan Malaysia untuk menggalakkan pembayaran tanpa tunai, dengan tawaran RM30 sekali beri kepada rakyat Malaysia. e-Tunai Rakyat boleh ditebus menggunakan aplikasi TNG eWallet , GrabPay dan Boost bermula 15 Januari 2020. Saya antara salah seorang rakyat yang tidak ketinggalan untuk grab peluang yang ditawarkan. 
Saya tebus guna TNG eWallet. Dalam 3 hari proses baru masuk RM30 tu. Apalagi.. dah masuk tu kita g shopping jela... kebetulan memang ada barang nak beli.
Saya beli puting pigeon slim neck kat Farmasi Marmin.


Beli puting ni harganya RM31.80...After less, jadi RM30.20... e-Wallet ada RM30 jer..so, kenalah reload RM10...


Setel belanja RM30 e-Tunai rakyat. Apa yang bestnya? Dapat cashback RM5 masuk terus ke e-Wallet TNG tu. Minimum belanja RM20. Boleh sampai 3x belanja untuk dapatkan cashback RM5 tu


Korang dah tebus ke? Boost pun okey...Tapi sebab dah claim kat TNG ,tak boleh dahla..sebab sekali jer boleh.

Read more ...

Potty training Untuk Ayra & kembar

Ayra... 2 tahun 2 bulan... 

Dah hantar ke taska Kemas sekali dengan abang2nya. Nak cerita kisah potty train ni...
Sebenarnya ada pernah try masa weekend dulu tapi macam emosi ibu tak berapa nak sihat... sehari jer... masa tu jiwa tak kental mana. Potty train Ayra dgn kembar. Memang fail masa tu. So weekend baru ni saya rasa jiwa dah tabah... trainlah mereka dengan kecekalan jiwa. Eceh ayat kn...

Sabtu :

Kebetulan pagi tu bangun tidur memasing dah poo poo...so saya rasa after2 this jaranglah nak poo poo lagi kan... So, saya pun diapers free la mereka2 ini. Sampai ke petang tu mmg fail la kan...tapi saya okey jela... Si kembar tu payah sikit nak suruh kencing...sampai nangis2 kt bilik air...puas bertunggu... Ayra pulak biasanya dia akn kencing bgn jer tidur... sy xdan lagi bawak dia ke toilet, dia dah kencing dlm buai. Si hamka kencing masa tidur. Apapun saya masih bersabar walaupun ada tone tinggi...hihi

Ahad :

Semakin baik...ada perkembangan yang positif masing2... terutamanya si Ayra. Dia dah boleh kencing kat toilet. Kalau tanya nak kencing ke x? dia memang anggukla...padahal kadang tu xnk pun kencing. Dia memang suka main air! Si hakim pulak boleh menahan kencing dah...bagitahu ibu yang dia nak kencing. Si hamka yang agak payah sikit. Kuat main sikit yang sorang ni....

Isnin :

Arini saya meneruskan misi diaper free untuk Ayra kat taska. Dah bagitahu cikgu2 dia yang tengah potty train. Mudah2an cikgu dapat memberi kerjasama. Terima kasih cikgu... Si kebar saya memang belum yakin nak diapers free kat taska...Kesian cikgu. Planning cuti raya cina ni nak all out! Insya Allah....





Read more ...

Al kisah persekolahan tahun 2020

2 Januari 2020...

Kakak Iman dah masuk usia 5 tahun.. Untuk tahun ni saya daftarkan Kakak ke TADIKA KEMAS PERAMU... 
Sebenarnya tadika tu dalam satu kawasan jugak dengan Taska lama dia. Cuma Tadika belah depan. Taska belah belakang. Untuk hari pertama dan kedua nampak macam okey jer kakak... Minggu depannya tu Kakak buat hal...buat drama air mata pulak.. tapi sebagai ibu ni, jiwa kena kental...kita bagi cikgu kelas handle...kan... Kakak Iman ambil pakej transit terus kat situ. Yuran sekolah TADIKA sekali dengan TRANSIT RM150 sebulan. Senang sikit kan..tak perlulah saya nak berkejar ambil dia sekolah pastu hantar pulak ke TRansit... Yang mana memudahkan tu, kita follow jer kan... lagipun setempat dengan adik2 yang lain. Harapan ibu ni besar duhai kakak..semoga kakak lebih cemerlang dan berdikari lepas ni.



Ini pulak kisah adik Ayra. Suka sangat si ekcik sorang ni ha... tahun 2020 ni adik dah sekolah sekali dengan abang2...ibu pun senang hati bila adik dapat taska kemas ni. Lebih terjamin nak dibandingkan duduk dengan pengasuh kan... taska berdaftar... Walaupun 2 hari pertama tu adik menangis tapi minggu depan tu dengan girangnya melangkah masuk ke kelas.

Gambar balik sekolah. Abang pimpin tangan adik kesayangan. Bagus si Hakim ni. jaga adik.. lega hati bila semua duduk setempat. kerja ibu pun senang dan masa pun tak dibazirkan sana sini. sekali harung hantar dan ambil.



Kembar pulak memang stay kat Taska lama. Bolehlah jaga adik Ayra kan... Ha tengok tu. Balik sekolah pimpin tangan adik. Itu masa hari pertama dan kedua jerla... hari2 seterusnya adik yang ke depan dulu berkejar ke kereta.

Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...