Nak kurus dengan diet eat clean atau diet atkin?

Bila cakap pasal nak kurus ni, semangat memang berkobar2... keinginan tu teramatlah tinggi...
Saya start naik badan sejak lahirkan anak yang bongsu ni... sebab dalam masa berpantang kurang jaga pemakanan..jadi, memang susahlah nak turun..Berat pun naik melambung2...dasyat sungguh kali ni.
Baju pun banyak sangat dah tak muat. Kena beli yang baru.

Saya nak start slow2 ni. Kurangkan pengambilan susu pekat tu dulu...
Malam pulak kurangkan makan nasi atau tinggalkan terus nasi tu...Gantikan dengan menu lain yang lebih berkhasiat...

Nak buat eat clean? Masa tu tak berapa nak cukup...al maklumlah anak2 kecik kat rumah tu...Membuatkan badan jadi letih...pastu mulalah semua ke laut. Nak masak pun jadi malas. Kalau tengok menu diet yang eat clean tu sedap2 belaka. Mengancam jiwa dan raga.

Esok kita start breakfast dengan oat...Jauhkan makanan berat2...harap2 berjaya sampai dapat berat idaman.
Tengahari boleh makan nasi secara berhemah... Malam makan roti wholemeal dengan telur rebus.

Sebelum pernah try diet atkin tapi dan seminggu jer. 

Susahnya nak kurus...

Ya Allah..berikan kekuatan pada hambaMu ini untuk berdiet secara sihat....

Read more ...

Ibu yang garang

Nur Iman 3 tahun
Kembar 2 tahun
Nur Ayra 11 bulan

Di usia yang sebegini lah anak2 menunjukkan perangai. Tantrum... huhuhuhu..Toksoh katala...terutamanya yang si abang tu ha... Nampak sado tapi hati kecik sangat2...Nak menempek kat ibu jer...Tak boleh salah sikit..tak boleh tegur sikit...mesti terus melaungkan suara yang teramatlah lantang.

Kakak Iman pun ada masanya buat perangai yang menjadikan ibu naik darah. Dia kan kakak..jadi kuasa kakak tu digunakan. Kadang keras kepala...iman oh iman....

Yang tak berapa nak buat perangai, Hakim...suka menyakat abang. Tapi jenis yang gamble je Hakim ni. Kalau nak tido, terus jer tido tak macam abang...

Ayra lagila baik budaknya. Buat perangai kalau dia mengantuk sangat jer. Kalau tak, main jer...selalu jugak kena buli dengan abang2...biasala kan...abang2 kan hero...

Saya balik kerja pastu ambil anak dalam jam 6.30pm
Sampai kat rumah biasanya kul7...time maghrib...
Saya akan bersihkan diri dulu sebelum melayan anak2...makan dan sebagainya...Dari situ sampailah nak tidur memang saya akan bertukar watak menjadi lion!!! Anak2 ni akan terjerit2 dengan pelbagai ragam...menjerit nangis ada..jerit main pun ada. Pening time ni...
Dalam kul9 lebeih saya dah ajak diorang masuk bilik..standby untuk tidur...biasanya jam 10 malam memang belaka dah tidur...termasuklah saya...hihi...menyusukan si kecik tu...ibu pun lelap sekali. Suami saya balik lewat setiap malam. Jarang snagat2lah akan balik awal tu. Jadi, saya akan handle anak2 sampai diorang tidur. Itupun kadang2 ada yang terjaga pastu mengamuk....

Setiap kali marahkan anak2 selalu beringat dan istighfar...anak2 kecik lagi...nanti diorang dah besar,mesti rindu suasana tu. Lagipun...mereka adalah harta2 yang tidak ternilai. Pengorbanan seorang ibu untuk melahirkan....Allah je yang tahu...

Semoga Iman, Hamka, Hakim dan Ayra membesar menjadi anak2 yang baik...mendengar nasihat,baik budi pekerti dan tutur bicara...menyenangkan hati semua...
 






LOVE U ALL...

Read more ...

Berjimba di Bukit GambanG Waterpark

Cerita Hari Ahad lalu. Diberikan rezeki untuk bawa anak2 main air kat Bukit Gambang Waterpark. Terima kasih ma dan abah sudi bawak kami anak beranak. Sanggup datang ke Pekan untuk ambil kami. Terima kasih pada incik suami sebab membenarkan kami pergi. Kami sampai kat sana dalam pukul11 pagi. 
Tiket pakai voucer. Dapatlah diskaun.
Normal rm33 dewasa
Guna voucher rm28


 First main kat Coco beach. Nak tunggu ombak tapinya xdatang2 pun ombak.

 Anak teruna main sama2...time elok kan...

 Mana lagi sorang anak saya ni? Entahla...huhu

 Kembar oh kembar

 Anak sulung saya. Nine...

Anak bongsu saya...Amoi...

Just nak remind pada mereka yang belum pernah datang. Standby duit banyak sikit sebab makanan kat dalam tu agak mahal. Makanan dari luar tak dibenarkan bawa masuk tau. Memang security akan check giler2...habis korek dalam beg korang tu. Nasib baik sangatlah kalau terlepas. Lepas tu kat dalam tu semua pakai e-value....xdok guna cash tau...nanti keluar boleh refund semula kat kaunter refund.
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...