Admit Ward Raya kelima

Raya ketiga (Jumaat) kena daang ofis macam biasa. Untuk yang oncall... jam 5.00pm-7.30pm
Tapi saya datang lambat dah... Sorang member ofis dah cover...hihi..
Perjalanan dari Chini Timur - Pekan ambil masa sejam. Bawak biasa2 jerla... Hajat di hati nak beraya rumah kawan2 yang ada kat Pekan tu tapi kemalasan melanda. Lagipun tak larat mana nak bawak perut ni ha... Jalan pun agak lembap...
So, habis jer kerja, kemas2 balik Chini Timur semula.
Bukan boleh duduk lama2... Sakit sangat nak bangun semula tu. Perut dah bercantum dengan peha! huhu
Keesokan harinya... tengahari tu encik husben ajak pergi Lepar.. ada urusan sikit. So, bergerak ke Lepar. Kebetulan terserempak dengan abang ipar. Diorang nak pergi mandi air terjun kat Panching. Ajaklah kitorang sekali. Keputusan pada mulanya okeyla... kitorang akan menyusul kemudian. Tapi, apakan daya.. kta hanya merancang... Dalam perjalanan balik tu, saya mengalami contraction yang saya kira agak kuatla. Dah biasa kena senggugut dulu2... macam tu lah rasanya. Hanya mampu menahan sakit. Saya tak menjamah nasi lansung pada hari tu. Makan nasi impit jer waktu pagi.

Ma dna abah pergi Johor hantar adik yang study kat politeknik. So, kat rumah memang takde sesiapala. Hanya family kecil saya. Saya pulak masih sakit, jadi, encik hasben yang setelkan semua. Kemas rumah... masak untuk diri sendiri...saya terbaring jerla menahan sakit. Dengan harapan bila dah rehat tu nanti saya okeyla....

Encik asben tanya nak g hospital/klinik tak... saya degil.. taknak.. bukan apa.. saya risau kena tahan ward..tak pernah lagi berjauhan dengan Iman tu... lagipun takut kena cek jalan...haha

Lama2 dek tak tahan sangat, mak dan abah mertua saya bawak juagk saya g klinik. Diorang pun baru je balik dari Kuantan. Pergi klinik Desa mula2... memang kuatlah rasa contraction tu masa misi cek. Kena bawak g Klinik Chini Atas pulak. Scan dan cucuk ubat tahan sakit dan jugak ubat matang paru2.. sebab baru 7bln lebih. Sah2la kena hantar hospital Kuantan pulak... kena tahan kat ward untuk pemantauan takut terberanak awal...huhu..
Iman o...Iman.... teringat sangat2 kat Iman masa tu.

Iman dijaga oleh keluarga mertua saya. Sian Iman kena berjauhan. Encik asben follow ambulan yang hantar saya. Saya pun tak tahu yang dia nak follow. Ingatkan just nak hantar barang jer. Beria dah salam masa tu. Saya kena tahan dalam bilik pemantauan dulu untuk sehari, Kena puasa takot memang beranak awal ker...Get ready jerla... Lapar giler... kan makan pagi semalam jer... Kena masuk air sebotol... makan iberet..

Sehari kat bilik tu, esoknya baru boleh transfer ke wad biasa untuk pemantauan lagi. Alhamdulillah... last rasa contraction masa kat bilik tu jer. Pastu dah takde dah.. Masa kat wad biasa pun dah okey... Tak sabar nak balik jumpa Iman... Encik asben yang stay temankan saya kat hospital.. Kesian dia tidur dalam kereta jer... Pengorbanan seorang suami.... thank you my darling...

Admit Ahad sampai Selasa. Serik dah rasa nak jalan jauh2....
Twin taknak keluar lagi... biarlah cukup bilan baru keluar yer twin...
Saya perlu readmit 25/8/2016 untuk operate esoknya.
Takut.....
Read more ...

Al kisah Raya 2016

Selamat Hari Raya uollssss....

Raya Aidilfitri di rumah ma abah tahun ni. Hihihi.. suker sangat2.. tahun lepas pun kat rumah mak abah jugak cuma bezanya saya tak dapat beraya... sedang berpantang ke Iman...
Tahun ni tak berpantang dah tapinya Ya Allah.. Hanya tuhan sahaja yang tahu betapa dugaan bila mengandungkan kembar ni. Dengan sakit pinggangnya.. sakit belakang... nak jalan tak larat... nak becara ke anak pun tak larat.. 
Patotlah orang kata seeloknya jarak anak kena 2 tahun. Yer!!! Korang kena akui itu... saya dah mengalaminya.. ujian berat jugaklah untuk saya. Anak baru 11bulan.. dah boleh berjalan.. sedang lasak orang kata. Sangatlah aktif...
Bila mask 30 minggu ni yang terasa sangat2 tak larat nak bawak diri. sebelum ni masih mampu... ni nak buat apa2 pun kena ambil masa yang lama. Step by step...
Sepanjang 3 Syawal ni saya tak tolong apapun... sikit2 gtula... Alhamdulillah tahun ni adik beradik penuh...semua beraya kat umah ma abah. Jadinya ada 4 orang perempuan yang sepatutnya boleh tolong ma namun, hanya tinggal 2 jer yang larat. Adik ipar saya yang sorang ni bermasalah sikit kandungannya... uri kat bawah. Tak boleh buat kerja lasak2. Balik kampung beraya pun senyap2..huhu...
Terima kasih tak terhingga pada Nor dan Tasya (Adik ipar) yang membantu kat rumah...
Kalau takde diorang ni tak tahulah macammana nak handle raya tahun ni. Nak harap adik2 lelaki apalah sangat kan.. kena suruh belaka baru jalan. hihi

Raya ketiga dah kena masuk kerja petang sebab oncall... ish ish.. kesian kan...apa nak buat.. mencari rezeki....demi tugas...


Baju raya saya yang macam bukan baju raya... susahnya nak cari baju... perut saya besar sangat... kebanyakan baju sangkut tang tu. Ni pun beli last minute kat butik Peace Collection. Warna pun x sedondon mana. hihi...Bantai ajerla.. janji ada tema...
Dahla raya pertama tu Iman meragam.. dia tak sihat sebelum tu.. dengan batuknya, selsema dan demam...merengek jer tau. Raya kedua pulak ada majlis bertunang adik ipar.. so agak terisi Syawal...

Read more ...

Preggy 30 weeks twin

Okey... dah masuk 30 weeks.. means dah 7 bulan kandungan twin ni... Scan latest berat tiap seorang dalam 1.5kg gitu... dah 3kg usung twin dalam perut ni..
Bila jumpa jer dengan orang sekeliling, mesti ingat dah sampai due...huhu
Perot dah macam nak tunggu masa sangat2 dah...
Padahal lagi 2bulan...
Nak jalan pun memang tak larat manala kan.. sakit...penat...
Tambah2 bila baring dan nak ubah kedudukan. Ya Allah.. hanya Dia je yang tahu betapa sukarnya nak beralih tu..memang kena ampu kuat2 tang perut tu..

Kalau masa first pregnancy, walaupun dah 9 bulan saya rasa masih berdaya lagi.. tapi tidak untuk kali ini. Terasa lain sangat2... Bayangkanlah... dengan anak yang baru berumur 11bulan... masih nak bermanja.. masih nak berdukung... Sabar dan tabah jerla... Redha dengan semua yang dah berlaku... Allah tahu saya masih kuat dna mampu untuk menanggung semua ini.

Alhamdulillah... famili semua memahami...Banyak sangat tolong mempermudahkan urusan... Terutamanya ma yang macam2 tolong... Terima kasih ma!!!
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...