Cara memakai blusher dengan betul




Solekan memerlukan kemahiran atau skill yang betul untuk memastikan hasil solekan tersebut menjadikan seseorang wanita itu tampak cantik dan menyerlah. Oleh yang demikian, tidak hairanlah jika ramai wanita yang kadang kala sanggup membayar juru solek professional atau professional makeup artist demi mendapatkan hasil solekan yang terbaik. Salah satu teknik makeup yang sebenarnya boleh anda praktikan sendiri tanpa mengupah professional makeup artist adalah solekan pada pipi dengan menggunakan blush (juga dipanggil sebagai blusher) 

Fungsi utama pemakaian blusher atau pemerah pipi ini adalah untuk memberikan warna pada bahagian pipi wanita dan juga menonjolkan lagi tulang pipi. Selain itu, juru solek juga sering menggunakan blusher untuk menjadikan muka seseorang wanita itu kelihatan lebih ‘sharp’ dan berbentuk (dengan menggunakan teknik shading). Oleh itu, ikuti beberapa panduan seperti berikut untuk memiliki hasil pemakaian blusher yang cantik;

Sebelum tu, kita kenal dulu powder blusher ataupun pemerah pipi.

Antara jenis blusher: 

1. Blusher Jenis Padat : 
1. Serbuk warna daripada blusher jenis padat ini akan menghasilkan warna yang lebih menyerlah.
2. Jenis ini sesuai untuk semua jenis kulit terutamanya kulit berminyak

2. Blusher Jenis Krim :  
1. Memiliki tekstur lebih basah dan kurang padat. warna yang dihasilkan bersatu secara alami dengan warna kulit.                         
2. Namun jenis krim ini tidak sesuai digunakan pada kulit berminyak kerana akan menimbulkan kesan lebih berminyak

3. Blusher Jenis Gel : 
1. Warna bagi jenis gel ini tidak terlalu menyerlah dan sesuai digunakan setiap  masa bagi menampilkan solekan yag lebih natural.
2.  Jenis ini sesuai untuk wanita berkulit kering

4. Blusher Jenis Balls : 
1Bentuknya menyerupai bebola kecil cara menggunakannya adalah memutarkan berus di atas blusher jenis berbola ini.
2. Serbuk yang melekat di berus kemudiannya akan disapukan pada pipi.ia sesuai untuk semua jenis kulit

Dah kenal blusher, seterusnya kena kenal bentuk muka anda sama ada bulat, bersegi, oval atau berbentuk hati. Setiap bentuk muka yang berlainan mempunyai teknik pemakaian blusher yang juga bersesuaian. Boleh rujuk seperti gambar di bawah teknik pemakaian blusher mengikut bentuk wajah. Nanti barulah wajah tak nampak seperti badut. hehe

Dah kenal blusher, dah kenal bentuk muka, seterusnya, pilih warna blush yang bersesuaian dengan tona kulit anda. Jika anda mempunyai tona kulit yang gelap, elakkan daripada memakai blusher yang berwarna terlalu terang!

Selamat berjaya!!! Mudah2an dengan tip yang diberikan ini akan memberi manfaat pada mereka yang ingin memakai blusher. 


Read more ...

Promosi Raya China!! Cincin Silver Cantik

 Ini antara sebahagian koleksi cincin silver yang saya ada. Design ada bermacam2 tapi ini koleksi terbaru dari saya. Dijamin puas hati dengan set ni. Harga?? Meh2 wasap atau pm... 
Normal Price RM300 sepasang ni...
Buat hadiah untuk pasangan anda.
 
Nak bagi harga SALE RAYA CINA ni...

Berminat dengan set silver di atas?

PM/Wasap me : 0129398584 (Lin)


Read more ...

Pregnant lagi?

Iman dah 6 bulan.. cepat sungguh perkembangan bayi. Dah boleh meniarap..menyusur ke depan dah. Dah macam2 ragam yang Iman tunjukkan. Kalau pergi kerja tu mesti dok teringta je dengan telatah dia. Senyum tawa pengubat rindu dna duka di hati.. haha...

Ibu Iman dah lewat hampir 2 minggu ni. Aduhai...
Saya punya kitaran tak pernah miss dan tak pernah lari jauh. Setakat 1-2 hari jer samada terlewat atau terawal...Ini macam memang ada kemungkinan untuk Iman jadi kakak :)
 Risau pun ada... Dahlag czer... siaplah kena bebel dengan misi nanti. Paling tak larat bila pregnant ni nak kena ulangh alik pergi kkia cek tiap bulan. Lemah semangat den!!!

Nak buat UPT Test tapi macam takot...haha.. tak tahulah apa yang bermain dalam pemikiran ni. Rezeki... kalau ada...

Siapa ada pengalaman macam saya.. meh sharing2...
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...