Duit lesap angkara terjerat dengan scammer loan

Dalam dok berjaga2 tu kena jugak kt kepala sendiri. Dalam dok selalu baca pasal scammer tu...xtaulah...aku tewas sebab terjerat dengan scammer! aduhai...kisah sedih ni...Dah lama nak up..supaya jadi pengajaran buat semua. Sebelum ni bukan tak pernah buat loan ni...bukannya tak reti lansung mean zero info pasal loan ni. Dah nak terkena orang kata.

Okey..al kisahnya....saya memang sedang cari lubang untuk buat loan ni. So, apply via iklan2 kat facebook kalau tak silap sayalah...kalau korang perasan kat FB memang ada iklan pasal loan yang memerlukan kita isi form ringkas maklumat untuk diorang hubungi kita.


Inilah orang yang perdayakan saya. Mati2la saya ingat orang bank betul. Aduhai... Tak tahulah apa kena dengan saya masa tu. Mungkin excited orang nak offer loan kan...


Permulaan detik yang memilukan hati. Bermula 14 April 2021. Saya telah terpedaya.

15 April : Saya bagi bank statement dan slip gaji 3 bulan serta IC.

16 April : Mintak Penyata KWSP pulak. Saya yang lurus ni pun bagilah...Pastu dia mintak saya bagitahu nak apply berapa jumlah loan.
Saya tanya rate berapa : MUrah sangat 1.88% setahun tau.
Saya pun applyla 15k. Katanya lagi dalam 2 3 hari tahulah result. Siap pesan jangan pergi ke lain bank.

19 April : Dia tanya saya ada dapat call x dari officer menyatakan yang saya punya loan lulus ke x... (Komplot sungguhla time ni. Masa ni kenapalah tak terfikir nak cek no tel tu samada scammer ke x...) So, masa ni memang orang yang katanya 'officer' tu call bagitau loan saya lulus!!! So, saya tanya dia apa nak buat next...

Last2 saya apply untuk 10k selama 4 tahun. Jadi dia pun buatlah kira2... Sebulan rm224 sahaja. Okey deal! hahaha

Pastu dia call saya. Katanya kena byr stamp duty. Saya cakaplah kenapa xtolak dari jumlah loan yang dapat tu nnt. Saya tak ingat dah dia jawab apa. Saya terpedaya masa ni. Ooo..mungkin sekarang memang kena bayar dulu kot stamp duty tu. Saya terfikir camtu...bodohnyela... Dia kata kena bayar cepat...kebetulan petang tu katanya ada staff on duty yang handle pasal stamp duty ni... Dia akan tolong bayarkan stamp duty on behalf on me! Dia bagi detail untuk saya transfer.

Staff on Duty
Fitriani Binti Samsudin
158033348478
Maybank
10.000×3%=Rm300

refrence:tulis nama
other payment detail:ic number

Tengok nama tu...Melayu...huhu...sampai hati tipu duit sesama sendiri. Duit haram....kan...sedih giler rasa. Saya pun tanpa ragu2 terus transfer RM300 ke akaun dia. Menyesal giler tau.

Lepas dah transfer tu, kira boleh release paymentla...kata dia...saya kena ke Kuantan Branch. Saya mintak esoknya nak pergi sign tapi dia tak bagi sebab dia kata loan proses amik masa. Kena officer cek akaun bla2....

20 April 2021
Dia siap bagi saya transaction yg stamp duty tu. Lgilah percaya kan.


Scammer tu on contact dengan saya tanya progress duit dah masuk ke belum. Sampai ke malam tau. Jam 8 malam. Dia suruh saya cek tarnsaction history la...Floating...tapi memang takde pun. Suruh tunggu dan tunggu 10 minit...20 minit... Masa ni saya dha mula rasa dipermainkan. Dahla malam kan...Macam tak logik sangat diorang still kerja masa tu. Pastu dia offerkan diri nk tanya officer kenapa duit tak masuk dalam akaun saya lagi. So, saya tunggu officer call/wasap saya untuk info selanjutnya. Masa tu dah dekat jam 9.30 pm tau. Manalah saya tak angin kan... dahla memang rasa kena tipu dah time tu.

Malam tu jugak...dalam jam 9.54 tu officer dia wasap saya. Kata akaun saya x kredit mean xscore. Duit tak boleh masuk sebab dalam akaun kurang 1k. Jadi, saya pun cuba lagi ikot rentak dia. Saya topap dalam akaun saya supaya ada 1k sekarang. Nak tengok apalagi yang dia nak buat. Masa ni dah tahu saya konpem kena tipu. So, officer tu kata dia akan aktifkan scoring record saya dulu.

Then, nak tau apalagi game dia????

Dia kata kena transfer ke satu akaun ni sebanyak 1k untuk aktifkan scoring record tu. Pastu amik masa 30minit la...Nanti dia akn transferkan 11k ke dalam akaun saya. Saya cuma boleh guna 1k (yg memang duit saya) yang 10k tu boleh guna lepas sign aggreement kononnya.

Saya pun cakap kat dia yang saya akn bg by cash jer masa sign. Masa ni geram sangat dah.Konpem2 kena tipu...1K tu nk suruh tarnsfer! 

Shahrul Azhar Bin Samsudin
15131100066400
Rhb Bank

Tapi dia berkeras bagitahu tak boleh sign aggreement selagi xbagi scoring tu aktif. Pastu saya contact balik dengan yg mula2 tadi tu. Mintak refund semula duit saya yang rm300 tu. Tapi dia dh tak reply wasap saya...

Itulah kisah saya yang sedih. Moga menjadi pengajaran buat semua. Sebab excited kan... Tapi lepas tu saya lepas apply Personal Loan dengan Aeon...alhamdulillah...Terubat sikit kedukaan kena tipu sebanyak rm300 tu kan. Tapi mujurlah saya tak berterusan kena tipu. Bayangkan kalau saya tarnsfer rm1k tu kat dia...parah....mujurlah cepat2 tersedar dari lamunan. Dalam masa 5 hari duit saya lesap rm300.

sekian cerita saya pasal scammer loan.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...