Kos nak masuk air dan elektrik rumah baru

Tanggal 30 April 2021 -----> Happy tak terkata bila dapat ambil kunci rumah baru.
Alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...
Banyak nak kena spend duit ni...

 
1) Api
2) Air 
3) Gril
4) Perabot basic
5) Wiring
6) Lampu dan kipas

 

Antara lampu yang dibeli utk rumah baru nanti. Kipas beli 2 biji je sebab bajet masih kurang. Beli kat Focus Lighting, Kuantan. Ats rekemen aboh..memang tak g tepat lain dah. terus tuju ke situ...malas nak survey2...sebabnya penat bulan puasa...pastu si Ayra ada ikot...dia pun kurang sihat.


Esoknya teruslah pergi rumah baru. Selama ni tengok dari luar jer.hihi...Kawasan rumah ni cuma sederet jer. Belah belakang sekali...agak ke dalam la. Suka sangat anak2 dapat duduk rumah yang selesa. Ruang porch memang sangat luas.

view depan rumah...Ada 2 biji rumah mesra rakyat kat depan tu..Hutan lagi depan tu...masih dalam suasana tenang.

Isnin depan tu terus pergi TNB & PAIP untuk setelkan bekalan masuk api dan elektrik. Ingatkan terus setel tapi yela...ada jugak masalah yang timbul.

Yang TNB tu : Dah apply only tu ada dokumen yang xupload. mujurlah staf TNB yang entertain saya tu call esoknya. Dia yang tolong download dan masukkan dokumen yang tak lengkap tu. So setel dah...buat bayaran sebanyak RM263 secara online. Tunggu pihak TNB datang pasang meter jela. Sampai ke hari Jumaat masih belum dipasang...4 hari dari tarikh yang diapply.

Kes PAIP pulak : Isnin 3/5 tu jugak pergi paip dan setelkan bayaran RM110.
So pastu tunggu jela diorang datang pasang meter air tu. Tapi semalam, Rabu staf yg entertain sy call. Katanya pihak PAIP nak datang pasang meter dah tapi xlengkap lagi.. Ingatkan diorang yang setelkan belaka..huhu... Rabu tu jugak saya deal dengan tukang paip (serach dalm group pekan jer masa tu sebab xkenal sape2) Pagi ni khamis tukang tu siap dah buat dengan kos RM150 untuk barang dan upah. Dah siap pasang tu kena pergi PAIP pulak tunjuk gambar kat diorang. Aduhai...staf PAIP kata tukang pasang terbalik pulak. Tapi tukang kata dah betul dia pasang..dia ikot jer pemaju. So, petang nanti team PAIP akan datang tengok apa2 masalah dan akan terus pasang meter. InsyaAllah moga dipermudahkan segalanya...

Bab wiring dah usha2 3 tempat...uishhh...dlm 3k jugakla nk kena standby. Allahu akbar...Ya Allah..permudahkanlah urusanku...

Gril lepas raya datang pasang. lagi rm1.5k sebab dah bayar deposit 3 tahun yang lepas..punyalah lama kan...mujurlah dia xhilang lagi...



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...