Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com

 


Pencarian bloglist bagi bulan Januari, Februari dan Mac 2021 di MiaLiana.com bermula pada 10.00 pagi 29/12/2020 sehingga 10.00 pagi 30/12/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog MiaLiana.com / Like Fanpage MiaLiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog MiaLiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2020.

** jom support Mia Liana....

Read more ...

Beli kerusi barber murah

Alhamdulillah...Lepas jugak hajat nak beli barber chair untuk kedai asben. Ada rezeki untuk menambahkan kerusi. Tak plan pun nak beli hari Selasa tu tiba je terdetik nak gerak ke Kuantan. Padahal pagi tu buat Laksa Sarawak. Menambahkan sedikit lagi rezeki buat famili. Gerak ke Kuantan dah jam 2....Sampai sana makan dulu pastu terus ke kedai FTK Trading tu beli barber chair. Dah setel terus balik hantar kerusi ke kedai tehn amik anak jam 5! Xde lansung pembaziran masa. Dah amik anak2 tu lajak ke rumah kami jenguk2 apa khabarnya di sana..

Sebelum pergi tu saya memang dah survay harga kerusi tu. Akceli bajet 1k untuk belanja beli kerusi tu. Pastu tengok harga kat shopee tu cuma RM880 sahaja. Mean ada balance la kan. So yang balance tu bayar upah pomen baiki kereta hari semalam. Aduhai...duit ni kejap je habis...ada je haluan dia kan...hihi


ngam2 muat seat belakang tu ha...puas jugakla angkat berdua jer. hampeh je staff jual tu. dah dapat payment tak cara lalu ke customer. Memang bad service kedai tu tapi xde arahla...

sesi memasukkan barber chair ke dalam viva ku yang comel

terpaksalah si anak duk dengan ibu kat depan.

customer first yang merasmikan barber chair baru tu

moga2 murah rezeki lagi pasni. mudahan lebih semangat untuk bekerja...


Read more ...

Cara pengeluaran duit dari Akaun 1 KWSP i-Sinar

Seperti yang kita sedia maklum, mulai daripada hari ini 21 Disember 2020, netizen dah boleh membuat permohonan untuk pengeluaran duit dari akaun 1 KWSP yang lebih dikenali sebagai i-Sinar.

i-Sinar merupakan kemudahan untuk Ahli KWSP yang terjejas dalam tempoh krisis COVID-19 bagi membantu mereka meneruskan kelangsungan hidup.

Terdapat 2 kategori untuk permohonan ini.

1. Kategori 1 (Boleh apply dah)

Ahli yang belum mencapai umur 55 tahun, dan:

  • Anda sudah lama tidak mencarum
  • Anda seorang suri rumah
  • Anda bekerja sendiri dan bekerja di sektor ekonomi gig
  • Anda hilang pekerjaan
  • Anda diberi cuti tanpa gaji
  • Anda hilang sumber pendapatan

Tiada dokumen perlu disertakan bersama permohonan. Kelulusan secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP:

  • Tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya dua (2) bulan berturut-turut semasa permohonan; ATAU
  • Mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30% dan ke atas sejak 1 Mac 2020.
2. Kategori 2 (permohonan boleh dibuat bermula 11 Januari 2021.)

Ahli yang belum mencapai umur 55 tahun, yang mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30% dan ke atas (jumlah gaji, elaun dan elaun kerja lebih masa) sejak 1 Mac 2020.

Permohonan ini perlu disertakan bersama dokumen berikut:

  • Slip gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan; DAN
  • Notis pemberhentian atau pemotongan elaun dan/atau tuntutan kerja lebih masa; DAN/ATAU
  • Jika dokumen di atas tidak boleh dikemukakan, sebarang dokumen sokongan lain seperti penyata bank atau surat pengesahan majikan akan diberi pertimbangan.
  1. Bagi kategori 1, pembayaran pertama i-Sinar akan dibuat bermula pertengahan Januari 2021.
  2. Bagi kategori 2, status permohonan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa dua hingga tiga minggu selepas permohonan dibuat. Pembayaran akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya, selepas kelulusan diberi.
  3. Pembayaran selebihnya akan dibuat secara bulanan mengikut jumlah dan tempoh permohonan anda.
  4. Pembayaran akan dilakukan melalui kaedah pengkreditan terus (direct credit) ke dalam akaun bank milik anda.
Layari website : https://isinar.kwsp.gov.my/ untuk membuat permohonan. Cara seperti gambar di bawah. Semoga berjaya ye. Doakan saya jugak...nak guna sangat2 duit tu...harap adalah rezeki.




Read more ...

Rumah lama akhirnya cantik sangat

 kredit to Siti Aisyah


Tertengok post dalam Group Laman Landskap Keliling Rumah di Facebook. Sangat teruja nak kongsi dengankorang transformasi rumah yeng penuh dengan lalang2 tinggi sampai jadi sebuah rumah yang indah dan cantik berseri2.... memang salute dengan owner ni yang gigih sangat bersihkan kawasan rumah. Rumah ni asalnya rumah bantuan banjir dulu2 kata owner. Jom tengok gambar2 transformasi rumah beliau







Rumah asal. Tengok pun gerun kan... semak samun...yela..rumah terbiar...kental gilerla siapa yang bersihkan ni. Tapi yang best sebab kawasan luar sangatlah luas. Macam2 boleh tanam kan...

 

Selepas dibersihakn kawasan. Buang semak2 dan lalang yang tumbuh tu. Barulah nampak ada rumah kn. Rumah tu still ada jiran depan dan belakang.


ha!! cantik dah kan... owner cat rumah pulak...bagi berseri2...


Tanam bunnga bagi cantik2....berseri dah rumahnya. 


Akhirnya....cantik sangat rumah lama tadi... Tahniah owner...Berkat kesabaran puan menjadikan rumah puan sangat indah.









Read more ...

Giveaway by ejulz & faizzahamir

 

ga ejulz

JOM RAMAI2 MERIAHKAN GA NI. MANALAH TAHU ADA REZEKI KAN. KLIK JE BANNER KAT ATAS TU.


                                TARIKH TUTUP : 25 DISMEBER 2020

Read more ...

Pengeluaran dari Akaun 1 KWSP i-SINAR

 
Permohonan dalam talian bermula 21 Disember 2020

 

KUALA LUMPUR, 2 Disember 2020: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) ingin mengumumkan kriteria dan butiran kemudahan i-Sinar yang kini dibuka kepada sehingga 8 juta ahli yang layak.

Kriteria kelayakan adalah seperti berikut:

Kategori 1

Mereka yang layak termasuk ahli yang bekerja di sektor formal, yang bekerja sendiri, yang bekerja di dalam sektor ekonomi gig, yang sudah lama tidak mencarum, yang hilang pekerjaan, suri rumah atau yang diberi notis cuti tanpa gaji.

Kriteria bagi Kategori 1 adalah seperti berikut:

1. Ahli yang tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya selama 2 bulan berturut-turut semasa permohonan; ATAU

2. Ahli yang masih bekerja tetapi telah mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30% dan ke atas selepas 1 Mac 2020.

Bagi kategori ini:


  • Tiada dokumen sokongan diperlukan;
  • Kelulusan secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP;
  • Ahli hanya perlu memohon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 21 Disember 2020.

Pembayaran untuk ahli yang layak akan bermula dari pertengahan Januari 2021.

Kategori 2

Kategori ini adalah untuk ahli yang masih bekerja tetapi mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30% dan ke atas (termasuk pengurangan gaji dan elaun, atau pemotongan tuntutan kerja lebih masa) selepas 1 Mac 2020, yang mana pengurangan tersebut hanya boleh dikenalpasti melalui dokumen yang diberikan.

Untuk melancarkan proses pengesahan, KWSP memerlukan dokumen sokongan daripada ahli iaitu:

  • Slip gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan; dan
  • Notis pemberhentian atau pemotongan elaun dan / atau tuntutan kerja lebih masa.


Jika dokumen di atas tidak boleh dikemukakan, sebarang dokumen sokongan lain seperti penyata bank atau surat pengesahan majikan akan diberi pertimbangan.

Bagi kategori ini, ahli boleh memohon secara dalam talian melalui isinar.kwsp.gov.my mulai 11 Januari 2021.

Untuk memastikan permohonan dipertimbangkan dengan terperinci, status permohonan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa dua hingga tiga minggu selepas permohonan dibuat. Pembayaran akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya, selepas kelulusan diberi.

Jumlah kelayakan i-Sinar

Ini tertakluk kepada baki simpanan Akaun 1 ahli berdasarkan butiran terkini seperti berikut:

Ahli yang mempunyai baki RM100,000 dan ke bawah dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran sehingga jumlah maksimum RM10,000. Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam (6) bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM5,000.

Ahli yang mempunyai baki lebih daripada RM100,000 dalam Akaun 1 boleh membuat pengeluaran maksimum 10% atau RM60,000 (yang mana lebih rendah) daripada Akaun 1. Pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam (6) bulan dengan bayaran pertama sehingga RM10,000.



Read more ...

Shopping Susu Dugro 11.11 sangat murah!


ini jer item yang saya grab masa sale 11.11 aritu.

Beli voucher CHUP1 untuk dapatkan voucher diskaun RM20 masa beli susu dugro di hari kejadian 

Harga ASAL : RM74
Voucher diskaun : -RM20
Voucher kedai  20% OFF : -RM12.80
Shipping : RM5.04

Total : RM47.20

1.5kg x 2 pek dapat dengan harga tu!!! Sangat2lah berbaloi tau....
kita harus bijak berbelanja di musim Covid-19 ni...hihi

 

Read more ...

Handphone oppo F7 terbelah dua, beli Realme 7 Pro

Al-kisah tragedi yang berlaku dua hari sebelum majlis Maulidur Rasul. Henfon yang beli secara ansuran di Seng Heng 2 tahun lepas terlerai dua. Sebenarnya mmg dah terlerai tapi ada lg yg boleh pegang pastu malam tu, si Hakim terjatuh kn ia....terus terbelah skrin dgn bateri....

Lansung tak boleh tengok skrin. kalau wasap atau call masuk jer. Ada je vibrate. Tapi xtaula siapa2...sebab skrin gelap jer kan. Esok pergi kerja tanpa handphone. Nak bukak gmail pun xlepas sebab saya buat verification guna handphone. Huhuhu... banyak sangat yang tergendala tau sebab handphone takde.

Masa cuti tu Maulidur Rasul (Khamis)  tu teruslah saya dan asben ke Seng Heng Kuantan bertanyakan pasal warranty handphoner Oppo F7 tu...alhamdulillah...masih cover..mujur ambik yang extended warranty tu. Tapi disebabkan Jumaat tu oncall dan xde handphone lain nk pakai oncall...terpaksalah cari handphone lain kan.

Pilihan handphone-----> Realme 7 Pro

Setakat yang saya guna ni bestla... jap saya bagi detail pasal handphone tu.


credit to : https://www.gsmarena.com/realme_7_pro-10400.php

NETWORKTechnologyGSM / HSPA / LTE
LAUNCHAnnounced2020, September 03
StatusAvailable. Released 2020, September 14
BODYDimensions160.9 x 74.3 x 8.7 mm (6.33 x 2.93 x 0.34 in)
Weight182 g (6.42 oz)
BuildGlass front (Gorilla Glass 3+), plastic frame, plastic back
SIMDual SIM (Nano-SIM, dual stand-by)
 Water-repellent coating
DISPLAYTypeSuper AMOLED
Size6.4 inches, 98.9 cm2 (~82.7% screen-to-body ratio)
Resolution1080 x 2400 pixels, 20:9 ratio (~411 ppi density)
ProtectionCorning Gorilla Glass 3+
 Always-on display
PLATFORMOSAndroid 10, Realme UI
ChipsetQualcomm SM7125 Snapdragon 720G (8 nm)
CPUOcta-core (2x2.3 GHz Kryo 465 Gold & 6x1.8 GHz Kryo 465 Silver)
GPUAdreno 618
MEMORYCard slotmicroSDXC (dedicated slot)
Internal128GB 6GB RAM, 128GB 8GB RAM
 UFS 2.1
MAIN CAMERAQuad64 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.73", 0.8µm, PDAF
8 MP, f/2.3, 119˚, 16mm (ultrawide), 1/4.0", 1.12µm
2 MP, f/2.4, (macro)
2 MP, f/2.4, (depth)
FeaturesLED flash, HDR, panorama
Video4K@30fps, 1080p@30/60/120fps, gyro-EIS
SELFIE CAMERASingle32 MP, f/2.5, 24mm (wide), 1/2.8", 0.8µm
FeaturesHDR, panorama
Video1080p@30/120fps, gyro-EIS
SOUNDLoudspeakerYes, with stereo speakers
3.5mm jackYes
 24-bit/192kHz audio
COMMSWLANWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
Bluetooth5.1, A2DP, LE
GPSYes, with A-GPS, GLONASS, BDS, NavIC
NFCYes (market/region dependent)
RadioNo
USBUSB Type-C 2.0, USB On-The-Go
FEATURESSensorsFingerprint (under display, optical), accelerometer, gyro, proximity, compass
BATTERYTypeLi-Po 4500 mAh, non-removable
ChargingFast charging 65W, 50% in 12 min, 100% in 34 min (advertised)
MISCColorsMirror Blue, Mirror Silver
ModelsRMX2170
SAR0.73 W/kg (head)     0.52 W/kg (body)    
Price$ 349.99 / € 299.00 / £ 307.81
TESTSPerformanceAnTuTu: 278414(v8)
GeekBench: 1811 (v5.1)
GFXBench: 14fps (ES 3.1 onscreen)
DisplayContrast ratio: Infinite (nominal)
CameraPhoto / Video
Loudspeaker-24.8 LUFS (Very good)
Battery life



Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...