Kos nak masuk air dan elektrik rumah baru

Tanggal 30 April 2021 -----> Happy tak terkata bila dapat ambil kunci rumah baru.
Alhamdulillah...alhamdulillah...alhamdulillah...
Banyak nak kena spend duit ni...

 
1) Api
2) Air 
3) Gril
4) Perabot basic
5) Wiring
6) Lampu dan kipas

 

Antara lampu yang dibeli utk rumah baru nanti. Kipas beli 2 biji je sebab bajet masih kurang. Beli kat Focus Lighting, Kuantan. Ats rekemen aboh..memang tak g tepat lain dah. terus tuju ke situ...malas nak survey2...sebabnya penat bulan puasa...pastu si Ayra ada ikot...dia pun kurang sihat.


Esoknya teruslah pergi rumah baru. Selama ni tengok dari luar jer.hihi...Kawasan rumah ni cuma sederet jer. Belah belakang sekali...agak ke dalam la. Suka sangat anak2 dapat duduk rumah yang selesa. Ruang porch memang sangat luas.

view depan rumah...Ada 2 biji rumah mesra rakyat kat depan tu..Hutan lagi depan tu...masih dalam suasana tenang.

Isnin depan tu terus pergi TNB & PAIP untuk setelkan bekalan masuk api dan elektrik. Ingatkan terus setel tapi yela...ada jugak masalah yang timbul.

Yang TNB tu : Dah apply only tu ada dokumen yang xupload. mujurlah staf TNB yang entertain saya tu call esoknya. Dia yang tolong download dan masukkan dokumen yang tak lengkap tu. So setel dah...buat bayaran sebanyak RM263 secara online. Tunggu pihak TNB datang pasang meter jela. Sampai ke hari Jumaat masih belum dipasang...4 hari dari tarikh yang diapply.

Kes PAIP pulak : Isnin 3/5 tu jugak pergi paip dan setelkan bayaran RM110.
So pastu tunggu jela diorang datang pasang meter air tu. Tapi semalam, Rabu staf yg entertain sy call. Katanya pihak PAIP nak datang pasang meter dah tapi xlengkap lagi.. Ingatkan diorang yang setelkan belaka..huhu... Rabu tu jugak saya deal dengan tukang paip (serach dalm group pekan jer masa tu sebab xkenal sape2) Pagi ni khamis tukang tu siap dah buat dengan kos RM150 untuk barang dan upah. Dah siap pasang tu kena pergi PAIP pulak tunjuk gambar kat diorang. Aduhai...staf PAIP kata tukang pasang terbalik pulak. Tapi tukang kata dah betul dia pasang..dia ikot jer pemaju. So, petang nanti team PAIP akan datang tengok apa2 masalah dan akan terus pasang meter. InsyaAllah moga dipermudahkan segalanya...

Bab wiring dah usha2 3 tempat...uishhh...dlm 3k jugakla nk kena standby. Allahu akbar...Ya Allah..permudahkanlah urusanku...

Gril lepas raya datang pasang. lagi rm1.5k sebab dah bayar deposit 3 tahun yang lepas..punyalah lama kan...mujurlah dia xhilang lagi...



Read more ...

Refund Agoda

 Alkisahnya....

Booking hotel through agoda.com....Hotel kat Cherating jerla...jenis apartment. Tarikh 8/4/2021

Saja nak release sebelum Ramadhan...Nak ajak ma abah sekali join. Masa booking tu memang terus paymentla. Sebab tu dapat harga murah. Then sehari sebelum hari kejadian tu, saya pun bacalah T&C confirmation booking tu.

Tetiba, terperasan sesuatu.Pool xopen...So, saya call hotel nk confirmkn...YESS..pool xopen...Teruslah saya cari hotel yang lain yang boleh mandi..sebab tujuan utama nak bawak anak2 mandi pool...Bukan nak stay jer... 

Mujurlah ada lagi...Amik Swiss Garden Residence kat Balok. Rate harga pun lebih kurang jer. Tapi yang tu booking via Booking.com

Jadinya sekarang ada 2 tempat yang saya boleh pergi. Ikotkan T&C kalau cancel booking memang tak dapat refundlah. Jadi, saya call semula Hotel kat Cherating tu tanya macammana..Dia kata tryla contact Agoda. Saya pun teruslah chat dengan Agoda Customer Service tu. Alhamdulillah...refund ke Agoda Cash..Takpelah tak masuk akaun pun kan..Janji dapat refund.Pasni bolehlah booking lagi guna Agoda...


Next entri saya cerita short vacation kat Swiss Garden Residence tu ya.

Read more ...

Side income jual kasut secara LIVE

Alhamdulillah...akhirnya timbul jugak kerajinan untuk update blog yang dah bersawang ini. Siap expired dah domain ritu. Aduhai...takkan ku biarkan ia terus bersawang.

Cerita dan kisah tu banyak tapinya nak cerita pasal side income family kami sekarang. Start berniaga bulan 12 tahun lepas. Sehingga kini.

Berniaga jual kasut bundle. Rezeki ikut situ. Banyaklah jugak cabaran dan dugaannya.

Boleh usha page ----> Lucky 2 Bundle nk tengok live yang joki (my asben) dah buat.

Bermula dengan belas2 sahaja viewer, kini dah boleh maintain 20++ view dan pernah mencecah ratus view. Stok kasut tak banyak mana...sikit2 sahaja. Tapi kasut semua yang selected. Bukan beli by bale. Kiranya semua item yang kira okeyla. 

Alhamdulillah..dengan income jual kasut tu, lepaslah jugak bayar apa yang patot. Modal tak besar mana. Just rolling modal yang sedia ada.Itupun sebab dapat duit KWSP aritu, kitorang topapla sikit modal untuk beli kasut.

Biasanya live 2-3 kali je seminggu. Kalo sekali live xhabis lagi kaust yang ada, asben akan buat lagi sekali live...pastu topap kasut lain dengan hasil yang jual sebelum tu. Jemputlah like dan follow page tu ye.




Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...