Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com

 


Pencarian bloglist bagi bulan Januari, Februari dan Mac 2021 di MiaLiana.com bermula pada 10.00 pagi 29/12/2020 sehingga 10.00 pagi 30/12/2020. Semua blogger dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog MiaLiana.com / Like Fanpage MiaLiana.com / Follow Instagram @mialiana (mana-mana yang ada)
  2. Buat entri bertajuk Segmen 24 Jam Bloglist #39 MiaLiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

10 blog yang bertuah akan dipilih secara manual dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog MiaLiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Disember 2020.

** jom support Mia Liana....

Read more ...

Beli kerusi barber murah

Alhamdulillah...Lepas jugak hajat nak beli barber chair untuk kedai asben. Ada rezeki untuk menambahkan kerusi. Tak plan pun nak beli hari Selasa tu tiba je terdetik nak gerak ke Kuantan. Padahal pagi tu buat Laksa Sarawak. Menambahkan sedikit lagi rezeki buat famili. Gerak ke Kuantan dah jam 2....Sampai sana makan dulu pastu terus ke kedai FTK Trading tu beli barber chair. Dah setel terus balik hantar kerusi ke kedai tehn amik anak jam 5! Xde lansung pembaziran masa. Dah amik anak2 tu lajak ke rumah kami jenguk2 apa khabarnya di sana..

Sebelum pergi tu saya memang dah survay harga kerusi tu. Akceli bajet 1k untuk belanja beli kerusi tu. Pastu tengok harga kat shopee tu cuma RM880 sahaja. Mean ada balance la kan. So yang balance tu bayar upah pomen baiki kereta hari semalam. Aduhai...duit ni kejap je habis...ada je haluan dia kan...hihi


ngam2 muat seat belakang tu ha...puas jugakla angkat berdua jer. hampeh je staff jual tu. dah dapat payment tak cara lalu ke customer. Memang bad service kedai tu tapi xde arahla...

sesi memasukkan barber chair ke dalam viva ku yang comel

terpaksalah si anak duk dengan ibu kat depan.

customer first yang merasmikan barber chair baru tu

moga2 murah rezeki lagi pasni. mudahan lebih semangat untuk bekerja...


Read more ...

Cara pengeluaran duit dari Akaun 1 KWSP i-Sinar

Seperti yang kita sedia maklum, mulai daripada hari ini 21 Disember 2020, netizen dah boleh membuat permohonan untuk pengeluaran duit dari akaun 1 KWSP yang lebih dikenali sebagai i-Sinar.

i-Sinar merupakan kemudahan untuk Ahli KWSP yang terjejas dalam tempoh krisis COVID-19 bagi membantu mereka meneruskan kelangsungan hidup.

Terdapat 2 kategori untuk permohonan ini.

1. Kategori 1 (Boleh apply dah)

Ahli yang belum mencapai umur 55 tahun, dan:

  • Anda sudah lama tidak mencarum
  • Anda seorang suri rumah
  • Anda bekerja sendiri dan bekerja di sektor ekonomi gig
  • Anda hilang pekerjaan
  • Anda diberi cuti tanpa gaji
  • Anda hilang sumber pendapatan

Tiada dokumen perlu disertakan bersama permohonan. Kelulusan secara automatik berdasarkan data dalaman KWSP:

  • Tiada caruman dengan KWSP sekurang-kurangnya dua (2) bulan berturut-turut semasa permohonan; ATAU
  • Mengalami pengurangan gaji pokok sebanyak 30% dan ke atas sejak 1 Mac 2020.
2. Kategori 2 (permohonan boleh dibuat bermula 11 Januari 2021.)

Ahli yang belum mencapai umur 55 tahun, yang mengalami pengurangan pendapatan keseluruhan sebanyak 30% dan ke atas (jumlah gaji, elaun dan elaun kerja lebih masa) sejak 1 Mac 2020.

Permohonan ini perlu disertakan bersama dokumen berikut:

  • Slip gaji sebelum dan selepas pengurangan pendapatan; DAN
  • Notis pemberhentian atau pemotongan elaun dan/atau tuntutan kerja lebih masa; DAN/ATAU
  • Jika dokumen di atas tidak boleh dikemukakan, sebarang dokumen sokongan lain seperti penyata bank atau surat pengesahan majikan akan diberi pertimbangan.
  1. Bagi kategori 1, pembayaran pertama i-Sinar akan dibuat bermula pertengahan Januari 2021.
  2. Bagi kategori 2, status permohonan akan dimaklumkan kepada ahli dalam masa dua hingga tiga minggu selepas permohonan dibuat. Pembayaran akan dilaksanakan sebelum akhir bulan berikutnya, selepas kelulusan diberi.
  3. Pembayaran selebihnya akan dibuat secara bulanan mengikut jumlah dan tempoh permohonan anda.
  4. Pembayaran akan dilakukan melalui kaedah pengkreditan terus (direct credit) ke dalam akaun bank milik anda.
Layari website : https://isinar.kwsp.gov.my/ untuk membuat permohonan. Cara seperti gambar di bawah. Semoga berjaya ye. Doakan saya jugak...nak guna sangat2 duit tu...harap adalah rezeki.




Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...