Cara kurangkan habuk di rumah dengan Snake Plant/Lidah Mertua

“Rumah Kurang HABUK”- Ini Kelebihan Pokok ‘Snake Plant’ Yang Diiktiraf NASA
5 FAKTA YANG PERLU ANDA TAHU TENTANG SNAKE PLANT
1. Antara pokok hidup paling POPULAR yang diiktiraf oleh NASA bukan hanya kerana senang dijaga namun kebaikan yang diberi kepada manusia.
2. Snake plant bukan hanya membebaskan OKSIGEN tetapi mampu menyingkirkan karbon dioksida serta menapis TOKSIN beracun dalam udara seperti formaldehyde, benzene dan trichlorethylene.
3. Yang paling BEST, semenjak ada snake plant atas rak, habuk semakin berkurang. Kalau tidak setiap hari perlu kena lap habuk.
4. Snake plant sering disebut ‘Hard To Kill’. Sesuai sangat bagi mereka yang baru berjinak buat dekorasi rumah dengan pokok hidup. Yang rasa ‘tangan panas’ pun boleh cuba tanam.
5. Snake plant sangat senang hidup walaupun tidak ada akar, potong bahagaian bawah daun menyerong. Mudah tumbuh bila tanam dalam pasu.
6. Bagi anda yang ada masalah susah tidur, letak sepokok snake plant dekat katil, ia mampu memberikan oksigen dan menyerap segala toksin beracun dalam bilik.
Semoga bermanfaat.

Disebabkan fakta2 di atas, tambahan pulak tengah viral sekarang...indoor plant...
Akhirnya saya pun terjebak jugak! berkesempatan jugak menyemai kasih dan sayang. Ambil kat rumah mak. Jenis2 keladi dan ala2 lidah mertua/lidah jin tu...aloe vera pun ada. Tapi baru bawak balik 3 pasu...yang lain2 tinggal kat kampung sebab tak muat nk masuk dalam kereta. Minggu ni balik bolehlah ambik balance yang tinggal tu. Kt rumah mak xde pokok lidah mertua tu. Tapi nak jadi rezeki, masa saya pergi taska anak, ada pokok tu kat sana. Mintak jela dengan cikgu tu dengan rasa tak malu! huhu







Read more ...

Raya 2020 PKP


Alhamdulillah..walaupun musim PKP, dapat jugak beraya di kampung bersama keluarga. Mujurlah kerajaan bagi kelonggaran untuk rentas daerah. Untong duduk dekat2 ni kan... Dalam famili saya, dua orang adik saya duduk jauh dan tak dapat beraya di kampung. Bertabahlah yer... Moga2 Covid19 ni cepat berlalu meninggalkan kita. Kita boleh hidup normal seperti biasa. Yang penting tahun 2020 mencatatkan sejarah dalam kebanyakan orang sebab beraya dalam musim PKP. Ramak yang beraya di perantauan. Apa nak buat..kita kena jaga kita...


Family kecil saya. Cukup dah sepasang lelaki dan sepasang perempuan.

Kakak Iman mood xmolek! Gambo 4 beradik. Moga ikatan antara mereka kuat dan utuh selagi mereka hidup.

Family saya. 2 kelaurga takde di situ xdapat nak rentas negeri.

 my abah dan my mum


 Ni biras2 saya. Ucu dan Ziha...diorang duk kat kampung jer. So aderla muka masing2...hihi

Me dan anak2 yang tersayang

Read more ...

Resepi biskut chocolate chip ala Famous Amos

Bahan2 A

- 250g buttercap (nk guna butter lain pun boleh jer)
- 1 1/4 cwn brown sugar
- 1 sk esen vanila 
- 1 biji telur

*just kacau guna senduk je sampai sebati

Bahan2 B

- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cwn tepung jagung
- 1 sk soda bikarbonat
- 1 sk baking powder
- 6 sb minyak masak

Masukkan bahan A ke dalam Bahan B. Kacau2 je sampai sebati. Pastu baru masukkan chocolate chip sebanyak mana yang korang suka. Nak masukkan serbuk koko pun boleh kalo nak bagi biskut korang tu kaler gelap sikit. Nak masukkan badam ke kekacang ke pun boleh...Nak bagi rasa macam2 kan.

Dah siap tu guna sudu letak dalam loyang. Jangan rapat2 sangat sebab nanti biskut tu akan mengembang! Bakar pada suhu 160 darjah selama 25-30minit. Siap!!!

Satu adunan tu akan dapat banyak tu.

Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...