Wanita M’sia ‘Terperangkap’ Di China Kngsi Macam Mana Dia Hidup Sepanjang 40 Hari Kena Lockdown

Terbaca satu artikel ni.. yela kan... musim 'lockdown'  kn..ibaratnya sekarang...selepas PM umumkan malam tadi..Jadi saya share kan untuk kawan2 yang datang baca kat blog saya. Panduan untuk kita as Malaysian yang sedang hadap sekarang kan.

pandemik C0vid-19
Pada yang tak tahu, saya telah berada di Chongqing (CQ), China selama wab4k ini bermula sejak penghujung Januari lalu. Seluruh dunia mula memantau China dan kini bila keadaan dah reda, kami di China memerhatikan macam mana seluruh dunia p4nik dengan virvs ini. Mungkin saya boleh kongsikan pengalaman macam mana saya pastikan diri saya selamat.
Pertama sekali, bukan saja Hubei dan Wuhan yang diarahkan l0ckdown. Seluruh China diarahkan l0ckdown. So bila orang dari Hubei dan Wuhan tak boleh tinggalkan bandar dorang, kami di CQ tak boleh tinggalkan kompaun tempat tinggal kami. Hanya seorang dari seisi rumah je yang dibenarkan keluar dan masuk setiap 2-3 hari untuk membeli barangan asas, bergantung pada keadaan kawasan.
Setiap orang perlu membuat pemeriksaan suhu badan bila nak masuk mana-mana bangunan. Dan bila saya cakap barangan asas, ia memang betul-betul barangan asas kerana ketika ini, hanya pasar, pasaraya, farmasi dan klinik-klinik tertentu saja yang dibenarkan beroperasi. So tak boleh saja keluar untuk lepak atau berjalan-jalan kerana tak ada apa tempat yang buka. Dan kalau polis peronda nampak korang tengah berjalan saja-saja, korang akan dinasihatkan untuk pulang ke rumah.
L0ckdown ini telah berlaku selama 40 hari dan seluruh China berada dalam keadaan l0ckdown selama itu dan ini bermakna, berbilion-bilion orang di China hanya duduk di rumah. Walaupun undang-undang arahkan perkara ini, semua orang di sini rela hati untuk kurvngkan diri dorang. Tak ada sekolah, tak ada kerja. INI SATU-SATUNYA CARA UNTUK HALANG VIRVS NI DARI MEREBAK!
Saya tak stock-up semua benda, lagi-lagi toilet paper…
  1. Topeng muka (siapa tak nak pakai topeng muka boleh kena tangk4p)
  2. Hand sanitizer dan botol spray kecil yang mengandungi 75% alk0hol saya bawa sepanjang masa.
  3. Bila saya keluar rumah, kalau saya pegang butang lif atau apa-apa benda lain, saya akan pastikan saya sanitize tangan saya sebelum masuk kereta dan sentuh benda lain.
  4. Saya tak sentuh muka lebih-lebih lagi mata, hidung dan mulut bila keluar. Kalau saya perlu gosok mata, saya akan sanitize tangan dan gunakan baju bahagian dalam untuk gosok mata.
  5. Habis beli barang. Letakkan barang dalam kereta dan sanitize tangan.
  6. Balik rumah, basuh baju dengan air dan sabun, buka mask, buang dan basuh tangan semula!
  7. Tukar baju dan terus letakkan dalam mesin basuh dan mandi terus.
  8. Nyahbakteria pada barang yang dibeli, packaging dia dan beg plastik atau beg shopping.
  9. Nyahbakteria pada kunci kereta, tombol pintu dan handphone.
Virvs ini perlukan kerjasama semua orang untuk hentikan dari merebak. Kalau korang masih rasa yang ini hanyalah selesema biasa dan tak ambil langkah berjaga-jaga, ini bermakna korang adalah anc4man untuk komuniti.
P/s Tak perlu pun nak stock up toilet paper laa!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...