Donat Eco sangat gebu

Seperti yang kita semua sedia maklum, kat kedai berhantu tu macam2 ada kan... segala benda jadi teringin sangat2....padahal tak tahu oun beli tu untuk apa...suka2 jer... Aritu saya ada beli tepung donat ni ket kedai eco tu la... sebelum ni pernah terbaca review pasal tepun ni ok...donat memang gebu. So, kita pun nak try lah jugak kan..sebab sebelum ni ada buat donat jadi keraslah..tak naik lah..macam2 hal...


Tepun tu 200g jer... sikit jer.. meh tengok bape putir dapat. Ni buat masa kat kampung. Buat sekali dengan adik ipar. Resepi memang ikot betol kat plastik tu.

Resepi :

Setengah yis/mauripan
1/3 air sejuk
sebiji telur
2 sudu marjerin
gula 1 sudu

cara :

Masukkan yis dan gula ke dalam air sejuk dan kacau sebati.
Tuang ke dalam adunan tepung donat tu.
pecahkan telur dalam tu
masukkan marjerin.
Uli sampai sebati dan biarkan doh tu rehat selama 15min.
Lepas tu, bentukkan jadi donat. guna acuan boleh..guna tangan je boleh. suka hati korangla. 
Biarkan naik sekali/2x ganda baru goreng.
makan!

Ni yang first buat kat kampung. guna acuan dan by hand. dapatlah banyak tu.

 ni yang dah siap goreng. Sedap sangat. Gebu dan lembut yang amat. Tak cukup!! Pasni kena beli 2 paket tepung.

Ok..yang ni baru buat semalam. Kali kedua try sendiri. Anak2 punya pasal. Doh yang telh direhatkan selama 15min. Naik...

Ni doh yang dijadikan bentuk donat.

 Selepas beberapa ketika, donat naik sekali ganda.

 Dah siap goreng sekejap sebab nak frozenkan. Breakfast pagi tadi untuk anak2.

Kesimpulan.... tepung tu memang menjadi. Donat korang konpem gebu dan lembut. Silalah cuba beli dan buat yer.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...