Main air di Jengka Wonderland

Alhamdulillah...berkesempatan membawa anak2 ke Jengka Wonderland Jumaat lepas. Kebetulan jer amik cuti. Tetiba abah nak ke Jengka. Bolehlah follow skali...

 Ni pintu masuk Jengka Wonderland tu. Menarik jer kan... ala2 istana gitu. Time pergi tu Hari Jumaat. So,kuranglah sikit orang. Takdelah rimas sangat kan ramai2....

 Ni harga tiket masuk ke Jengka Wonderland. By the way, harga dah naik time kami pergi tu. Apa yang best kat sini???

Boleh bawak makanan dari luar. So, bebas kan... bawaklah apa yang korang nak janji sampah tu jangan buang merata2... lagipun tong sampah memang banyak kat sekitar tempat ni. So, takyah risaulah kan nak buang kat mana.

 Dari segi permainan, okeylah...sesuai dengan kanak2 yang bawah 2 tahun tu...






Kesimpulannya, Jengka Wonderland ni sesuai untuk santai seisi keluarga. Dengan harga tiket yang mampu bayar, bolehlah berendam dari pagi sampai ke petang. Bila lapar, makan jer bekal yang kita bawak tu...hihi
Read more ...

Donat Eco sangat gebu

Seperti yang kita semua sedia maklum, kat kedai berhantu tu macam2 ada kan... segala benda jadi teringin sangat2....padahal tak tahu oun beli tu untuk apa...suka2 jer... Aritu saya ada beli tepung donat ni ket kedai eco tu la... sebelum ni pernah terbaca review pasal tepun ni ok...donat memang gebu. So, kita pun nak try lah jugak kan..sebab sebelum ni ada buat donat jadi keraslah..tak naik lah..macam2 hal...


Tepun tu 200g jer... sikit jer.. meh tengok bape putir dapat. Ni buat masa kat kampung. Buat sekali dengan adik ipar. Resepi memang ikot betol kat plastik tu.

Resepi :

Setengah yis/mauripan
1/3 air sejuk
sebiji telur
2 sudu marjerin
gula 1 sudu

cara :

Masukkan yis dan gula ke dalam air sejuk dan kacau sebati.
Tuang ke dalam adunan tepung donat tu.
pecahkan telur dalam tu
masukkan marjerin.
Uli sampai sebati dan biarkan doh tu rehat selama 15min.
Lepas tu, bentukkan jadi donat. guna acuan boleh..guna tangan je boleh. suka hati korangla. 
Biarkan naik sekali/2x ganda baru goreng.
makan!

Ni yang first buat kat kampung. guna acuan dan by hand. dapatlah banyak tu.

 ni yang dah siap goreng. Sedap sangat. Gebu dan lembut yang amat. Tak cukup!! Pasni kena beli 2 paket tepung.

Ok..yang ni baru buat semalam. Kali kedua try sendiri. Anak2 punya pasal. Doh yang telh direhatkan selama 15min. Naik...

Ni doh yang dijadikan bentuk donat.

 Selepas beberapa ketika, donat naik sekali ganda.

 Dah siap goreng sekejap sebab nak frozenkan. Breakfast pagi tadi untuk anak2.

Kesimpulan.... tepung tu memang menjadi. Donat korang konpem gebu dan lembut. Silalah cuba beli dan buat yer.




Read more ...

Donat Dofi Kuantan Paling Lembut

Dah lama mengidam nak makan donat Dofi ni. Baru semalam berkesempatan nak merasainya. Ya Allah..lembut sangat2 tau! Paling lembut saya pernah rasa donat yang selembut ini. Thank a lot to my husband yang belikan semalam. Ingat pun bini ngidam sangat donat dofi ni dari beberapa bulan yang lepas.

Dofi Donat ni terletak di Jalan Wong Ah Jang, Kuantan. Berdepan dengan Brojat Store.




Read more ...

Ulangtahun Perkahwinan yang ke-5

ALhamdulillah... genap 5 tahun usia perkahwinan kami.

Terima kasih Ya Allah kerna memanjangkan usia hubungan kami ni.
Time ni tengah berdebar. Nak nikah kn dpn tok kadi. Sekali lafaz sah jadi isteri Norzaimi. Bukan senang nak senang..haha..tetiba pulak...

Ni majlis belah saya. 

 Ni majlis belah suami. keesokan harinya.
Ni pulak sesi outdoor...buat hari lain... Buat kat Kuantan Esplanade 2

Semoga hubungan kita ini dirahmati Allah...Semoga kekal hingga ke Jannah. Semoga kita berdua sentiasa sabar dan tabah dalam menghadapi liku2 kehidupan sekarang. Semoga kita dapat mendidik anak2 kita dengan cemerlang dunia dan akhirat. InsyaALLAH.

Amy Lin



Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...