Tak rugi bercuti ke Langkawi

So this time i just want to share about my Family Vacation to Langkawi
Hello ! Hello ! Hello ! Wassup guys? The long holidays has just ended so I guess you guys have had such a great break from work or school or whatever it is. I, too, have an incredible great holiday when my parents decided to take us all (family members) to Langkawi. Disebabkan I ada apps Traveloka.com in my phone, of course, my dad akan suruh I yang book kan flight tickets and hotel. My dad sudah memberi kepercayaannya kepada this company katanya Traveloka.com ni very easy to deal with, reliable and beruntung because Traveloka selalu offers discount and promotion.
Since I yang book kan semuanya so I want to share with you guys sedikit sebanyak tentang our wonderful family vacation to Langkawi. Since my dad made the decision secara tiba-tiba, about three days before the exact date, I quickly search for flight tickets di Traveloka.com apps. Terus keluar list of flights and I chose the most suitable time untuk kita fly from Kuala Lumpur to Langkawi, which is early in the morning. So dapat lah we spend more time in Langkawi. For return tickets I booked flights yang di sebelah petang and as a result, we didn’t have to rush to the airport. We got adequate time to jalan-jalan and tried good food in Langkawi. Total untuk flight tickets for is very reasonable and it is considered quite cheap sebabnya it was in long holidays after Hari Raya.
As for the stay, I found a very cosy and convenient hotel in Jalan Pantai Cenang. They said it was a budget hotel but I found it too good to be called budget hotel. It looks like a 4 stars hotel what more when the hotel is featured with beautiful swimming pool. Yes, whenever I would want to book a hotel, I akan prefer yang ada swimming pool. For the room, I booked yang family size punya and guess what we got? A wooden villa at the top of the hotel where we could see the beautiful view of the beach. I could say that this hotel is starting to upgrade itself from budget to luxury hotel. Lepas ni kalau datang mesti dah tak dapat harga ni. Dengan tempatnya yang strategic iaitu betul-betul di sepanjang Jalan Pantai Cenang di mana ia merupakan antara tarikan pelancongan utama pada waktu malam. We could easily walk to any restaurants yang menyajikan makanan laut yang fresh and sedap. I totally puas hati and happy with this hotel.
Di Langkawi, we rented a family car dari airport. Untuk kereta sewa ini taka da lah I book guna apps. Ini book right after we landed di airport. Ada kiosk yang menawarkan kenderaan untuk disewa. With this car, we went to visit a lot of attractive places. Yang tidak dilupakan semestinya Cable Car Gunung Mat Cincang. I will forever remember this name because it sounds funny. HAHA ! Anyone out there having the same thought? Okay kembali serious. The view from the top is breathtakingly beautiful and I faham kenapa pelawat-pelawat especially foreign tourists sanggup queue panjang-panjang untuk tunggu giliran naik ke atas. And I always wonder they manage to set this up.
Then, we spent one whole day di Pulau Payar. Pulau Payar merupakan pulau jagaan Taman Negara. Pulau ini kecil saja and taka da hotel pun di sini. Pelawat cuma datang disebelah pagi dan pulang disebelah petang. Sepanjang di sini, we just soaked ourselves in the crystal clear water lah. Literally crystal clear ! There are a lot of baby sharks and jangan risau tak gigit orang pun. Nama pun baby kan. Di sana juga ada tempat untuk scuba diving. Kalau dah dijaga oleh Taman Negara, mesti cantikkan kehidupan underwaternya. Agak-agak ada macam cerita Finding Nemo? HEHEHE.
Ada lagi beberapa tempat yang ktorang pergi. And masa hari last, semestinya ktorang berkunjung dan shopping chocolates di Haji Ismail Group. My mom apa lagi, rambang mata lah tengok set pinggan mangkuk dan barangan dapur yang lain. We really enjoyed this unplanned family vacation to Langkawi.  Till we meet again Langkawi !
So many place that we can visit at Langkawi. Just spend the money!!! Haha





Read more ...

Rahsia Surah Al-Waqiah



Surah Al-Waqiah memang terkenal dengan beberapa khasiatnya dan kelebihan tersendiri dan hadis mengenainya adalah sahih.

1. Dengan mewiridkan surah Al-Waqiah sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. Sa’ad Al Mufti mengatakan, bahawa hadis ini sahih.

Rasulullah SAW bersabda:
Man qara’a suratal-Waqi’ati lam yaftaqir abada.
“Sesiapa (membiasakan) membaca surah Al-Waqiah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya.”

.2. Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

3. Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)

4. Rasulullah SAW bersabda: “Ajarkanlah surah Al-Waqiah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

5. Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang membaca surah Al-Waqiah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”
Read more ...

Giveaway The Berkat Di Mialiana.com



The Berkat (theberkat.com) ialah portal yang berkongsi pandangan tentang pendidikan dan kerjaya untuk golongan B40.

Siapa itu golongan B40?
Golongan B40 atau Bottom 40 ialah golongan yang ‘struggle’ untuk hidup. Mereka ini golongan yang berpendapatan 40% terendah di Malaysia, dengan purata gaji seisi rumah sebanyak RM3,860 sebulan.

Kenapa bantu B40?
Cara terbaik untuk keluar dari kesusahan hidup dan kemiskinan ialah dengan ilmu. The Berkat ingin melihat golongan B40 berjaya dalam pendidikan supaya mendapat kerjaya yang bagus.

Contohnya dalam pendidikan, The Berkat berkongsi cara untuk fasih berbahasa Inggeris, tips menghadapi UPSR dan PT3, tips untuk berjaya dalam SPM, permohonan SBP, permohonan MRSM serta permohonan UPU.


Sekadar berkongsi perkara-perkara yang bermanfaat. Tak apa duit tak banyak, janji rezeki berkat.




Giveaway ini dianjurkan oleh TheBerkat.com dengan kerjasama Mialiana.com. Hadiah wang tunai sebanyak RM300 untuk dimenangi. Sila klik SINI untuk join.

SEMOGA ADA REZEKI DI SINI..AMIN YA RABBAL ALAMIN....
Read more ...

Kerabu Maggi Thai


tara... inilah kerabu maggi yang first time saya buat last week.

Ofismate yang selalu buat. Teringin jugak nak try. So, aritu masa pergi eng hong ternampak pulak maggi serda thai tu. Teruslah beli...

image credit to : google






Read more ...

Baju colorblast yang cantik seragam ofis


Cantik ke tidak?
Baju kurung jenis peplum ber'layer

Berbaloi2 harganya. Cuma RM39 Ssepasang tidak termasuk postage.
Material swiss cotton. Best!!!



Masing2 beli warna feberetla kan... janji design sama. Sebenarnya kat ofis ni ada 5 ketul mak dara. Tapi sorang lagi tu bahagian teknikal. So, jarangla pakai baju kurung ni. Dia takmau join beli baju sekali. So, jadilah photographer kami pada hari ini. TQ Janah yer sudi melayan kerenah kami ni.

KOrang2 bolehlah usha kat website tu sebab baju2 kurung memang cantik dan murah ajer. Saya dah beli kali ketiga kat colorblast ni. so far semua puas hati...
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...