Kasih sayang untuk anak2

salam
slmt tengah hari... sy ni tetiba teringat satu soalan my bff tanya masa datang beraya aritu.

Lin, macammana lin bahagi sama rata kasih sayang kat semua anak yer?
ha...alamak soalan...tak terfikir pulak akan muncul soalan macam tu. maybe sebab anak2 saya lebih kurang sebaya je belaka..tu yg dia terfikir kot. 

Rasanya as ibu yang mithali ni, saya tak bersikap bias punkat diorang. semua sama je tahap layanan..tahap manja...kalau buat salah, memang kena...tak kirala iman atau kembar. si ayra jela tak kena sebab dia cinonet lagi.

even time nak tidurkan diorang pun saya akan pastikan tangan saya dapat sentuh belaka keempat2 anak bertuah tu. boleh imagine tak macammana keadaan mereka.. ibaratnya sekeliling sayala...saya biasanya akan bf ayra sambil tepuk2 yang lain. secara bergilir2 tepuk...kalau tak tepuk karang masing2 dok terjerit merengek..ibi..ibu...tepuk...adehhh

barulah sedar kelebihan mempunyai tangan yang panjang...boleh capai semua anak2...



Read more ...

Musim buah macam2

Ada 3 jenis buah dalam tu... rambutan, salak dan manggis...nampak tak.. fresh dari kebun rumah ma aboh...

ha! yg ni bukan dari kebun abah yer... ni beli ket pekan. Entahlah jenis apa durian ni. Saya bukan makan durian...memang saya tak layan lansung kalau durian tu lalu depan mata pun. Isi kuning ke, lemak ke...full ke...memang saya tak tahula macammana yang elok... dengar2 jer si somi, ma abah, kawan2 bg review durian yang best.

 Ada 3 jenis durian kat situ. Jenis kampung, IOI, Musang King.
Selit sket gambar latest dengan kakak iman.
Read more ...

Review multi cooker hot pot electric


Beli multicooker kat shopee. Just try... semalam test guna for the first time. maska bubur Ayra.
Sebelum tu...
Saya beli mende alah tu kat shopee...feberet online shopping! hihi
Memang hampir kesemua barang saya akan usha kat shopee dulu berbanding lazada.
Saiz memang sesuai kalau nak bawak travel. Ringan sangat. Dapat steamer dan tempat telur sekali. Comey sangat2...Barang ni dari CHina... biasala kan... memang takde manual guide. ada sekeping kertas yang tulis bahasa Cina. Tak paham lansung apakah dia.

Saya copy dari page shopee...


Multi Cooker 1.85L Cooking Hot Pot Electric Rice Cooker Food Steamer Steamboat 

Multi-functional: 
Cooking, noodles, rice, warming Coffee or milk, boiling water, reheating food, mini steamboat , boiling egg, soup , fry, steam and more. Suitable for college students or busy working adults Lightweight and portable, compact cookers include steam tray and egg tray. 

Specifications & Features: 

-Capacity: 1.8L capacity 
-Input: 240V 50-60Hz -Watt: 400W 
-Easy to use and operate, just one press for on or off 
-Convenient for steaming and cooking at the same time 
-Handle that won't transfer heat 
-Durable, stainless steel material 
-Auto cut-off prevent overheating 

 *Free Steam Tray 
*Free Egg Tray

  

 Tengah masak bubur...Tapi...
after this kena letak sikit jer beras dan air...mena kurangkan lagi dari yang saya buat semalam... sebabnya air tu melimpah keluar...
at last, saya just bukak je tudung..tak tutup pun.

By the way, bubur elok je masak...sy masak dalam 20 min kalau tak silap...
pasni try lagi sekali masak. First experience...banyak kesilapan yang perlu diperbaiki.
 



 Auto off. So, tak perlu risaula yer...


my bambam Ayra.
Read more ...

Kisah Raya 2018

 



  
RAYA AIDILFITRI 2018

Tengok baju Iman tu... lain kan warna...huhu
tu la...raya 2018 yang paling kalut...last minit saya dapat baju... baju kembar awal sket...tapi tak bajet pun nak pakai kaler tu...just untuk raya kedua dan seterusnya... incik suami pun pakai yang recycle jer...
ayra pun takdan nak cari baju kurung kat dia...

so bad....
apapun...selamat jugak beraya...

Read more ...

Iman mula sekolah Tadika Cahaya Ilham

Baru 3 tahun kakak Iman ni... tapi dah kena hantar sekolah...Actually delay banyak kali dah nak masuk. Kejap rasa nak hantar, kejap rasa taknak hantar.
demi kebaikan kamu duhai anak...ibu dan abah kena hantar jugak ke sekolah.
Sejak abah bukak kedai sebelum raya tu, Kakak Iman memang follow abah ke kedai setiap pagi dan petang. Kadang2 jer ikut ibu ke ofis ibu.
Ibu mana tak suka kan kalau dapat berkepit dengan anak..tapi kerja kan.. environment yang kurang sesuai untuk Iman. Tiada tempat untuk dia tidur...lagipun kalau denga ibu nanti Iman konpem main gadget jer...

Jumaat lepas bersamaan 6 JULAI 2018, bermulalah episod baru dalam kamus hidup kakak. Pilih hari Jumaat sebab ada jamuan Raya hari tu. Kiranya pagi tak belajar. Semoga Iman boleh biasakan diri dengan environment baru.

Kisah hari Khamis, 5 Julai  
Baju raya kakak tinggal kat kampung. Jadi, untuk jamuan raya tu kenalah cari baju baru kan. Adehhh...puas bangat nak dapatkan baju kurung budak lepas raya. Hampir semua tempat yang saya pergi tinggal yg clearance jer..saiz pun nak mujur jela ada... Takpelah kakak... dapat jugak baju kurung songket untuk kakak kan... ngam2 jer saiz..kain jerlah agak labuh.



Untuk Iman ni saya ambil pakej sampai 3:30pm sahaja...
Boleh sampai jam 6ptg... tapi mikir amik iman time tengah hari tu...sebelah petang dah sibuk...abahnya kerja tak menentu sekarang. saya pulak sibuk nak ambil adik2 iman pulak...
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...