Potty train untuk Kakak Iman

Tahun ni usia kakak iman dah 3 tahun... Nak sekolah sangat2 dah kakak. Pantang nampak taska/sekolah yang ada playground...mesti dia akan cakap " tu sekolah kakak"
Kakak Iman sejenis yang suka bersosial. Memang dia nak berkawan. Maybe dah bosan asyik kawan dengan adik2 kot...Sebab nak sekolah, jadi kena ajar diapers free la kan... lagipun dah besar...Iman dah pandai.. Kena ajar jer..

Sesi siang incik asben yang settlekan. Tak pakai pampers. Di awal2 training memang 2-3 kali jugaklah Iman terkencing dalam seluar. Salah parent jugak kot tak bawak dia ke toilet dalam selang masa yang perlu.Lepas saya balik kerja pun saya teruskan misi diapers free untuk Iman. Sampailah nak tidur malam baru pakai semula.

Time cuti Sabtu Ahad my turn pulak training. Okey... Saya training kaw2 minggu lepas. Minggu sebelum tu terpaksa off sebab Iman ikut tok dan Wan ke Johor...
Sabtu : Saya tak pakaikan pampers untuk Iman. Kena memujuk jugak.. sebab ada jugak dia request nak pakai. Tapi jiwa ibu memang kental..Memang nak sangat dia dah boleh berdikari nak buang air kecik atau air besar. Okey... selang sejam saya akan suruh dia ke tandas buang air kecil. Tengahari tu saya terlupa nak suruh sebab sibuk memasak dan menguruskan kerja rumah.. Iman pulak leka tengok video dalam henfon. Dia terkencing dalam seluar. Saya punya marah....mak ai..macam singa... tak sengaja sebenarnya... sebab penat banyak kerja....saya ter marah...huhu..maafkan ibu Iman.. kadang di luar kawalan rasa amarah ini. Tapi sekarang saya seorang ibu yang lebih bersabar...
Petang tu, ma abah ada datang rumah. Saya sedang basuh pinggan. Tetiba Iman cakap " Ibu, nk kencingla...." okey....bukak seluar dan Iman pun kencing dalam bilik air. Tapi nampakla dia tahan kencing... maksudnya dia pandai dah.... dalam hati ni, sukanya rasa...Iman dah pandai cakap nak kencing. Alhamdulillah....

Esoknya rutin macam biasa. Memang tak pakaikan dia pampers selagi dia tak tidur malam. Misi berjaya!!! Iman dah pandai rasa nak kencing. Setakat ni takde lagilah dia kencing dalam seluar. Kadang bila saya rasa agak lama dia tak kecing tu, cepat2 suruh dia ke tandas untuk kencing. Bukan apa, takut jugak dia terleka kan...Karang tak pasal2 saya kena lap.



Read more ...

Pulut Kuning Sambal Udang serta Resepi Agar-agar milo

Biasanya hujung minggu saya akan fikir menu petang untuk anak2. Sekaligus mencuba resepi yang saya google. Pastu ingat2 semula apa yang ada kat rumah bahan2 dan buat. Petang semalam saya buat agar2 milo. Sedap...hihi.. milo kan....

Resepi :

Milo 5 sudu besar
Air 800ml
Susu pekat separuh tin
Sepaket serbuk agar2
Sedikit garam

Cara-cara :

Bancuh milo dan susu dengan sedikit air. Pekat lagi sedap
Masukkan air dan serbuk agar-agar ke dalam periuk. Masak di atas api yang sederhana sehingga mendidih. Masukkan secubit garam. Masukkan bancuhan milo tadi.
Masukkan agar2 ke dalam loyang atau acuan yang bersesuaian. 

Siappp!!! Sejukkan sekejap dan letak dalam peti ais. Enak sekali rasanya.

 Abaikan bentuk yang hodoh itu. Rasanya memang sedap tau.

Kali keempat ke kelima buat pulut kuning. Alhamdulillah...semakin berjaya. Hihi.. Tenkiu mekna...ofismate... dialah yang ajar buat. Semalam buat menu sarapan. Buat sambal udang sekali tapi Allahu Akbar... pedas sangat lada kering tu. Pastunya saya otter semula...sebelum tak dan nak rasa sebab kalut dengan anak. Dah reda sikit tu barulah dapat memasak dengan tenang...

Pasni tiap tahun saya buat pulut kuning sendirila... nak buat makan dengan rendang takpun kari ayam pulak pasni. Misi belajar mesti diteruskan... manalah tahu pasni nak jadi housewife pulak...amik order makanan ker...
Read more ...

Kembar yang suka makan sayur



My twin HH dah setahun 7bulan. So far, diorang ni sangatlah bagus. Jenis tak banyak ragam. Maksud saya tak banyak ragam tu, senang nak tidur, bagi makan semua telan jer. Pastu takdelah nak mengamuk/tantrum sesuka hati. Biasanya kalau mengamuk, senang sangat pujuknya. Manja belaka ni.
Si abang Hamka memang agak lasak luarannya tapi sangatlah lembut hati macam tisu tu ha...Kuat merajuk..hihi...Si adik Hakim pulak biasalah...keras kepala sikit tapi manja jugak. Aisshhhh.... ikut siapalah kan..
Tapi bab makan paling best tau. Ha! Diorang suka makan sayur! Senang kerja ibu... nak masak menu untuk diorang senang jer. Masak jer sayur yang berkuah pastu ikan goreng.
Kalau sebelum ni saya selalu buat menu singgang ikan atau sup ayam , tapi sejak tahu diorang jenis makan sayur, sayapun tukarlah menu. Bagi makan sup sayur pulak... Tak kisah sayur apa memang diorang suka makan. Kutip dalam pinggan tu ha...saya nak suap makan sibuk dengan tangan diorang nak kutip apa yang ada dalam pinggan tu ha.


Bangun jer tidur memang bergalak sakan mereka ni. Ketawa mengekek orang kata. Main kejar2..patutlah kembar tak boleh berpisah sampai dah kahwin orang kata. Saya dapat rasakan hubungan mereka memang sangat rapat. Time gaduh toksoh katala...bingit telinga. Gaduh berebetkan barang kat tangan masing2.. kadang dah bagi sorang satu pun still gaduh. Oh la anak2! Baru kembar dua tu... yang kembar 3 tu macammanalah agaknya yer. tpi situasi saya sekarang ibarat kembar 3 jugaklah campur dengan kakak iman tu ha.
 


Read more ...

Sepetang bersama anak-anak

Cerita minggu lepas ni. Time oncall... Balik kampung. Incik asben hantar balik hari Sabtu tu. Dia kerja Ahad keesokan harinya. Biasa memang macam tu pun. Selasa depan tu abah hantar balik sebab nak g Kuantan melawat adik Kimi. Alang2 boleh hantar kami sekali kan.

Kebetulan abah memang ambil cuti aritu. Abah tak sihat sangat. Tapi demi anak bongsu, sanggup datang tu. Kasih seorang ayah. Adik Kimi dah lama tak balik rumah sebab sibuk dengan perlawanan ragbi. Memang aktifla dia sorang ni. Duit belanja dah habis...tu yang abah datang.

Selepas melawat adik Kimi, kami bergerak ke Taman Teruntum. Nak tengok haiwanlah.. Bayangkan... Ada 3 orang dewasa dan 4 anak2 kecil. Saya memang kena dukung si Ayra tu. Kembar perlu diawasi. Iman okeylah lagi. Dia cerdik dah...Abah kan tak larat sangat. Cabaran jugakla...hihi

Ni kat Taman Teruntum. Dah siap tengok haiwan kat belah bawah jer. Abah dengan ma tak join sebab masing2 tak larat. Saya yang handle anak2 3 orang tu.

Kembar dan kakak Iman selok dengan haiwan. Bukan selalu dapat peluang berjalan macam tu. Memang seronoklah mereka kan. Kepenatan masing2... Lepas habis riadah di Taman Teruntum, bergerak balik ke Pekan. Tapi sebelum tu singgah makan di MABIQ dulu isi perut.

 Ni masa dalam kereta on the way ke Kuantan. Selfie dengan anak2 nine. Iman dan Ayra.

 Petang tu abah ajak ke Kuala Pahang pulak. Dekat jerkan. Tiada dalam plan pun nak singgah taman permainan ni. Suka tengok anak2 semua hepi.


Read more ...

Domain dah nak expired

Dah dapat email reminder ni.. Domain nak expired dah.. seiring dengan ulangtahun kelahiran saya.
8 Mac nanti.. Saja nak tarikh yang sama supaya senang nak ingat. 
Apalagi, mohler kita bayar domain. Nanti tak boleh nak update blog pulak.. haru!!

Read more ...

Tragedi kunci kereta

Alkisahnya.. incik asben balik keje malam tu. Tanya kunci spare ada tak.. kita ni dahla mengantuk dengan peningnya lagi.. kunci spare hilang. Tak tahu mana letak. Yang ingat last guna kat rumah ma aboh.

Rupa-rupanya kunci kete jatuh ke dalam lubang bilik air. Perasan tak kat segugus kunci tu, yg ada besi tu... ha! kunci tu la yang jatuh. Aisshhhh...kenapalah yag main tu jatuh.. 
Nak jadi hal orang kata. Lubang tu pulak baru jer dibukakkan sebelum tu penutupnya. Betol orang kata 'malang itu tidak berbau'. Incik asben mintak tolong kawan dia pinjamkan kereta dia untuk saya pergi kerja esoknya. Malam tu jugak saya dah call my bos bagitahu insiden ni. Sebab macam terfikir nak ambil cuti esoknya nak setelkan masalah ini. Tapi dah ada transport g kerja, saya pun pergi jerla kerja dengan perasaan yang tidak senang.

Saya call Perodua Servis tanya pasal kunci baru. Nak tahu berapa kos? RM2k lebih tau! Kos buat kunci baru. Sekali dengan ibu kuncila. Original Perodua. Matila makkkkkk

Saya ada jugak contact locksmith via wasap. Kos RM750+ (RM500 untuk 2 pcs kunci dan 2pcs remote. + RM250 kos travel dari KL-Pahang) Aduhai... mahal jugak tu... BR1M cuma dapat RM300 jer... Ok fine.. biar jela dulu. 

Balik tengahari incik asben try lagi jolok2 saluran tu dengan harapan kunci keluar. Malam tu saya dan incik asben dah bertungkus lumus jirus air bagi kunci tu keluar. Tapi tinggal harapan jerla. Siang tu pulak dah telefon ma mintak tolong carikan kunci spare kat sana. Manalah tahu jumpa kan...

Masuk je ofis lepas lunch tu, ma wasap bagitau on the way ke Pekan. Ha! Buat kejutan sungguhla.. Tipon incik asben bagitahu supaya get ready rumah berkemas...hihi... Rupanya ma aboh datang nak tolong kami mendapatkan kembali kunci yang jatuh tu.... Dan alhamdulillah.. dengan usaha semua, kunci tersebut berjaya diselamatkan...



Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...