Iman Anakku : Bertuahnya kamu

Raya pertama saya dan baby balik rumah ma untuk berpantang. Maksudnya dah hari ketiga yer. Keadaan saya yang berslain operate ni agak menyusahkan saya untuk bergerak dengan aktifnya. Serba sakit jer.  Kalau dah baring tu, amatlah siksa nak bangun semula. Kadang saya memang tak lepas nak bangun dan suami saya terpaksa tolong ampun badan saya tau! Teruk kan saya.... 
Sebab tu saya tak suka baring. Lebih suka duduk atas kerusi sebab senang saya nak bangun. senang nak menyusukan Iman. Yang menjadi masalah adalah bila tengah malam. kan baby nak menyusu tengah malam. Lapar.. perut baby kan terlalu kecik.. sebesar buah anggur kalau tak silap masa baru2 lahir tu. Jadi kena kerap menyusu. 
Saya pulak tak boleh nak mengiring. Nak bangun pulak amatlah siksa tau! Owh.. sebahagian kenangan bersalin kan Iman. 
Kasihan Iman.. bila malam jer tak dapat nak menyusu badan dengan sempurna... Sedih betul saya sebab tak dapat buat yang terbaik untuk anak... Kalau iman nak menyusu dia terpaksa bairng atas badan saya dengan keadaan yang kurang selesa. Kadang2 mak atau suami akan tolong ampu badan Iman. Saya memnag tak kuat.... nak mengiring tak boleh. Perkara tersebut berlanjutan hampir seminggu lebih. Lama2 saya menggagahkan diri jugak bagi Iman menyusu sambil mengiring. Iman pulak jenis nak mengempeng kata orang tua. Nak nipple dalam mulut jer.... huhu... 
Tapi bagi puting silikon tu tak mahu pulak dia...
Iman oh iman...
Lagi satu. Iman ni jenis yang kuat menyusu...kalau tengok macam sebotol tu boleh habis.. Padanlah badannya semangat!!! hehe

Berat Iman akan naik 200gm setiap 2 minggu pergi timbang...
Iman bertuah mempunyai ibu susuan.. huhu... adik ipar saya terpaksa menyusukan dia sebab keadaan saya yang agak teruk masa awal2 tu. Dengan sakit operate..sakit badan..bengkak susu... macam2lah....



Read more ...

Sambungan kisah bersalin

Kisah pertama di sini----> kisah bersalin part 1

Selanjutnya... saya diberi rehat kat bilik apa ntah selepas operate tu. Masa tu nurse bawak nur iman untuk menyusu buat pertama kalinya. Dan.. betapa gembiranya tengok anak untuk kali pertama. Anak yang dikandung 9 bulan lebih... Semnagat...hehe...
Lepas operate tu keadaan tubuh menggigil kesejukan tau... nak bercakap pun terketar2.. nurse bagi alat apa ntah untuk panaskan badan. Masa tu parent dan suami tunggu kat luar. Nampak mereka masa pintu bilik tu dibuka...

Kemudian, baby iman dibawa turun ke wad biasa. Sebelum tu nurse tunjuk jantina kat suami... Mesti suami pun tak sangka.. dapat gugurl... memang sangat surprise tau jantina...

Lepas 20-30min (tak ingat sangat) dalam bilik tu, saya pun dibawa turun ke wad 1C.. wad selepas bersalin. Masa tu ahli keluarga dah menunggu saya. Orang operate ni memang tak boleh buat apa2 tau. Macam patung je rasa. Lagipun ubat bius masih terasa. Selepas operate, kena rest 6 jam. Baring jer... nak minum air pun guna straw sebab tak boleh bangun. Lepas 6 jam baru boleh bangun nak g mana2... buang saluran kencing...
Cucuk toksah katala... masuk air la.. masuk ubat la... dah lali kena cucuk sepanjang mengandung dan bersalin ni.

Malam tu suami balik umah lambat sebab jaga isteri yang tengah tak berdaya ni. Nak jalan pun macam lebih lambat dari kura2... sakit tau... seriau kat tempat operate tu. Nak kencing dan buang air besar pun tak berani. Nak mandi pun takut kena kat tempat operate tu. Ada yang kata tak boleh kena air..ada yang kata xpe... Masa tu katil saya dengan toilet dekatlah jugak... Malam tu saya tidur bertemankan baby Iman... Suami balik pun dah agak lewat malam tu. Saya amatlah menghargai suami saya yang setiap hari berulang alik dari Hospital - Chini yang mengambil masa 1jam!!! Suami tak boleh tunggu kat wad.. kena halau dengan nurse dan guard. Patotlah ramai yang decide nak bersalin swasta... Tambah2 kalau operate macam saya ni ha.. Malam tu, baby Iman agak meragamlah jugak... dahlah nak bangun payah nak amik baby Iman dalam balang tu. Tinggi...agak mencabar dan menguji kesabaran saya. Nurse bukannya reti nak tolong... sian baby Iman menangis dalam balang kaca tu. Last2 sayA letak baby Iman kat tepi saya. Tapi, keadaan kat hospital pada malam hari agak panas... memang tak selesa lansung. Jenuh saya berkipas guna kertas yang ada. Kesimpulannya malam pertama tu saya tidur2 ayam jer. Esoknya saya minta suami saya bawakan kipas untuk pasang kat wad. Setiap pagi dan malam akan dicucuk ubat cair darah... sebab ada kes kot sebelum ni darah beku.

Tu hari pertama...
Hari kedua di hospital selepas bersalin. Kena pindah katil pulak... lebih jauh sikit dari kaunter nurse. Doktor datang check pun tanya dah buang air ke belum.. dah boleh jalan ke macamner... Sepanjang kat hospital tu saya tak berani nak buang air besar. Takuttt... Baby Iman alhamdulillah sihat takde apa. Cuma agak meragam dan suaranya kuat! Nyaring sangat. Hari kedua ni keadaan saya okey sikitlah kan tapi nak gerak lebih2 tu memang tak berani sangat. Takot tempat operate tu terbukak. Malam tu saya dan Iman tidur berkipas... Abah Iman tak balik malam tu sebabnya sok dah raya.. Mestilah temankan saya dan anak kami yang baru lahir ni kan...
Raya kami takde maknanya baju cantik, baju baru... cuma kehadiran Baby Iman menambahkan seri raya kami yang tanpa baju raya ni. Abah Iman turun wad agak lambatla jugak malam tu sebab anak meragam... mujur ada Abahnya.. Ibu Iman tak kuat semangat dan mental lagi... Lagipun masa tu air susu agak kurang lagi... dengan keadaan badan yang sakit tak mampu nak menyusukan Iman sebaiknya... kesian Iman...

Hari Raya Aidilfitri 17hb Julai 2015
Alhamdulillah... bila doktor check segalanya ok, maka, kami pun dah boleh discharge...
Suka bukan kepalang tau!! Puas dok kat hospital.. takde orang boleh temankan... time melawat jerla..
Abah saya datang ambil saya dengan ma... Bukan apa... saya kan tak boleh nak renyah sangat orang kata...badan masih tak kuat lagi... ada ma bolehla tolong dukungkan Iman..
Raya tu saya bawak balik baby Iman... Raya bertiga.... Syukur sangat2 segalanya dah selesai. Cuma berharap baby Iman tak kena jaundice jerla...

oklah... sambung kat next entri pulak yer....




Read more ...

Pengalaman bersalin ceaserian / operation

Okla... al kisahnya...

Saya punya due 12 Julai 2015 tetapi baby iman taknak keluar lagi.  So, start 13hb - 17hb tu saya perlu ke klinik untuk pemeriksaan kandungan.
Kalau dalam tempoh 5 hari tu tak jugak keluar baby maka 18hb kena admit.. bersamaan hari raya kedua :) hehe

13hb - buat CTG di Hospital Pekan
14hb -  hari Selasa

Saya check up seperti biasa kat kampung aka umah mak. Masa tu saya dah start amik cuti maternity. Tapi mulut ni agak gatal ngadu kat nurse yang anak dalam perut xde gerak lagi. Betul tak gerak atau saya yang tak perasan..hihi.. Apalagi nurse klinik desa suruh saya pergi kat klinik kesihatan Chini jumpa doktor untuk check jantung anak.
Lupa pulak...masa tu bulan puasa...
So, saya dan suami terus pergi klinik Chini jumpa doktor. Masa tu menyesal jugakla sebab ngadu tu. Padahalya baby iman ni memang agak kurang gerak kalo siang. Malam jer aktif sangat2...
Dan buat pertama kalinya kena check jalan. Misi yang check... Katanya 1cm...
Disebabkan pengaduan tu jugak doktor kat Chini mintak saya ke Pekan pulak. Hospital.. check jantung anak yang setengah jam tu.. apa ntah namanya. lupa da... ha! buat CTG... padahal hari isnin tu saya dah pergi Hospital Pekan untuk buat CTG tu.. ok je semua...
Lagi al kisahnya... di Hospital Pekan tu lepas buat CTG,.. doktor check katanya air ketuban kurang.. berisiko jugaklah sebabnya dah overdue kan.. Dahla makan masa agak lama saya kat hospital tu tau.. Tunggu doktor yang lebih pakar untuk cek air ketuban tu. Disebabkan air ketuban kurang dan sebab ngadu baby kurang gerak tu (padahal masa ke Pekan tu dah cukup gerakan baby) doktor Pekan buat surat referral untuk saya admit kat Hospital Kuantan.
Saya diberi pilihan untuk pergi sendiri ataupun naik ambulans. Tapi, doktor dah pesan kat saya jangan pergi lambat sangat. Kena pergi sebelum berbuka puasa. Kan bulan Ramadhan masa tu.
Mujurlah saya dah standby semua barang keperluan dalam kereta seawal kandungan 7 bulan.. Sebelum bergerak ke Kuantan tu, dan lagi singgah kat bazar beli nasi kukus..hihi
Sampai Kuantan dah dekat kul 7... tak lama nak berbuka puasa dah... so, staff kt situ (Wad bersalin berisiko rendah) suruh saya buka puasa dulu pastu baru datang semula. Saya dan suami pun pergilah ke benteng ataupun esplanade org phg panggil.

Jangan jemu yer baca...huhu panjang lagi ni...

Siap bukak puasa pergi semula tempat tadi bersama surat rujukan. Sekali lagi kena buat CTG dan check jalan. Nak menangis rasa...huhu
Terima kasih buat suami yang bersusah payah menunggu dari pagi. Ke sana ke mari...
Hasilnya... everything ok...air ketuban pun ok... see!!! different result... saya mintak taknak admit lagi malam tu.. yela..sian suami nak drive balik jauh2...lagipun not planning nak admit seawal tu...
Maafkan isterimu ini duhai suamiku...
Klinik Desa Chini Timur ---> Klinik Kesihatan Chini ---> Hospital Pekan ---> Hospital Kuantan

Saya tak pernah bermimpi nak bersalin kat HTAA ni. Saya punya plan nak bersalin kat Hospital Pekan jer sebab ada rumah sewa kat sana. Senangla sikit kan.. namun, segala perancangan Allah itu sebaik2 kejadian dah...

Malam tu saya admit kat wad 1B.. Sedih... tak pernah tidur kat wad.. dahlah berjauhan dengan suami.. sorang2... Hujung2 due tu saya memang banyak stay kat rumah orang tua jer.. suami pun setiap hari berulang kerja dari rumah orang tua saya jer..lagipun bulan puasa...

Saya dipaksa admit dan akan di induce keesokan harinya. Takutttt... 
Saya mintak suami datang seawal yang boleh menemankan saya. Suami terpaksa balik Chini malam tu sebab tak bawak barang lansung. Lagipun bukan boleh tunggu pun...

15hb - Rabu

Kenangan bermalam di wad pada malam tu amatlah menyiksakan. Dengan suasana yang tak best.. keadaan panas...Sepanjang  mengandung sehinggalah hari saya kena admit tu, saya lansung tak rasa sakit..takde lansung rasa nak bersalin dan memang saya rasa kena admit 18hb tu nanti. Tapi... lain pulak jadinya. 
Seawal pagi dah kena kejut dengan nurse untuk standby masuk bilik check. Kena check jalan lagi. masa tu 2cm baru. Belum induce lagi. Tapi saya dah mula rasa sakit macam senggugut tu. Masih berdaya lagi mandi pagi tu. Tapi memang sakit. Saya dah syak saya ni dah mula rasa contraction based on orang lain punya experience.
Sehinggalah suami saya datang bawak kuih raya (saya yang suruh) saya memang dah tak tahan. Nak jalan pun tak larat. Kena duduk atas kerusi roda. Saya tak bagi suami saya pergi mana2 dah... masa tu sangat memerlukan semangat suami. 
Saya diminta untuk cek jalan sekali lagi tapi saya dah tak larat sangat menahan sakit. Jadi, pemeriksaan dilakukan atas katil jer. Dah 4cm masa tu. Sakit makin kuat...
Akhirnya doktor mengarahkan supaya saya dibawa ke labour room untuk induce dan bersalin. Ya Allah...sakitnya Tuhan je yang tahu. Tk daya sangat2 dah... harap baby cepat2 keluar jer... Saya cuma fokus pada sakit saya jer masa tu. Dah tak peduli sesiapa.

Dibawa ke labour room. Bersiap sedia untuk bersalin. Masa tu dah ready mental nak meneran. Doktor pecahkan air ketuban dan induce. Tapi..... air ketubamn dah sikit. Baby dah berak dalam perut..
dan.... doktor mengatakan saya perlu dibedah dengan segera agar baby dalam perut tak makan najis.
Doktor panggil suami saya dan beritahu risiko operate dan lain2. Masa tu hanya berserah pada Allah. Berdioa agar selamat semuanya.

Saya pun disiapkan untuk ke dewan bedah. Cepat dan tangkas kerja doktor2 dna pelatih HTAA. Terima kasih. Masa dibawa keluar ke dewan bedah tu pandang suami...mnegalir air mata..tak dan nak mintak maaf...
Dalam dewan bedah, dibius separuh sedar dan dibedah untuk keluarkan baby yang bertuah ini.
Alhamdulillah... segalanya selamat...Masa dengar doktor kata dah keluar baby tu, mengalir air mata gembira...syukur sangat dengan kurniaanNya. Dah bergelar ibu... surprise masa tu tak tahu baby apa. Dah siap pembedahan, dibawa keluar ke bilik apa ntah untuk seketika. Masa tu barulah nurse datang bawak baby untuk menyusu buat pertama kalinya. Tembam.... semua misi geram tengok baby iman.
Sekali lagi air mata mengalir.....gembira....
Masa pintu bilik dibuka, nampak suami dan parent kat luar tengah tunggu. Suami tak sabar nak tengok anaknya...hehe...

Pangjang cerita ni... bosan dah ke?

Sambung entri lepas ni pulak yer...hihihi...




Read more ...

SAYA SEORANG IBU DAH

Sebulan lebih saya tak mengupdate entri rupanya.
Rindu giler kat blog ni...
Banyak yang saya tertinggal cerita tentang entri2 terbaru rakan blogger.
Yang paling terkilan adalah pasal contest seo... huhu
Saya antara pemenangnya tetapi selepas sebulan baru saya perasan dan penganjur dah tak terima :(
Inilah yang orang kata takde rezeki kan...
Takpelah.... rezeki saya dapat lebih bermakna...

Alhamdulillah...

Tanggal 15 JULAI 2015 saya selamat melahirkan seorang baby girl secara operation. Berat 3.7kg.. terpaksa operate sebab anak dah berak dalam perut dan air ketuban sikit sangat. Lagipun saya memang dah lebih hari. KIsah macammana saya boleh ke hospital nanti saya cerita yer. Tapi jadi pengajaran buat saya lepas ni. Mulut ni gatal sangat. sebab apa?? nanti saya cerita kat entri seterusnta yer...
Takdan nak beraya... berpantang..

Arini dah hari ke 40 saya berpantang. Alhamdulillah.. baby saya sihat...

NUR IMAN BINTI NORZAIMI




Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...