Simptom dan perasaan mengandung

Entri meluahkan rasa ni. hehe
Okeyla... sekarang akndungan saya dah 32weeks ++
Alhamdulillah.. setakat ni tak ada apa2 masalah. Baby ok jer. Sangat aktif!!!
Ibu dia yang tak berapa nak okey..huhu
Dari awal kehamilan sehingga sekarang saya tak mengalami sebarang morning sickness macam sesetengah orang. Cuma 2 minggu awal tu saya tak lalu makan. Jadi, berat maintain masa pergi check up.

Lain perasaan?? Emosi tersangatlah tak stabil.. sangat2 sensitif tau! Kadnag mende kecik pun terasa hati. Tak pelawa makan pun terasa...haha nak merajuk jer sokmo.

Masa kandungan saya dah masuk 7 bulan, kaki saya dah mula membengkak...awal kan... nak jalan pun sakit dan tak larat dah.. Kandungan saya nampak besar. Kalau orang tengok ingat macam dah nak due :)
Padahal kulit perut yang tebal dan air banyak!! Baby insyaAllah biasa jer kebesannya.. normal...

Dah masuk 8 bulan ni, bertambahlah tak larat nak jalan. Tambah2 bila dah duduk atau baring. Bila nak bangun tu punyala siksa.. kena ada orang tarik tangan baru senang nak bangun dari baring. Sampai gitu seklai kan. Berat dah cecah 72kg tau sekarang.... naik mendadak time pregnant ni.. Harap2 lepas bersalin nanti cepatlah turun berat badan.. tak sabar nak melaram pakai baju2 lama semula... ini asyik ulang pakai baju yang sama jer sokmo...

Lagi simptom? setiap malam selalu takut2 sebab takut cramp... saya memang kerap megalami cramp kaki... sakit yang teramat.. nak menangis rasa tau. Ada incik suami takpela boleh tolong urutkan betis dan kaki. Time dok sorang tu Ya Allah siksanya lah.. Saya dan incik suami tak duduk sekali sebab kerja jauh2...dia kat Lepar... saya kat Pekan.. kadang2 incik suami datang jugak cuma bukan hari2la... jauh... kesian jugak kat dia nak berulang. dahlah kerja awal pagi.

Setakat ni itu saja yang nak diceritakan.


2 comments:

  1. sy masa anak 1st lagi awal kaki bgkak, usia 6bulan...sy jenis perut besar jugak..kali kedua ni pn perut besar jugak.bau 5bulan tp dh mcm 8bulan..hehe..nak jln pn dh ke depan sgt hehe...tp ni lah pengalaman yg best.nikmatilah saat2 ni dgn sebaiknye hehe... tp kan, sy anak 1st dulu perut besar dan baby keluar pon besar 4kg... so awak berjaga2 lah hehe

    ReplyDelete
  2. Rindunya nak rasa simptom2 nie.. hehehe..
    Semoga baby dan mak sihat2 ye..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...