Taman di teratak famili

Taman burung.
ini burung cinta namanya. Abah saya beli dengan jiran 8 ekor rm100
Cantik2 kan kaler burung ni.. saya suka sangat tengok gelagat mereka ni.

Taman orkid.
Ma punya la.. yang gantung orkid... belah bawah tu ada pokok keladi dan pelbagai jenis bunga.
Sebelah tu pondok tempat berehat. ada kolam ikan kat bawah pondok tu. 

ini pulak pagola yang abah saya baru buat. kreatif kan... daripada batang paip jer tu.
ada macam2 jenis pokok sayuran kat situ. 
edible garden namanya

ini pun pagola yang dibuat daripada besi katil 2 tingkat yang tak pakai dah. last2 abah buat pagola..haha

ini view dari belakang umah menghala ke depan.suka suasana ni sebab menghijau jer...

kt tepi pagola paip tu ada kolam ikan jugak dulu. ikan keli dalam tu.

antara pokok sayuran yang ditanam oleh ma.

sekian sahaja cerita pasal taman di rumah ma abah saya. mereka sangat rajin.. saya amat mengagumi mereka! 

Read more ...

Nasi goreng pertama my hubby

Nampak simple dan kosong jer kan.. Tapi memang sedap.. selera saya makan. siap bertambah 2x!

TQ Abang.. masakkan nasi goreng ni.

Suami saya bukanlah seorang yang pandai masak. Bukan juga seorang yang rajin ke dapur.. Time tu saya memang tak lalu makan. So, dia offer kan diir dia untuk masak :)
MUjur sedap... saya cuma siapkan bahan2 jerla untuk dia tumis dan masak... tumbuk pun dia tau...pasni nak ajar bakar ikan dll untuk saya berpantang nanti.

Read more ...

Giveaway kerusiburok: Ole-Ole Phuket!

hai semua blogger! 

seperti yang korang semua maklum, kerusiburok akan bercuti ke Phuket awal Disember ni (baca entri kerusiburok ke : PHUKET (intro)

jadi, kerusiburok bercadang nak bagi ole-ole dari Phuket kepada blogger2 sekalian.

bermula 25 Nove 2014 hingga 3 Dec 2014
KLIK banner di atas untuk sertai.

OLE-OLE utama akan diberi kepada 3 pemenang bertuah. 
tapi kalau ramai yang join segmen giveaway ni, 
saya akan tambah 7 lagi ole-ole untuk blogger bertuah! 
hehehe

3 x Ole-Ole Utama = T-shirt kenangan dari Phuket
(sebab tu conduct giveaway awal-awal, nanti pemenang boleh dapat saiz baju yang betul hehe)


JOM SERTAI! Mana tahu korang bertuah! Klik Banner kat atas tu ye untuk syarat yang simple :)


jom join ramai-ramai. ajak blogger lain sekali yer! 
di samping bersegmen, boleh jugak kita berblogwalking dan berkenalan! hehehe

babai.
Read more ...

Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com



Ephyra Skin Bar berfungsi dengan begitu pantas bahawa hanya dalam satu malam, anda akan mula melihat, kulit lebih lembut, kedutan berkurangan, jerawat mengecut dan kulit yang lebih cerah. Hasilnya akan lebih terserlah jika penggunaan berterusan yang konsisten.

Jangan fikirkan umur anda atau keadaan kulit anda sekarang. Kerana EPHYRA SKIN BAR yang mengandungi bahan alam semulajadi yang berkualiti tinggi mampu mengubah keadaan kulit anda menjadi lebih cerah, halus selembut kulit bayi.

Anda akan benar-benar kagum, apabila anda melihat apa yang ia boleh lakukan untuk muka anda dalam setengah jam yang pertama sahaja!

Anda akan melihat bahawa kulit kusam, menggerutu dan kulit kendur di wajah anda mula muncul lebih licin, lebih segar, lebih tegang dalam masa beberapa hari. Pastinya dengan EPHYRA SKIN BAR, rahsia kecantikan semulajadi menjadi milik anda....


WAJAH CERAH BERSERI TANPA CELA, EPHYRA SKIN BAR sabun ajaib untuk kecantikan kulit dan wajah anda. Formulasi terbaik + Kesan Menakjubkan!! 
  • Menggebu dan mencerahkan kulit
  • Menghaluskan kulit dan menghilangkan jeragat
  • Menghilangkan parut dan kedutan
  • Membantu menghilangkan bintik- bintik hitam
  • Melembapkan kulit dan menaikkan seri wajah
Kesan Penggunaan ( hasil berdasarkan testimoni dari 300 pengguna selama 7 hari )
  • Membuatkan kulit muka lebih cerah, lembut dan tegang 
  • Menanggalkan semua kotoran, minyak dan sel kulit mati
  • Menghilangkan parut jerawat & jeragat
  • Menghilangkan ‘blackheads’ di muka
  • Menanggalkan kesan solekan dengan efektif
  • Memberi kesan kesegaran sepanjang hari
  • Badan tidak melekit walaupun ketika atau selepas berpeluh
  • Boleh menghilangkan bau badan
  • Memudarkan kehitaman di celah-celah badan dan bawah lengan ( ketiak )



EPHYRA SKIN BAR mengandungi :
  • Bearberry Alpha Arbutin A Extract paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit. Bersama-sama dengan Glutathione ia membantu  menjadikan tona kulit lebih sekata dan bersih dari bintik-bintik hitam
  • Glutathione. Kaya antioksida yang melindungi protein enzim dan mencegah kerosakan kulit yang boleh menyebabkan kedutan dan parut. Glutathione boleh melambatkan proses penuaan dan memperbaiki keadaan kulit. Ia mengawal kesan-kesan bahaya radikal bebas dan mengelakkan pembentukan parut tebal.
  • Kolagen. Menyokong ketahanan fizikal dan keanjalan kulit dan menggantikan sel-sel kulit dengan lebih cepat untuk menjadikannya lebih tegang dan anjal.
Kelebihan EPHYRA SKIN BAR :
  • Ciri-ciri antioksida. Apabila sabun yang mengandungi ciri-ciri antioksida, ia benar-benar boleh memberikan kesan yang baik pada kulit anda. Ia dapat membuang racun yang dihasilkan oleh badan dan melindungi kulit anda dari kerosakan yang sedia ada dan selanjutnya.
  • Ciri-ciri anti-penuaan. Pengggunaan EPHYRA SKIN BAR secara konsisten dapat merangsang pembentukan kolagen kulit, yang akan menjaga kekenyalan, kelenturan serta kehalusan kulit (anti aging & anti wrinkle / kerut)
  • Sebagai antioksidan kuat yang melindungi kulit terhadap pengaruh negatif faktor luar seperti pencemaran, matahari, iklim, asap rokok dan sebagainya.
  • Pencerahan kulit. Tidak semua sabun dapat mencerahkan kulit anda. Ada yang tidak boleh benar-benar memberikan hasil yang anda harapkan. Tetapi dengan EPHYRA SKIN BAR, dapat dilihat kecerahan kulit yang mengagumkan tanpa pengelupasan kulit, dan selamat digunakan.
  • Glutathione bertindak menghalang pengeluaran melanin dalam kulit anda sehingga memberikan efek lutsinar dan kulit anda bercahaya semula jadi dan berseri-seri. Selain daripada itu semua, ia tidak hanya berfungsi sebagai sabun pemutih tetapi produk penjagaan kulit lengkap yang menghilangkan masalah kulit untuk semua lelaki mahupun wanita.
Soalan yang kerap ditanya :
  1. EPHYRA Skin Bar ni berkesan ke? Insyallah berkesan, kerana dah lebih 300 orang yang telah mencuba dan berikan feedback yang sangat bagus
  2. Skin bar ni boleh tahan berapa lama? Ephyra Skin Bar adalah 50g boleh tahan selama sebulan.
  3. Apa kandungan dalam Ephyra Skin Bar ni? Glutathione, Kolagen ikan, Ekstrak Carrot, Bearberry Alpha Arbutin A Extract, Banana Enzyme, Rice Bran Oil, Glycerin & Aromatherapy fragrance
  4. Berapa lama nak lihat kesannya? Bergantung pada individu, ada yang boleh rasa serta-merta  kulit lebih halus dan tegang, ada yang pakai 3 hari dah nampak kulit makin cerah, dan jerawat makin kecut. Rata-ratanya akan nampak kesan ketara dalam 1 minggu. 
  5. Boleh hilangkan parut jerawat? Jeragat degil? Boleh, Ephyra Skin Bar sangat berkesan dalam menghilangkan parut jerawat serta jeragat degil kerana ada kandungan Bearberry Alpha Arbutin A Extract bersama Glutathione yang paling berkesan, cepat dan selamat untuk mencerahkan kulit & memudarkan parut-parut hitam atau berlubang.
  6. Macamana nak guna? Basahkan sabun dengan air, biarkan ia berbuih sedikit dan terus sapu pada muka. Urut seketika dalam 2-3 minit. Untuk kulit bermasalah, boleh urut sedikit lama dalam 5 minit. Bilas sepenuhnya, dan sapukan pelembap anda seperti biasa ( boleh guna toner dan pelembap dari jenama lain )
  7. Setakat ini, hanya Ephyra Skin Bar saja? Ephyra ada dalam bentuk minuman kesihatan dan kecantikan (Ephyra Premium & Trial Pack). Ia lebih untuk merawat dalaman dan seterusnya memperbaiki luaran kita. Ephyra Skin Bar adalah produk kedua selepas kejayaan produk Ephyra di pasaran, melengkapi produk Ephyra kerana bukan saja dalaman kita terpelihara malah luaran juga diperbaiki dan lebih sempurna. Jika guna kedua-duanya ( minum Ephyra dan guna sabun Ephyra Skin bar) , kesan yang menakjubkan akan diperolehi. 
  8. Boleh guna sekali sambil minum Ephyra drinks? Boleh. Sangat digalakkan. 
  9. Boleh ke pakai toner & moisturizer jenama lain? Boleh tiada masalah. Sabun Ephyra Skin Bar membersihkan segala kotoran dan sel-sel kulit mati dan sangat ‘mild’ dan boleh digunakan bersama toner dan pelembap dari jenama lain.
  10. Kalau ada resdung, boleh pakai? Boleh.
  11. Ada kesan-kesan sampingan tak? Macam menggelupas ker? Pedih kalau kena matahari ke? Tiada kesan sampingan. Ephyra Skin Bar, dirumus dengan teknologi terkini yang berkualiti tinggi dan terbukti selamat dan tidak mengakibatkan pengelupasan kulit. Ephyra Skin Bar tidak mengandungi Hydroquinone.
  12. Boleh pakai kat badan sekali? Boleh, ia sangat lembut untuk dipakai di muka, sekaligus boleh digunakan di seluruh  badan.
  13. Lelaki atau wanita, keduanya boleh pakai? Boleh, sesuai untuk kedua-duanya.
  14. Bilakah Ephyra Skin Bar akan dijual di pasaran? Insyallah Ephyra Skin Bar akan mudah didapati dari pengedar dan kedai-kedai terpilih bermula Januari 2015 nanti. Saiz untuk jualan adalah 50 gram dengan harga RM40.

Official Instagram : @ephyra2u
Hotline : 019 3999 238 / 03 41417889 ( office hours only)



Sila jawab soalan-soalan berikut :

Siapakah akan mencuba Ephyra Skin Bar? 
Saya sendiri yang akan mencubanya

Umur pengguna? 
30 tahun

Jantina pengguna? 
Perempuan

Jenis kulit? 
Sensitif

Masalah kulit yang dihadapi. Jelaskan kenapa anda perlu dapatkan Ephyra Skin Bar.
Kulit saya sangat mudah ditumbuhi jerawat.Produk yang saya gunakan sekarang kurang berekesan dah untuk kulit saya. Selain itu, kulit saya nampak sedikit berminyak jika tak pakai sebarang solekan. TErdapat juga blackhead yang menambahkan lagi kesuraman di wajah saya.
Pengguna Ephyra? 
Tidak


Giveaway Ephyra Skin Bar Di Mialiana.com ini dianjurkan pada 24 November hingga 3 Disember 2014 oleh blogger Mia Liana dengan kerjasama Oceanlife Marketing Sdn Bhd dalam mencari 50 orang blogger. Kepada blogger yang berminat nak join, sila klik SINI. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.
Read more ...

GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM

Assalamualaikum...




Dengan ini bermula lah giveaway hujung tahun dari dianarashid.com dan sudi2 kan lah untuk sertainya kerana ada banyak hadiah menarik yang boleh kawan-kawan menangi.Berikut adalah senarai hadiah :-

Dish Wash Concentrate x 1 pemenang
Herbal Blend® Multi-Purpose Cream x 2 pemenang
telekung lycra x 1 pemenang
topup RM10 X 3 pemenang
Fridge magnet London + keychain (1 pemenang) 
Fridge magnet Malaysia + keychain (1 pemenang)
Topup RM10 x 1pemenang
Fridge magnet cameron highland x 4 pemenang
Shawl x 1 pemenang
Topup Rm10 x2
1 paket Mykoko rm39/500g x 1 pemenang
2 voucher KFC x 1 pemenang
baju muslimah x 2 pemenang
wang tunai rm50 x 1 pemenang
Home Binder 2014 x 1 pemenang


Syarat-syaratnya...:-

1- Buat satu entry bertajuk " GIVEAWAY HUJUNG TAHUN BERSAMA DIANARASHID.COM"

2- Like semua facebook page penaja(wajib ):-



3- Follow blog penaja( wajib) :-

Fiza , Dila , Yumida , Parihh ,Eurukaseven , CekguNorazimah ,Veesandi  , Nadiah , Ujie , YatiAdam , Fizah@susunatursioca

4- Follow Instagram penaja (jika  ada)

@cikgunorazimah , @syidah_eda93

5- Add google + :-

Junainah   ,  Yumida

6- Tinggalkan link entry anda di entry ini 

jangan lupa letak kan link blog www.dianarashid.cm di bloglist anda supaya tak terlepas pandang apa2 update terkini.Tarikh tutup giveaway ini ialah pada 10-12-2014 .Pemenang dipilih melalui random.org .Keputusan akan diumukan sebelum 15-12-2014

Sekian..

TARIKH TUTUP : 10/12/14

Read more ...

Peluang menambah pendapatan dengan EPAL

Hujung minggu yang lepas, saya berkesempatan untuk menyertai kelas menjahit beg yang dianjurkan oleh Perisdanita. Saya agak aktif jugak dengan persatuan ni dulu cuma bila dah kerja kat Pekan ni agak terhad sikit. Kelas start jam 9pg... ingatkan tenaga pengajar daripada Kolej Komuniti tetapi bukan rupanya. Daripada pusat EPAL... Fisrt time saya dengar pasal pusat Epal ni. Tapi rasanya kalau tukang jahit dan prang dalam dunia jahitan ni mesti dah biasa sangat dengan Pusat Epal ni.
Okeyla nak cerita serba sedikit EPAL ni..
Pusat Latihan Kraftangan Epal juga menawarkan pelbagai jenis kursus jahitan di Malaysia.Kursus jahitan ini adalah ditawarkan secara percuma sekiranya membuat pembelian mesin jahit janome dengan kita.Pusat Latihan Kraftangan Epal merupakan sebuah syarikat tunggal yang memberikan kursus jahitan percuma di Malaysia dengan pembelian mesin jahit.

Info lanjut boleh tengok kat epal.my

Sebelum memulakan jahitan mari kita berpeace dulu

adik ipar sedang bersemangat menjahit

hasil beg yang saya hasilkan

Hasil yang dah siap ni dijual dengan harga RM1k++ tau



antara peserta yang menyertai kelas jahitan


Saya berharap suatu masa nanti saya pandai menjahit dan boleh mneghasilkan pelbagai barangan di mana dunia jahitan ni tersangatlah luas. Cuma memerlukan semangat yang kental serta rajin... Masyuk weh kalo pandai menjahit macam2 ni.

Read more ...

Simptom trimester pertama saya

Apa yang saya alami sekarang :

- Kerap pening kepala
- Makan tak lalu especially nasi dan makanan berat.. tekak tak rasa nak makan apa pun.
- Keletihan yang agak melampau. Mudah sangat penat buat apapun...
- Bila dah letih tu mulalah malas nak buat kerja.

Harap2 simptom ini akan berlarutan cepat2... saya seorang penggemar sayur tetapi sejak 2 minggu ni memang saya tak lalu nak makan apa pun.. just yang merepeh2 jer.. makan asam..jeruk..makanan ringan... 
Urmmm.. sian baby saya....sory dear... ibu memang tak lalu sangat makan...


info : http://kesihatanibumengandung.blogspot.com/2012/09/peringkat-kehamilan-trimester-pertama.html



Trimester pertama: Perubahan awal dalam Badan Wanita
Semasa trimester pertama badan anda menjalani banyak perubahan. Perubahan hormon menjejaskan hampir setiap sistem organ dalam badan anda. Perubahan ini boleh mencetuskan gejala walaupun dalam minggu pertama kehamilan. Tak datang haid adalah tanda jelas bahawa anda sedang hamil.

Trimester pertama: Perubahan fizikal dan emosi Wanita 
Perubahan lain yang anda mungkin alami semasa trimester pertama termasuk:
Keletihan yang melampau, payudara bengkak. Puting anda juga mungkin melekat keluar. Sakit perut dengan atau tanpa muntah (morning sickness)
Mengidam atau kebencian untuk makanan tertentu, perubahan mood, sembelit (masalah mempunyai pergerakan usus), perlu membuang air kecil lebih kerap, sakit kepala, pedih ulu hati, penambahan berat badan atau penurunan.

Trimester pertama: Perubahan dalam rutin harian Wanita
Selari dengan perubahan badan anda, anda mungkin perlu membuat perubahan kepada rutin harian anda, seperti akan tidur lebih awal atau makan kerap, hidangan kecil. Mujurlah, kebanyakan ketidakselesaan ini akan hilang ketika kehamilan anda berkembang, namun sesetengah wanita mungkin tidak berasa sebarang ketidakselesaan! Jika anda telah hamil sebelum ini, anda mungkin berasa berbeza kali ini. Sama seperti setiap wanita adalah berbeza, begitu juga dengan setiap kehamilan.

Trimester pertama: Bayi pada 4 Minggu
  • Otak dan saraf tunjang bayi anda telah mula untuk membentuk.
  • Jantung mula membentuk.
  • Lengan dan kaki tunas muncul.
  • Bayi anda kini embrio dan 1/25 inci panjang.

Trimester pertama: Bayi pada 8 Minggu
  • Semua organ-organ utama dan struktur badan luar telah mula untuk membentuk.
  • Jantung bayi anda berdegup dengan rentak biasa.
  • Lengan dan kaki tumbuh lagi, dan jari dan jari kaki telah mula untuk membentuk.
  • Organ-organ seks mula terbentuk.
  • Mata telah berpindah ke hadapan pada muka dan kelopak mata telah terbentuk.
  • Tali pusat dapat dilihat dengan jelas.
  • Pada akhir 8 minggu, bayi anda adalah janin dan kelihatan lebih seperti manusia. Bayi anda adalah hampir 1 inci panjang dan berat kurang daripada 1/8 auns.

Read more ...

Info Perkembangan Janin dan kehamilan kosong

Sejak tahu pregnant ni memang rajin gilerla search pasal janin ni. Pasal perkembangan janin...
Saya kini hamil 6 minggu. Insya Allah... mudah2an kandungan saya ini sihat hendaknya. 
Sebab ada terbaca dalam internet pasal 'bligted ovum' iaitu kehamilan kosong di mana wanita itu hamil tapi tiada janin. hanya kantung sahaja...
Nauzubillah... Biasanya dapat diketahui seawal usia 6 minggu dengan USG. Saya tak buat scan lagi.. 
Biarlah lambat2 sikit... cukup 2 bulan lebih nanti...
Tak sabar nak merasai denyutan dan gerakan kamu sayang....

Info : ibumanja

Perkembangan Bayi Minggu 1
Lapan hari selepas persenyawaan, blastocyst akan merembeskan mukus untuk menyatakan kehadirannya di dalam rahim.

Nota Hamil : Anda digalakkan makan lebih banyak asid folik iaitu 400 micrograms (mcg) sehari. Asid folik diperlukan untuk menghasilkan sel darah merah selain dapat mengelakkan kecacatan janin seperti spina bifida.

Perkembangan Bayi Minggu 2
Blastocyst mula menggelembung dan membahagi dua kali dalam tempoh sehari. Pada hari ke-12, jumlahnya akan menjadi beribu- ribu. Setelah itu, blastocyst disauh dengan kukuh pada endometrium.

Nota Hamil : Dalam minggu ini pula, anda perlu mengambil makanan tambahan yang mengandungi asid folik, besi dan kalsium termasuklah beberapa jenis nutrien penting lain untuk perkembangan bayi yang sihat.

Perkembangan Bayi Minggu 3
Selepas tiga minggu persenyawaan, saiznya ialah sepanjang 0.08 inci ataupun 2 mm. Gen mula membentuk tiga lapisan sel daripada organ badan yang akan bergabung.

Nota Hamil : Di awal minggu kehamilan anda perlu banyak mengambil kalsium. Antaranya keju atau susu. Namun terdapat beberapa jenis keju yang boleh menyebabkan listeria. Penyakit ini menimbulkan kesakitan seperti sakit otot, sakit belakang, demam dan kesejukkan. Digalakkan juga memakai stokin, serta baju panas.

Perkembangan Bayi Minggu 4
Pada minggu ini, akan kelihatan bentuk awal otak dan tulang belakang. Jantungnya mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang mengalirkan darah daripada jantung)

Nota hamil : Senaman dipercayai baik untuk ibu hamil. Apabila anda aktif, anda dapat mengelakkan ketidakselesaan seperti sakit belakang, sukar tidur, sembelit dan keletihan.

Perkembangan Bayi Minggu 5
Walaupun anggota tubuh badan bayi yang jelas kelihatan ialah matanya, namun otaknya masih dalam proses perkembangan. Begitu juga dengan saluran darah yang tidak lama lagi akan bertukar menjadi jantung.

Nota Hamil : Suhu badan yang terlalu panas boleh menyebabkan kecacatan pada bayi. Jadi elakkan aktiviti seperti bersauna, jakuzi dan senaman yang boleh menyebabkan suhu tubuh meningkat.

Perkembangan Bayi Minggu 6
Jantungnya kini sudah terbentuk dan mula berdenyut. Di akhir minggu ini, saluran yang menghubungkan bayi dengan plasenta mula membesar menjadi tali pusat. Selain itu, saluran darah juga terbentuk. Saiz bayi kini membesar jari kelengkeng dan pergerakkannya hanya dapat dilihat melalui ujian imbasan.

Nota Hamil : Jika anda menderita morning sickness, bau-bau tertentu membuatkan anda jadi lebih teruk lagi. Kulit anda juga berubah menjadi lebih gelap sehingga menjadi bertompok-tompok dan mengelupas. dan kebiasaannya gatal-gatal akibat pengelupasan kulit seluruh badan. Nasihat saya jangan garu dengan kuku atau benda tajam sebaiknya sapukan losyen sepelas mandi atau ketika kulit terasa kering. Banyakkan minum air mineral.

Read more ...

Wordless Wednesday : Suami Isteri




Moga kita semua tergolong dalam golongan yang solih dan solihah..

Amin ya rabbal alamin.

Read more ...

I'M Pregnant!!!! tanda hamil

alhamdulillah...

rezeki orang kawen... tak datang period 2hb aritu membuatkan saya terfikir adakah saya mengandung?
seterusnya.....setelah cukup 7 hari lewat saya pun buat pregnancy test. beli kat Watson yang harga RM6 tu jer...
2 line di situ menandakan positif... :)
Masa tu cek sorang2 jer.. cik abang takde g  memikat..semangat dia nak tahu result apadia bila cakap dah cek.. hehe.. wat surprise... tapi last2 bagitahu jugak...
balik jer sengih2... hepi nak jadi papa dah... tapi masa tu masih awal... baru seminggu delay period... so.. taknaklah mengharap sangat kan...

Dekat 2weeks delay barulah g klinik kesihatan ibu dan anak untuk cek dna buat buku. 
Buat ujian pregnancy dulu.. debor jugak masa ni takot tetiba negatif..hehe

Yess!!!! Alhamdulillah... Confirm positif... i'm pregnant!!!

Tapi tak boleh buat buku merah lagi sebab masih terlalu awal.. usia kandungan baru 5 weeks... nanti dah cukup 2 bulan baru datang semula buat buku... 1hb 12 nanti...

Tanda2 yang saya alami...??

urm... setakat ni saya cuma kerap pening dan demam2 jer... loya2 tu takdela... pastu tak selera nak makan apa yang saya masak sendiri.. memang saya tak lalu lansung.. nak makan kat kedai jer...takpun yang mak masak.. mujurlah duduk dekat dengan mak... hihi

semoga saya dan baby akan dikurniakan kesihatan yang berpanjangan sepanjang hamil ini..
tak sabar nak tunggu kamu keluar sayang....


Read more ...

Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak

 ## STICKY POST UNTIL 17 NOVEMBER 2014 ##
Giveaway Cuti Sekolah by JiwarOsak.Com
Mari Sertai Giveaway Cuti Sekolah By JiwarOsak.Com


Hadiah Terkumpul
Cash : RM 390
Topup : RM 195
Barangan : Tudung Pashmina x 1, Shawl x 2, Novel Sanctuaria x 1, Tudung Aidijuma x 1, Bantal Handmade x 2

Terima Kasih kepada Sponser

AbgferOz | MahaMahu | Yanty Lee | Afzal Sukasuki | Mawar Biru | Cik Pjaz | Ieta Mat Sa’ad | Mohamad Nasir | Yan Saflina | UmmiMama |Mohd Noor Shawal | Dila KazUha | Doktor Pemasaran | Helmi Julia | Nadia Johari | Suzlin Azreena Nordin| Nurul Syarafina II | Khaty Aiman| KyLe Kesha | Cik Yaya | Putery Memory | Edo Hayra | Delima Zamrud | Karen Nisa 

Untuk menyertai Giveaway Cuti Sekolah anda boleh klik Banner atau SILA LIHAT SINI
Read more ...

Susah nak update blog dah

Terhad sangat nak update blog sekarang...
PC baru dapat kat ofis ni tak boleh nak transfer files dari henfon ke pc..
so, payah giler nak menaip entri.. saya ni jenis suka ada gambar dalam entri..baru ada bukti orang kata..hehe
sedang mencari solution untuk mengatasi masalah ini.

Masalahnya kabel yang saya gunakan sekarang ni boleh jer nak transfer gambar dari henfon ke laptop. PC sebelum ni pun okey jer...
sekarang ni ha.. payah giler!!! mmg tak lepas la nk transfer..

Ada sesape ada cadangan tak?

pssssss: doakan saya hamil yer sahabat2... dah delay banyak hari ni.. takot nak cek lagi.. biarkan dulu.. hehe
Read more ...

Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 4)

Haaa!

Holiday GiveAway by Sally Samsaiman dah masuk edisi yang keempat..Macam biasa la GA ni dibuat sempena untuk memberi penghargaan utk korang yang still datang blog Sally walaupun tuan blog dia tgh sibuk bercuti...So, siapa nak souvenirs daripada Korea..? Hehehe...Kalau nak, sila la ikuti syarat-syarat dibawah ye...

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/11/holiday-giveaway-by-sally-samsaiman.html



Syarat-syaratnya:
  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet
  2. Buat satu entry bertajuk Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 4).
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
  5. Sally akan gunakan khidmat Uncle Random.org untuk pilih 5 orang blogger ye...
  6. Segmen ini akan berlangsung dari 6th November 2014 - 16th November 2014 (11.59 pm waktu Malaysia)
Read more ...

Info : Tepung Beras

PENGETAHUAN AM 

yang patut anda tahu bila nak membeli...dlm bulan 8 ida pernah keluarkan rencana pasal tepung beras..hari ini ida update semula untuk pengetahuan bagi rakan2 ahli yg baru...
Ada pelbagai jenis tepung beras..tapi ida tahu pasti ada yg tak terfikir apa bezanya...bagi kita asal tepung beras semuanya sama
Ada 3 jenis tepung beras yg berlambangkan gajah..tepung beras biasanya asal di perbuatkan dari negara thailand...
Pasti ada yg tak perasaan kan
Hari ni ida akan terangkan apa fungsi tepung beras mengikut lambang gajah yg ada
TEPUNG BERAS CAP 1 GAJAH

*Sangat sesuai untuk mengoreng..seperti buat adunan utk goreng pisang..keledek...keladi..cempedak...adunan gorengan ikan...seperti goreng mamak..goreng berempah...
*tepung ini sangat ranggup
*sesuai untuk buat rempeyek..dan tumpi kacang hijau@dhall
TEPUNG BERAS CAP 3 GAJAH

*sangat sesuai untuk kuih2 tradisional seperti contoh kuih kuci...kuih apam beras eno...dan pelbagai lagi jenis kuih
*ia menghasilkan kuih yg lembut dan berkilat
TEPUNG BERAS CAP 5 GAJAH

*sesuai untuk membuat mee laksa dan pelbagai jenis mee
*sebab ia lebih kental
TEPUNG BERAS CAP TERATAI

*Sangat sesuai membuat rempeyek dan apam.
*kalau buat apam rasa tepung nya kurang
*jika buat rempeyek dan tumpi sangat2 ranggup

Kredit untuk fb akak ni..
Read more ...

Giveaway By Mamaniza.com


Assalamualaikum




Mamaniza melancarkan sekali lagi Giveaway by Mamaniza.com berserta dengan para sponsor yang cukup hebat berserta engan tawaran hadiah yang menarik pasti akan memikat hati kalian.

Tujuan GA ini dijalankan adalah : untuk mengeratkan lagi hubungan antara sesama blogger. Saling kenal mengenali antara satu sama yang lain. Selain itu, kita juga menambah rakan-rakan baru dalam senarai followers kita.

Follow Blog:


Like FB:



Syarat utama:

1. Pastikan anda follow kesemua sponsor berikut dan like page mereka.

2. Buat entri bertajuk Giveaway By Mamaniza.com

3. Copy coding yang telah disediakan dan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publishkan.

4. Hantarkan URL penyertaan anda di ruang komen.

5. Giveway ini akan berlangsung pada 3 Nov pukul 12 tengahari dan berakhir pada 10 Nov 2014 pada  12 tengahari juga.

6. Pemenang akan diumumkan pada 13 Nov 2014 berdasarkan random.

Hadiah Giveaway by Mamaniza.com:

Wang Tunai RM 50 - Top Refferal by Mia Liana
Paper beg - Mamaniza
Kain sulam pasang - Fuza Musa
Shawl - Farahuda
Shawl manik juntai - Shalimar
Bawal, keychain dan masker - Alise
Buku Tetamu Istimewa - Cikgu Helmi
Herblax dan halfmoon bead shawl - Norhana (IbuHana)
Keychain - Norihan
Top up RM 5 - Fatihah Fazlin dan Azwar Syuhada
Misteri - Farah Wahida dan Kathy
Read more ...

Rezeki kali kedua dapat tunai RM50


Alhamdulillah... Bila tiada pemenang yang menampilkan diri...cabutan kali kedua dibuat oleh kak mia...Rezeki berpihak kepada saya... Di saat2 gaji tak masuk lagi ni, RM50 sangatlah bernilai... lepas jugak isi minyak dan makan minum kat ofis nanti...

Betullah kan.. Tuhan akan beri apa yang kita perlukan... bukan apa yang kita mahu...
Selalulah bersabar.. jangan mengeluh... bersyukur sentiasa


Ada sorang lagi yang tak tuntut hadiah topap.. adakah anda orangnya??
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...