SIAPA SUKA BAJU NI?? MEH BELI











SAYA SUKA BAJU MACAM NI.. TERSERLAH AURA KEMELAYUAN DI SITU...

NAMPAK SANGAT FEMININ KAN...

HARGA PUN TAK MAHAL SANGAT

RM150 TERMASUK POS...

BERMINAT ? JUST WASAP 0129398584 (LIN)

Read more ...

Giveaway yang best2...

Salam...

Siapa2 yang ada join GA tu, cepatlah tag saya... ngah kebosanan... takd emood nak up entri personal... nak cari yang GA jer...

Sedangkan lidah lagikan tergigit kan...


Adatla...


Gambar sekadar hiasan

Read more ...

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih

As-salam

Menarik dan tertarik dengan GA ni.. LAZADA... PENAJA UTAMA HADIAHNYA...

Rupanya LAZADA nak buat Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11

Patotla kan..
JOM!!! Jangan lepaskan peluang keemasan ini.




Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11

Read more ...

Sedapnya kek minyak pelangi ni :)


Mood rajin main masak2..
Untuk incik hubby yang tersayang tu..

Kali ni try kek minyak..
First time buat.. kira okeyla menjadi.. hajat hati nak buat kuih apam susu yang pakai ovellette tu tapi pagi tu dah buat apam tepung gandum, jadinya petang kena lain sikitla kan...

Bahan-bahan:

5 biji telur
1/2 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum 
1 sk baking powder
1 cawan susu pekat (saya kurangkan tak sampai secawan pun..)
1 sudu besar ovallate
1 cawan minyak jagung (saya guna minyak masak SAJI jer..)
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit perisa yang disukai 

Cara-cara :

Ayak tepung gandum bersama baking powder. Ketepikan. Lenser loyang kek dengan mentega. Alaskan dengan baking paper.

Pukul telur bersama gula dan ovallate sehingga kembang. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap. Masukkan minyak dan perisa sambil dipukul sekadar untuk adunan bergaul rata.

Akhir sekali masukkan tepung gandum sedikit sedikit. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan kepada 3 adunan untuk setiap warna. Tuangkan ke dalam loyang saiz 8 atau 9" dan corakkan warna ikut kreativiti masing masing.

Bakar pada suhu 160-180 darjah celcius selama 30-45 min sehingga kek masak.




Read more ...

Kuih Apam Susu vs Kek Gula Hangus

Alhamdulillah...
sejak bergelar isteri orang ni mood nak memasak dan mencuba resepi2 baru tu ada.
Rasa tanggungjawab.. nak incik hubby happy dapat rasa air tangan isteri..tambah2 pulak bila buat kuih yang dia suka...
Kuih apam susu saya buat untuk kali kedua.. tu pun sebab ma cakap sedap saya buat kali pertama aritu.. Jadi, dengan gigihnya tengah2 malam saya membuatnya untuk makan pagi esoknya...
Resepi boleh tengok kat entri kuih apam susu hidangan minum petang.

Bancuhan yang simple jer... resepi ringkas

Dah siap masak.. Elok jer naiknya.. cuma corak tu kurang cantik.. dalam proses belajar lagi

apam susu tepung gandum yang gebu sangat... sedappp!!!

makan dengan kelapa parut

Sebelum tu saya ada buat kek gula hangus ataupun ada yang panggil kek sarang semut. Incik hubby suka.. saya pun cuba la buat untuk pertama kalinya hanya berpandukan resepi online...


Telur yang dipukul kembang. Campur dengan susu pekat dll bahan

air gula yang siap dihanguskan. dibiarkan sejuk

antara bahan yang digunakan

hasil kek gula hangus saya. Tak keras dan tak lembut sangat macam span tu.. kira sedap2 jerla...

tak menjadi sangat lubang2 macam sarang semut tu.. kurang berongga..hehe..
kena cuba lagi..

tapi, rasanya okey jer... incik hubby kata sedap jer di makan...


RESEPI KEK GULA HANGUS

Bahan-bahan : 
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat (saya cuma buat setengah cawan jer.. xnak manis sangat)
2 camt soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb mentega
Cara-cara :
Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam”


Read more ...

Shopping Di LAZADA Deepavali Day RM25 KE BAWAH


HARI INI SAHAJA SEMPENA DEEPAVALI..

CEPAT USHA KOT2 ADA YANG BERKENAN KER...



Read more ...

Bila marah...



"Sesungguhnya marah itu daripada syaitan dan syaitan itu dijadikan daripada api dan sesungguhnya api itu terpadam dengan air.Maka jika sesiapa di antara kamu yang dalam keadaan marah, maka bersegeralah mengambil wudhu".
(HR. Imam Ahmad)

“Apabila salah seorang di antara kamu marah, dan ketika itu ia dalam kedudukan berdiri, maka hendak lah Ia duduk. Kerana hal itu akan menghilangkan marahnya. Dan kalau tidak,maka hendaklah ia berbaring.” 
(Hadith Riwayat Muslim)

CUBA LATIH DIRI UNTUK BERSABAR...
TAK ELOK MARAH2 SANGAT NI KAN...
SABAR SEPARUH DARIPADA IMAN :)

Read more ...

SUAMIKU - PERMATA UNTUK ISTERI


Saja nak mengulit kenangan kisah... Untuk di masa akan datang... hehe...


Kisah 2 tahun yang lalu...
Berkenalan bulan 6.. Facebook permulaan kami... Cinta muka buku :)
 Raya pertama as couple... First time betul2 fall in love ni... dasyat kan.. dah umur 30 thn baru betul2 nk kahwin...sebelum ni couple tapi macam tak berapa serius... alhamdulillah... terbuka hati untuk serius dengan incik hubby...
Mungkin sebab sikap dia yang pandai amik hati kot...pandai bergurau... Saya tua 4 tahun tau daripada incik hubby.. percaya x???


Dah bertunang... Alhamdulillah.. One step closer... Gembira sangat sebab dah direstui kedua belah pihak... Kisah cinta kami yang banyak dugaan dan terlarang... next saya akan cerita yer...

Akhirnya, dengan izinNya juga kami diraikan sebagai pasangan suami isteri.. menempuh alam rumahtangga.. di mana impian semua pasangan yang bercinta.. kan?

Mana mungkin dilupakan, tanggal 5 September 2014 tarikh bersejarah buat kami berdua...
Saat lafaz akad dan nikah... saya menjadi isterinya yang sah.. meninggalkan dunia bujang...memulakan kehidupan baru...









Read more ...

Kuih Apam Susu hidangan Minum Petang

Mood yang rajin semalam...
Masa on9 ternampak satu resepi kuih apam yang sangat mudah dan tidak cerewet kansung untuk dibuat.

Sebenanrnya jumpa resepi kuih apam susu yang guna ovellette tu tapi tak xde bahan tu.. so carilah yang senang nak buat guna bahan yang ada. Maka terjadilah kuih apam petang semalam.
yang ni da siap bancuh semua bahan2

dah masukkan dalam loyang nk perap.

Resepi :

2 1/4 cawan tepung gandum
3/4 gula halus
secubit garam
sebungkus mauripan
1 1/2 cawan air
2 sb susu pekat

Caranya :

Gaulkan kesemua bahan. Bancuh dengan air. Perap adunan 30min - 45min bagi naik.
Pastu kukus jerla sampai masak. Biasanya 30 - 45 min dah masak.

Makan dengan kelapa parut yang ducampur sedikit garam.

Makan panas2 memang sedap gilerla....

First time buat... Kira jadila...

Sori..xdan nak amik gambar yang dah  masak..agak terkilan di situ.. tak sempat sebab kelam kabut bersiap nak keluar dah.. next time la yer
Read more ...

AL KISAH Nuffnang

Sebelum ni kan kecoh apsal nuffnang yang giler bagi banyak Buffered Earning! Saya pun tidak terkecuali.. ada 3 kempen iklan yang sama dapat... Jom kaji nuffnang saya..


Kempen Sunsilk, RHB, SME dan Zurich yang dapat banyak kali... ini mengarut...earning cuma sen2 jer..
Ada jugak yang earning mandul! haha... Zurich bagi sampai 3 kempen tapi semua takde hasil... huhu... Baik takyah bagi kan... 
Lambatnyer nak cash out earning... Lagi RM3 baru dapat cash kan... aishh.... Tengah bulan ni.. 
Lama giler dah tak dapat cash out nuffnang... sedey jer...
Read more ...

Lainnya perangai dia lepas kahwin

Betul kata2 orang tua...
eh silap.. orang yang dah kahwin...

Kita akan kenal dengan pasangan kita tu bila dah duduk serumah dan tinggal bersama dengan dia..
:) Kalau incik hubby baca ni sure membebel kat saya nanti...

Saya kenal dengan incik hubby dalam 2 tahun lebeyla sebelum kami kahwin. Dalam tempoh tu memang sangat kerap jumpa terutamanya masa di awal2 perkenalan..
Masa tu memang tahu yang dia ni jenis agak cerewet dalam serba serbi la... bab makan...susun atur... cara cakap... ha! dasyat kan...
Tapi tu la yang membuatkan saya tertarik dengan dia... hehe...

Dia suka menegur saya dalam segala hal.. Untuk kebaikan.. Pendek kata tingkah laku dia sangatlah tertib..

Bila dah kahwin ni, tinggal sebumbung... baru terserlah segala kecerewetan dia... tapi itu sangat bagus untuk saya!! hehe.. saya ni xdelah jenis ikut dan sangat tapi kadangkala pandang remeh terhadap sesuatu... bila ada incik hubby ni kiranya dia memantau segala perbuatan saya...
Banyak dah kena tegur.. bab sing ikan... bab kemas katil.. bab berpakaian apatah lagi kn..

kesimpulannya... jika dulu sebelumkahwin dia kata dia dah tunjukkan perangai sebenar dia.. tapi sebenanrnya lagi banyak yang kita tak jangka bila dah kahwin.. sebelum kahwin tu sikit sangat jer..
Percayalah kerana ianya benar!!

Saya sayang suami saya... ayat gedik... jangan marah incik hubby.. ini blog saya..


Incik hubby saya yang suka memikat burung...

Read more ...

Segmen Bloglist 10 Blog Pilihan HASRULHASSAN.COM


Nak join jugak klik banner kat atas yer...

Read more ...

Letgo Item Murah2 Saja

Sebulan lebey saya bergelar isteri kepada incik hubby tersayang... Saya ada beberapa item yang nak letgo murah2 jer...

Dress nikah peach color.. saiz 40.. beli on9... harga rm230 masa beli..  kain chiffon...
Veil yang saya tempah on9... match dgn baju nikah... satu set dengan shawl tapi saya tak apaki shaw tempah tu..sbbnya veil dah crowded.. veil tu saja pakai terletak macam tu jer...pakai ke belakang pun lagi cantik rasanya...

Set shawl n veil yang saya tempah :Veil by birubi



Baju bertandang saya tempah on9... satu set baju dan veil... color brown... cantik in real... 
ukuran saya macam saiz 38-40 la.. baju tu saya bukak dart depan dan belakang sebabnya ketat dengan saya...dah berisi masa tu..bagi ukuran baju yang lama...

Dress ni beli untuk pakai masa bertunang.. saiz 40... cantik.. nampak eksklusifnya...Include veil kuning...
Bunga tangan tu saya tempah on9 jugak... guna pearl.. color peach campur mint green sket.

Yang ni plak bunga tangan Lily.. pakai masa akad nikah malam tu... cantik in real... simple...

Kasut ni pakai masa bertandang...Sekali jerla pakainya. Saiz 7.. nampak sangat cantik in real.. berkilat...sesuai nak pakai dinner atau majlis yang grand2...macam kasut lace...

Kalau betul2 berminat boleylah pm saya kat FB (Lin azlina) ataupun email : azlina6703@gmail.com ataupun sms/wasap 012-9398584

Harga :

1. Dress nikah peach = RM150
2. Veil + shawl = RM100
3. BUnga tangan pearl = RM115
4. Bunga tangan Lili = RM45
5. Baju brown + veil = RM350
6. Kasut saiz 7 = RM70
7. Dress yellow brown saiz 40 (INCLUDING VEIL) = RM180

Read more ...

Kena syukur dan sabar sellau tau

Sesungguhnya rezeki itu milik Allah, Dia memberi kepada sesiapa yang Dia mahu dan Dia juga berhak mengambilnya semula bila-bila masa yang Dia kehendaki. Oleh itu, bersabar dan bersyukurlah dengan apa yang kita miliki pada hari ini. Biarpun sedikit. Dan. Moga di dalam yang sedikit itu, ada keberkatan. Apatah lagi dalam yang banyak.
Bersyukur bukan bermakna kita harus mudah berasa puas hati dengan apa yang kita ada sehingga membuatkan kita malas untuk berusaha lebih gigih. Dan kita juga tidak seharusnya tiada lagi keinginan untuk mencapai kejayaan yang lebih baik pada masa akan datang. Bersyukur biarlah kena pada konteks dan tuntutan syariat Islam. Jangan berhenti berusaha dan berdoa. Jangan pula sesekali menyesali nasib diri dan menyalahkan takdir Ilahi.


Allah telah berfirman..
Dan (ingatlah), Allah jualah Yang menyempit dan Yang meluaskan (pemberian rezeki) dan kepadaNyalah kamu semua dikembalikan. [Al-Baqarah : 245]
Read more ...

Jodohku adalah yang terbaik buatku

Bila dah kahwin, tiada rahsia antara kita...
Baik dari segi kegembiraan, permasalahan mahupun harta benda..
Bagi saya.. bila saya dah kahwin, segalanya saya harus berkongsi.. terutama suka dan duka...
Saya bukanlah jenis yang mudah nak berkongsi cerita dengan sesiapa tapi saya harus belajar bila dah kahwin ni...

Incik hubby selalu menasihatkan saya supaya jangan memendam rasa kalau ada masalah..hihi...
Slow2 saya bercerita dengannya...

Jodoh kita adalah yang terbaik untuk kita... dialah yang melengkapi segala kekurangan kita... betul!!! saya setuju sangat dengan pernyataan tu...

Dia menyempurnakan hidup saya....

Terima kasih Allah...

Impian yang kami harapkan sedang dilalui.. Moga kami terus tabah dan sabar dalam menempuh alam rumahtangga yang banyak pancarobanya... hehe

Sedangkan lidah lagikan tergigit..inikan pula suami isteri kan....

Read more ...

Tip Mengatasi Eye Bag Dan Dark Circle

Kredit to : eh.my

Eye Bag

Tidur Cukup
Jika anda perasan yang masalah tidur akan menyebabkan pembentukan kantung di bawah mata anda, elakkan dari tidur lambat.

Graviti
Tukar posisi tidur anda kerana graviti bumi juga boleh menarik lemak yang terkumpul membentuk kantung di bawah mata.

cara mengatasi eye bag dan dark circle 2
Gamber: traceyevelynbeautifulyou.com
Dark Circle

Cukup Rehat
Usah tidur lewat. Pastikan kamu mendapat rehat yang secukupnya.

Sudu Beku
Simpan sudu di dalam tempat beku peti ais anda untuk beberapa minit, kemudian letakkan belakang sudu di atas mata anda.

Uncang Teh
Uncang teh yang telah digunakan disimpan didalam peti ais untuk beberapa ketika. Kemudian letakkan uncang teh tadi di atas mata selama 25 ke 30 minit dan relakskan diri anda.

Krim Mata
Gunakan krim mata yang boleh merawat masalah lingkaran hitam pada mata yang terdapat di pasaran.
 
Read more ...

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang bermula pada jam 9.30 pagi 9 Oktober 2014 hingga 11.59 malam 28 Oktober 2014.Sepuluh blogger bertuah akan dipilih untuk memenangi Template Eksklusif untuk Bloglist dari cikkumbang.

Semua blogger dijemput untuk menyertai Giveaway ini sambil berkenalan sesama blogger.

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow Blog Sponsor
CikKumbangAzhafizahSyiraLokmanDayangDeno

2. Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan publish.

5. Make sure korang tinggalkan link entri di ruangan komen INI & nyatakan Bulan Kelahiran korang untuk memudahkan Cik Kumbang letak di Bloglist mengikut Bulan Kelahiran plus boleh wish birthday nanti (x__X)

TARIKH TAMAT: 28 Oktober 2014

Giveaway 2014 Belog Cik Kumbang

Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Oktober 2014.

Good luck!
Read more ...

Wedding : Guestbook + Props

Sebulan berlalu majlis kahwin saya... Nak cerita sikitla pasal persiapan yang saya buat dulu.. Al maklumlah...masa tu bizi nak update blog.. Kebetulan tengok ada gambar persiapan ni, adalah idea nak menulis blog...hehe...

Props yang saya print dari internet. Kalau tak silap amik kat group facebook (Bride To Be)
Thanks pada semua members yang baik hati menolong...

inilah guestbook yang saya design.. main tampal2 jer... guna renda..felt bunga... bunga hiasan dan macam2la..guna kulit keras je beli kat kedai stationary..

yang tu pulak flag nak letak sekeliling meja.. saya guna meja bulat...


Antara props yang saya siap gunting.. tinggal nak tampal pada lidi jer..

Dah siap belaka.. tinggal nak susun jer atas meja nanti..

Inilah hasilnya... meja kecik jer..pinjam meja bulat ma punya... crowded kan...
apapun so happy dapat DIY meja untuk props dan guestbook ni...


Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...