Bride To Be : Dugaan Bertunang

Bergelar tunangan orang tidaklah semuanya manis.. 
Adatlah hidup ini kan...

Ada manisnya.. ada pahitnya..
Antara dugaan besar sudah pastilah berkiatan kewangan.
Yela... nak kahwin kan.. tambah2 kalau masa singkat..
Bayangkanlah dalam masa kurang 5 bulan nak siapkan segala persiapan yang patot.
Ikut hati taknak bertunang tapi dah duduk kawasan felda ni kenalah ikut adat tempatan.. Nanti kalau buat majlis kahwin terus ada yang bunyi tak elok kat belakang.. Kena jaga belaka.. hehe
Bila dah bertunang pulak mulut tetap berbunyi.. " bila nak lansungnya ni.."
aishhh.... serabot jugak kadang2 tu kan...

Selain bab kewangan, jiwa semakin sensitif.. dengan tunang la.. bila dia lambat reply mesej ker... tak bagitahu apa2 kat kita, masa tu rasa nak merajuk jer... rasa macam tak di becara.. huhu
ngade sangat orang kata.. nak tunang tu amik tahu pasal kita tiap masa.. korang macam tu x?

Yang lain pulak... sikap jeles tu memang membuak2 dalam dada ni.. Pantang encik tunang tu pandang awek lain.. haha.. ataupun mesej/pm kat facebook..pendek kata macam taknak bagi dia contact dengan sesapela.. ishh! teruknya perangai ni... Taknak ada orang ketiga dalam perhubungan yang terbina ni... bukan senang nak jadi ni.. banyak sangat dugaan kami ni tau... rasa nak menangis pun ada... tapi cerita lama kan... biarlah berlalu dalam lipatan sejarah...

Encik tunang sokmo nasihatkan saya supaya bersabar. nak bina masjid ni memang byk dugaannya.. syaitan sokmo ada nak mengganggu hidup kita... kena kuatkan hati.. kuatkan semangat katanya.. sabar dengan kerenah dia... hehe

Dugaan lain.. yg kecik2 jerla kot... biasa2 saja..

Apapun saya sangat menghargai apa yang encik tunang saya dah buat untuk saya...
Doakan kami selamat sampai ke jinjang pelamin.. Insya Allah tiada aral saya nak kahwin bulan 9 ni... takut pulak rasanya...
Read more ...

Berjaya bodek Alexa

Alhamdulillah...

semakin baik nampaknya...

walaupun tiada ranking lagi dalam malaysia at least angka kat depan tu no. 1 da...
sebelum ni no 2 kan..

terima kasih alexa sudi mendengar keluhan blogger picisan macam saya ni..



Read more ...

Semakin baik - Alexa Ranking



Mudah2an semakin hari semakin okey!

Sebelum terlupa, Lin nk wish Happy Ramadhan buat semua bloggers!

Maafkan salah silap.. moga Ramadhan kali ni bakal menyinar buat kita

Read more ...

Ranking Alexa yang terkini

Teruk..

Itu yang boleh saya katakan pasal ranking Alexa saya tu.. 


Sebelum ni ranking dah naik sikit. Pastu check kali ni terus down... huhu

Dalam Malaysia dah takde ranking! 
Memang saya akui agak jarang update sekarang.. Kemalasan yang melanda serta kebizian untuk preparation kahwin...

Read more ...

THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ



THEBEST GIVEAWAY BY ADAMFAIZ


Jemput join GiveAway ni ramai-ramai ! Para peserta berpeluang memenangi hadiah best seperti monopod ,produk shaklee,tudung bawal,purse,kain sulam,crystal brooch dan banyak lagi ! 

KLIK BANNER ATAU KLIK SINI UNTUK JOIN

25 JUN 2014 / 12.00 MALAM Sehingga 25 JULAI 2014 / 12.00 MALAM

THEBEST PRIZES
TOTAL PRIZES : 18 Prizes
Read more ...

Giveaway Tunai RM500 by SyuhadaBaharudin.com


Hadiah :
Wang Tunai RM50.00 + 1 Sabun Pemutih Carawhite bernilai RM 60.00  x 10 Pemenang
(Pemenang akan dipilih secara random)
Best kan???
Jom kita join beramai2.... manalah tahu untung sabut timbul.. :)
3 Jun 2014 - 30 Jun 2014

Read more ...

Segmen I Love Nuffnang by Dunia sebenar Shida


Sebenarnya ini adalah satu segmen di mana saya harus menceritakan pengalaman saya selama ini berkaitan nuffnang..Jangan bosan yer... entri kali ni agak panjang sikit dari kebiasaan..hehe

Okeyla.. untuk permulaan cerita..
Masa mula2 blogging dulu hujung 2009 la.. saya terfikir macammanalah blogger buat duit dengan blog.. owh.. rupa2nya salah satu cara adalah melalui NUFFNANG ni..
Jadi, saya pun daftar seterusnya tempeklah banner/iklan NUFFNNAG kat blog.. saya belajar nak jadikan NUFFNANG tu statik maksudnya floating jela iklan tu walaupun kita scroll ke bawah atau ke atas..

Jika dulu saya sentiasa ternanti2kan iklan nuffnang tu berjoget2 kat blog.. kalau takde agak sedihla jugak sebabnya orang kata kalau trafik kita ok barulah iklan nuffnang tu keluar... masa tu baru2la belajar berblog ni...Lepas tu tip yang saya dapat kata kalau nak iklan nuffnang tu ada, kena rajin update blog! jadi, saya cuba praktikkan... masa 2010 tu saya tak dapat apa2 kempen lagi tau dari nuffnang.. Buffered earning maksud saya...Saya meluahkan perasaan nak iklan dari nuffnang

Kisah lain...nuffnang pernah merajuk dengan saya sebab status Gliterrati telah ditarik sebab berpaling tadah masa tu dengan memasukkan iklan youthsays! Status jadi ordinary...
Nuffnang ni agak manja ! nak sorang2 jer kat blog tau... jangan ada yang lain

Selepas 5 bulan saya fokus pada blog...akhirnya pada 3 nov 2010 saya berjaya mendapat 1 BE drpd nuffnang.. gembira sakanlah kan... siapa yang taknak kan... sejak dari hari tu saya sentiasa dapat BE... Masa tu terasa nuffnang sangat menyayangi saya... orang baru kata kan... kenalah jaga kot...

Alhmadulillah.. dengan daya usaha dan kerajinan saya berblogging masa tu akhirnya saya dapat merasa hasil titik peluh saya yang pertama pada 28 Jan 2011 !!! Saya cash out kan jumlah nuffnang yang terkumpul sebanyak RM200.59 SAHAJA untuk pertama kalinya... semangat untuk terus menulis blog memang berkobar2la masa tu :) seronokla kan.. sambil2 menulis cerita dapat jugak duit...

Dan sehingga kini, saya telah buat pengeluaran daripada nuffnang sebanyak 11 kali dah.. walaupun jumlah sedikit sahaja namun berbaloi2la bagi saya.. Angka kadang2 tak cecah 3 digit pun.. tapi..bersyukurlah... dapat jugak merasa...

Pengalaman yang saya tak lupakan adalah menang contest anjuran Nuffnang... bersama Nippon Paint.. Rezeki Top 50 Entri kreatif.. Hadiahnya Blobby Plush Toy Nuffnang.. Siyes sangat cute tau! First time saya pergi office Nuffnang ni... Sebab kena collect sendiri..  

Rasanya cukuplah setakat ini cerita saya bersama nuffnang. Sehingga kini, saya setia dengan nuffnang ni... Cuma saya tak berkesempatan nak join event yang dianjurkan sebab jauh bagi saya... susah sikit nak keluar...Apapun i love nuffnang!!!

Panjang kan cerita saya... semangat bercerita ni..hehe..

Jemput semua untuk sama2 memeriahkan segmen ni yer... klik jer banner kat atas tu untuk ke blog penganjur...Ada rezeki menang... yang penting kita cuba dan usaha kan...

Segmen tamat pada 28 Jun 2014 (Sabtu)

Terima kasih.



Read more ...

Kedai Online Baju Raya Gojes

DIJEMPUT SEMUA BLOGGER YANG BERKUNJUNG KE BLOG LIN UNTUK MENJENGUK JUGAK PAGE BAJU RAYA MELETOP MURAH

Page yang menawarkan koleksi dress dan baju kurung yang sangat gojes serta cantik!!!
Tak rugi singgah nak cuci mata...
Kalau rasa berkenan cepat2 grab sebab stok adalah limited!
First pay first serve :)



Read more ...

MIni Giveaway Cash RM150 by MrJocko


nk join klik banner di atas yer... :)

JANGAN MALU 
JANGAN SEGAN
MANALAH TAHU
REZEKI DI TANGAN

sekadar mencuba nasib..
manalah tahu di saat genting macam ni ada rezeki yang tak dijangka...

Semoga Mr.Jocko dan team blooggers bertambah2 rezeki...
Terima kasih kerana sudi menganjurkan mini giveaway yang simple macam ni :)
6 syarat yang mudah untuk diikuti...

TARIKH TUTUP : 22 JUN 2014





Read more ...

Bride To Be : OP

Salah satu perkara yang sangat penting untuk majlis..
Majlis best macam mana sekalipun tapi kalau tiada OP mmg x bermakna kan..
tiada kenangan..
Tapi sekarang OP agak mahal..
Nak dapat yang harga ratus2 tu payah sangat.

Nak yang shoot and burn jer tapinya takot tak cantik pulak saya edit nanti. Pastu takut takde masa.. takut kemalasan melanda.

Ada yang murah ni...

Jom usha!





Read more ...

Bride To Be : Kad Kahwin

Banyak perkara pelru diuruskan menjelangnya hari bahagia kan..
Kadang2 tu naik stress jugakla...
Yela kan.. nak yang terbaik untuk majlis kita.. takkanlah nak buat sekadar melepaskan batuk di tangga jer... Takdelah nak buat mewah2 cuma sekadar yang termampu :)
Kad kahwin ni penting jugak... yela.. nk edar pada kaum keluarga, kawan2 serta para tetamu...
Tapi nak yang plaing bajet boleh dapat untuk kedua belah pihak...
Lagipun kad kahwin ni kalau cantik2 sangat pun orang bukan nk simpan... lepas jer tarikh mesti campak ke dalam tong sampah jugak... hehe

Setakat ni saya jumpa pakej rm180 untuk 2 belah pihak.. 1000pcs...
Jenis poskad jer saiz 4x8 sekeping...
Tapi macam encik tunang saya tu kurang setuju.. huhu...
sedang usha lagi ni..

ada saper2 yang nak suggestkan tempat buat kad yang sangat2 berbaloi2.. ???



Read more ...

Bride To Be : Borang Nikah dan Borang Ujian HIV

Untuk bakal pengantin yang tinggal di Pahang korang bolehla download n print jer segala jenis borang yang ada di website JAIP tu..

Borang-borang yang ada adalah :

1. Borang kebenaran berkahwin
2. Wakalah wali
3. Borang HIV Test
4. Senarai semak dan panduan isi borang

Kan senang.. tak perlulah nak membazirkan masa ambil kat pejabat kadi ker jaip ker..
Segalanya di hujung jari...

Saya pun baru jer nk print ni.. :)

Urusan nikah saya insyaAllah tak rumit sangat sebab masing-masing orang Pahang.. Kampung sama! hehe... Akan diuruskan bersama lepas ni... tak baca pun lagi apakah yang terkandung dalam tu...
Read more ...

Bride To Be : Debaran mula terasa

Masa tunang baru ni terasa lambat lagi ni nak kahwin..
Plan bulan 9 so ada lagi lebih kurang 5 bulan nak tempuh...
Lagipun dah usha2 apa yang patot cuma belum booking je lagi..
Baju nikah pun beli yang ready made jer... veil n shawl in progress...
Baju untuk pakai masa bertandang pun dah tempah.. in progress jugak...
Apa lagi erk...

Pelamin dah usha untuk kedua belah pihak...Cuma belum booking jer :) huhu
Kad kahwin? dah jumpa jugak nak buat kat mana.. belum tempah je lagi...
Lagi? Khemah?? itu biar ma abah yang uruskan..
PA Sistem? belum lagi...

Banyak lagi yang belum setel... hua.. nak nange spulak rasa!! Borang nikah... UJian HIV..
oh tidak!!!!

Saya ingat nak postpone lagi tarikh tapi ma abah dah in form kat belah saudara mara yang jauh tarikh yang perbincangan tu,,

Tetiba rasa nak menjerit jer...
Banyak lagi nak kena siapkan.. memanglah syok kalau dapat kahwin cepat2... lagi cepat lagila cepat hilang serabot ni kan...

Kalaulah duit macam daun2 kat pokok mangga umha saya tu senang... segalanya mudah... dugaan dalam bertunang ni... positifkan diri...

berdebar pulak rasa macam2 nak kena buat...


Read more ...

Rezeki lagi :) Ephyra untuk Bertenaga

Di saat menerima berita kurang menyenangkan, Allah hantar pada saya berita yang gembira..
Sesungguhnya Allah itu Maha Penyayang dan Maha Mendengar serta Maha Mengasihani hambanya..

Saya ada join satu GA kat blog sis Mialiana ni.. Blogger yang memang tersohor...
Aritu ada menang produk Slim fast Diet.. Kali ni saya menang produk Ephyra pulak.. Dah lama nak mencuba ni tapi belum ada rezeki sehinggalah kak mia buat GA ni.. Ada jugak rezeki saya untuk mencuba sekotak Ephyra ni...

Entri saya berkaitan Ephyra ni boleh jenguk di sana -----> Ephyra untuk cantik, sihat dan bertenaga. 



Hadiahnya berupa sekotak Ephyra untuk dicuba testimonial sebulan... serta t-shirt ekslusif ephyra

Lepas ni masuk ke Fasa kedua GA plak.. tunggu review saya lepas ni pulak yer...




Read more ...

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih

As-Salam

[Siala nak join sila tekan banner di atas]

Giveaway Cash RM350 by Emas Putih ini di anjurkan oeh Emas Putih dan disponser oleh Emas PutihNasibah KhushairyKasih Lestari Abadi Nor Farihan AyobNannie Isa , dan yangbaik .

Read more ...

Rezeki Pakai kereta

Alhamdulillah..

Rezeki Allah bagi tu kadang2 tak dijangka :)
Balik rumah dapat sampul surat berisi cek...

Nilainya tak sampai RM100 tapi okeyla kan... boleh tambah2 buat belanja..
Dahla bulan ni over budget tau... gilerla... baru dapat gaji dah habis..

Sebenarnya setiap tahun dapat cek ni daripada Takaful Malaysia. Sebab tak pernah claim lagi insuran.. Aritu accident pun xclaim daripada insuran saya ni sebab bukan saya yang salah. Tahun lepas punya saya pun dah tak ingat berapa.. tapi steiap tahun pastinya berkurangan sebab market price kereta makin susut nilainya.



Bersyukur selalu... dengan rezeki yang dapat... :)



Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...