Simptom trimester pertama saya

Apa yang saya alami sekarang :

- Kerap pening kepala
- Makan tak lalu especially nasi dan makanan berat.. tekak tak rasa nak makan apa pun.
- Keletihan yang agak melampau. Mudah sangat penat buat apapun...
- Bila dah letih tu mulalah malas nak buat kerja.

Harap2 simptom ini akan berlarutan cepat2... saya seorang penggemar sayur tetapi sejak 2 minggu ni memang saya tak lalu nak makan apa pun.. just yang merepeh2 jer.. makan asam..jeruk..makanan ringan... 
Urmmm.. sian baby saya....sory dear... ibu memang tak lalu sangat makan...


info : http://kesihatanibumengandung.blogspot.com/2012/09/peringkat-kehamilan-trimester-pertama.html



Trimester pertama: Perubahan awal dalam Badan Wanita
Semasa trimester pertama badan anda menjalani banyak perubahan. Perubahan hormon menjejaskan hampir setiap sistem organ dalam badan anda. Perubahan ini boleh mencetuskan gejala walaupun dalam minggu pertama kehamilan. Tak datang haid adalah tanda jelas bahawa anda sedang hamil.

Trimester pertama: Perubahan fizikal dan emosi Wanita 
Perubahan lain yang anda mungkin alami semasa trimester pertama termasuk:
Keletihan yang melampau, payudara bengkak. Puting anda juga mungkin melekat keluar. Sakit perut dengan atau tanpa muntah (morning sickness)
Mengidam atau kebencian untuk makanan tertentu, perubahan mood, sembelit (masalah mempunyai pergerakan usus), perlu membuang air kecil lebih kerap, sakit kepala, pedih ulu hati, penambahan berat badan atau penurunan.

Trimester pertama: Perubahan dalam rutin harian Wanita
Selari dengan perubahan badan anda, anda mungkin perlu membuat perubahan kepada rutin harian anda, seperti akan tidur lebih awal atau makan kerap, hidangan kecil. Mujurlah, kebanyakan ketidakselesaan ini akan hilang ketika kehamilan anda berkembang, namun sesetengah wanita mungkin tidak berasa sebarang ketidakselesaan! Jika anda telah hamil sebelum ini, anda mungkin berasa berbeza kali ini. Sama seperti setiap wanita adalah berbeza, begitu juga dengan setiap kehamilan.

Trimester pertama: Bayi pada 4 Minggu
  • Otak dan saraf tunjang bayi anda telah mula untuk membentuk.
  • Jantung mula membentuk.
  • Lengan dan kaki tunas muncul.
  • Bayi anda kini embrio dan 1/25 inci panjang.

Trimester pertama: Bayi pada 8 Minggu
  • Semua organ-organ utama dan struktur badan luar telah mula untuk membentuk.
  • Jantung bayi anda berdegup dengan rentak biasa.
  • Lengan dan kaki tumbuh lagi, dan jari dan jari kaki telah mula untuk membentuk.
  • Organ-organ seks mula terbentuk.
  • Mata telah berpindah ke hadapan pada muka dan kelopak mata telah terbentuk.
  • Tali pusat dapat dilihat dengan jelas.
  • Pada akhir 8 minggu, bayi anda adalah janin dan kelihatan lebih seperti manusia. Bayi anda adalah hampir 1 inci panjang dan berat kurang daripada 1/8 auns.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...