Dia dan hobinya


Tahukah anda apakah namanya mende alah ni?
Inilah cetok..
Ianya digunakan sebagai bekas untuk membawa burung tekukur kemana - mana dan juga untuk membawa pikat/denak pergi memikat. Selain itu ianya juga digunakan untuk melatih burung tekukur untuk dijadikan pikat. Bahan - bahan asas yang digunakan untuk membuat Cetok terdiri daripada Rotan, Plywood, Jejari motosikal dan Kayu. Harga Cetok bergantung pada bahan, ukiran, saiz dan ketahanannya yang mana boleh diperolehi dari harga serendah RM40 - RM700 
Sumber : pemikat tekukur


Inilah en.yellow saya... kalau dia tahu saya panggil dia en.yellow mesti kena lagi...huhu..sori abang!!! sukala dengan nama tu....dulu dia tak pandai nk buat peace ni.. pahtu sejak kenal dah jadi trademark pulak kat dia..haha

kedai cina kt Pekan. Tak banyak sangat pilihan kedai yang ada kat Pekan ni. Jadi, agak mahal sikitla barang dia.

Kedainya kecik jer.. biasalah lot kedai kan... Pendapat saya, kalau kedai haiwan ni sepatutnya kena kat kawasan yang lot tanah luas baru okey. Barang2 dan haiwan nak dijual pun senang sikit nak atur.

Entri yang tiada intro! terus jer gambar! hehe.. sebenarnya en.yellow ni mempunyai hobi suka memikat burung tekukur dan memikat ayam hutan. Berseni katanya. Entahla..saya pun kurang faham seni tu. Tak minat kan...Kalau saya pergi kedai haiwan ni biasanya saya akan tengok ikan kecik2 tu dalam akuarium. Cantik dan comel. Pastu burung yang berwarna warni tu. Minat jerla..hobi tu rasanya belum lagi. Takut sekejap jer beria nak becara pastu tinggal macam tu jer.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...