Ping Dan Menang Wang Tunai di blogr.my!

Perhatian : sticky post ni yer...until 30 April 2012


Apakah blogr.my ?
Merupakan laman untuk ping entri seperti gengblogger.

Apa yang best pasal blogr.my ni?
Tak perlu mendaftar. Cukup ada akaun facebook atau twitter untuk log in ke blogr.my dan ping entri kita. Paling best admin dah upgrade supaya kita boleh ping entri lama! Bukan sekadar pos terkini jer...hebat kan

PALING BEST???
PING DAN MENANG RM100...Bukan main2 tau.  Jom sama2  terjah ke blogr.my untuk keterangan lanjut.



klik banner atas ni pun boley



SYARAT-SYARAT :

Read more ...

Mug Kit Kat Special Edition

Saya menang Contest Mini Kit Kat di FB...
Dapat mug...



Mujurlah diorang boleh pos...takkanlah saya nak naik KL just tuk amik mug kan..hehe kalo menang ipad ker berbaloila jugak naik KL...hihi

Read more ...

Cepat buat entri menang duit RM100

Inilah yang dikatakan rezeki...
Denaihati ada buat kontest cari TOP 10 ENTRI DENAIHATI DI GOOGLE. 
Entri pasal kontest DH - 5 ENTRI TERBAIK DENAIHATI DI GOOGLE

Hadiah yang ditawarkan adalah RM100 untuk 20 orang peserta yang terawal...
Alhamdulillah...saya termasuk dalam list 20 orang terawal tu.


Klik gambar untuk result

Tahniah kepada rakan blogger yang lagi 19orang tersenarai tu yer...

Nak tahu apakah keyword yang saya google tu?


Read more ...

Quick Post! Update Winning This week

Nak cepat sebab nak balik lunch..hehe..



Menang cash RM30!

Menang mug eksklusif Kit Kat

Finalist minggu ni. Esok ada cabaran SMS untuk menentukan pemenang2..dapat conso pun ok jer. Harap2 ada rezeki dapat tempat utama tu...bagi haidah kat ma dan abah...dok atas kapal layar..hehe

Alhamdulillah...rezeki bergolek2...cek akaun terkejut tengok duit bertambah sebab dah masuk elaun penceramah jemputan 5 hari di PLKN aritu...

Arini nak senyum jer sampai ke telinga..

ujan rahmat di luar...


Read more ...

Giveaway Happy Birthday


mari kita join giveaway best ni!

Nak tahu apakah syarat2nya ? Terjah cepat di blog Manan Qayyim

Hadiah pun sangat menarik tau!

Jangan lepaskan peluang

:"Giveaway Happy Birthday anjuranMananQayyim(MQ) ditaja bersama oleh Kit Biasiswa (http://bit.ly/KitBiasiswa)"

Read more ...

ZIP GERGASI DI GOOGLE

Pagi ni bukak google muncul zip gergasi!
Rupanya boleh tarik zip tu..hehe...tak layan pun pada mulanya...
Cuba korang testing...apa yang akan kuar bila tarik zip tu?



Zip tertutup rapat!

bila zip dibuka!

Rupanya pasal sejarah Zip...Ulangtahun pencipta zip

Birthday of Gideon Sundback, the Swedish-American electrical engineer most commonly associated with the development of the fastening device that revolutionised the clothing industry.
Before Sundback's intervention, the idea for a fastener based on interlocking teeth had circulated among engineers for more than 20 years but no one had perfected it.
His innovation was to place a dimple on the underside of each tooth and a nib on the top that would sit securely within the dimple of the tooth above it.
As a result, the join between two rows of teeth was then strong because no single tooth has enough room to move up or down and come apart. He also created the manufacturing machine for the new zipper.
Born on April 24, 1880, in Småland, Sweden, he moved to Germany following his studies and emigrated in 1905 to the US, where he started to work at Westinghouse Electric and Manufacturing Company in Pittsburgh, Pennsylvania.
A year later, he was hired to work for the Universal Fastener Company in Hoboken, New Jersey, and became its head designer in 1909.
Sundback initially proposed the new zipper as a replacement for hook-and-eye fasteners on women's boots but it had become a regular feature for the flies of trousers and on dresses by the 1930s.
Sundback died of a heart condition in 1954 and was interred at Greendale cemetery in Meadville, Pennsylvania. 
Sumber : guardian.co.uk

Read more ...

Santai Sabtu

Program saya setiap weekend adalah keluar Kuantan bersama dengan Nisa, anak buar saya yang agak pro aktif tu! Kadangkala bersama adik bongsu saya...hurmm...
Macam biasala, mesti saya akn singgah ke Kuantan Parade. Tak buat apapun tapi suka2 tengok apa yang ada kat sana. Last week Nisa pakai gaun! Bukan senang nak tengok Nisa pakai gaun ni..haha
Ibu dia paksa jugak dia pakai gaun!

Kebetulan masa Sabtu n Ahad ada NST Spell It Right

Dari belakang tabir

Twin! Nisa suka sangat tengok

Singgah kedai henfon sbb adik ipar nak hantar repair dia

Hujan lebat sangat petang Sabtu tu. Tak boleh nak keluar dari shopping complex...Nak g pasar malam pun macam malas2 jer.

Sekian sahaja kisah saya untuk santai Sabtu..Santai Ahad pun best jugak! Tengok lagi movie Battleship...huhu

Read more ...

Vote Denaihati Blogger Of The Year

digi award2 Banner

KLIK BANNER DI ATAS UNTUK CARA MENGUNDI

Entri sokongan padu untuk Denaihati yang telah banyak memberikan saya inspirasi untuk terus berblogging. Banyak juga yang saya pelajari dari beliau. Contest anjuran beliau juga awsome! hehe

Baru2 ni 5 orang peserta contest gadget impian dah tercapai impian mereka..hurmmm...untung bergelar seorang blogger dan berusaha sungguh2!

Saya dah voted arini..

Screenshot bukti vote...

Read more ...

Kupon FREE : MCD dan KFC serta PIZZA HUT

Lengkap 3 serangkai!

Yang kupon MCD saya menang daripada Contest Mudahalih.my Facebook bernilai RM10! Dah belanja adik serta anak saudara saya ritu masa earth hour! Masa tu pelik naperla MCD gelap jer...bagusla mereka ambil bahagian jugak...


Yang KFC tu pulak menang dari contest More-T Facebook bernilai RM20...Masih belum digunakan lagi. Lambat lagi due...



Lastly, kupon Hot Ticket di mana 2 keping HT nilai RM15 boleh redeem personal pan pizza hut dengan harga RM1! Berbaloi2 kan...Saya dah guna 2 keping HT last week.. ada lagi 2 keping ni nak redeem :)



Entri autopublish...saya tengah buat survey part time job...hihi...
terima kasih sudi singgah yer

Read more ...

Filem Battleship best

Korang dah tengok ker cerita Battleship ni?

Saya baca review orang yang dah tengok kata best! siap bagi star 5/5 lagi tau
Sangat best...Dek terpengaruh dengan review orang saya pun menyelitkan masa yang ada untuk ke panggung menonton cerita yang hangat itu.
Saya masuk dah hampir 10minit lewat..so taktau apa cerita mula2nya tu. Tak kisah pun xtgk pada awalnya sebab awal2 biasanya intro yang tak best sangat pun.
Ceritanya ala2 sains fiksyen gitu. Memang bestla. Kisah pertarungan antara navy dan alien. Menggerunkanla tengok..seriau! Jantung ni dup dap jer tengok sepanjang masa berdegup pantas.



Tak sia2 membelanjakan untuk tiket RM6 seorang untuk menonton cerita aksi yang sangat best ni..layan habisla...

Jom tengok review sikit filem ni. Yang saya ambil dari sini

"Alex Hopper (Taylor Kitsch - John Carter) merupakan penggangur yang suka mencari masalah. Ketika meraikan harijadi bersama abangnya Stone Hopper (Alexander Skargard - Straw Dog, 13), beliau sekali lagi mendapat masalah apabila memecah masuk kedai runcit untuk mendapat Chicken Burito bagi memikat Sam Shane (Brooklyn Decker - Just Go With It). Ini membuatkan abangnya berang memandangkan Sam ada anak perempuan kepada Admiral Shane (Liam Neeson - Wrath Of The Titan, Clash Of The Titan, The A-Team) yang merupakan Laksamana US Navy. Abangnya memberikan kata putus agar dia turut menyertai Navy.
Setelah menyertai Navy, Hopper bertunang dengan Sam, akan tetapi, dia masih seorang yang tidak bertanggung jawab dan suka mencari masalah walaupun diketahui sangat berbakat. Ketika US dan beberapa negara lain (Malaysia pun ada disebut) melakukan exercise (latihan ketenteraan laut), mereka dikejutkan dengan pendaratan kapal aneh yang kemudiannya memerangkap mereka dalam satu "Shield" dimana mereka tidak dapat dihubungi oleh dari luar. Kapal aneh ini bagaimanapun terdiri dari ekspedisi 5 kapal yang menuju ke bumi. Ia secara kebetulan tiba setelah US dan NASA menghantar satu isyarat khas melalui satelit yang bertujuan untukberkomunikasi dengan sebuah planet yang dikatakan seakan Bumi.
Antara 3 kapal yang terperangkap dalam "Shield" tersebut, 1 diketuai oleh abangnya Commanding Officer of USS Sampson, 1 kapal kecil oleh Hopper dan 1 kapal milik Tentera Jepun yang diketuai Nagata. Setelah menyedari Kapal Asing tersebut memiliki teknologi yang sangat canggih dan boleh memusnahkan mereka sekelip mata. Mereka terpaksa menyerang dimana Stone Hopper dan anak kapalnya mati kemudiannya. Setelah kematian abangnya, Hopper terpaksa mengetuai Angkatan Kapal tersebut....."

Setelah kapal perang mereka musnah diserang alien,Hopper menggunakan kapal perang lama yangdijadikan muzium untuk berperang dengan alien tu. Semuanya old school tau! Strategi sangat penting untuk menewaskan pihak lawan. Teknologi canggih dilupakan sebab dah musnah semuanya..Kapal perang lama tu semuanya analog. Golongan veteran navy yang handle dibantu oleh golongan muda. Nak tahu kesudahan bagaimana dan rupa alien serta kapal perang mereka tu cepatlah menonton di pawagam sekarang.




Read more ...

Ushawan Memborong Dah Nikah

Ingat lagi tak saya pernah buat post pasal kursus borong ke China tu? Kalau tak ingat meh terjah kat entri ni

Saya juga menerima spy pen sebagai hadiah penghargaan daripada beliau yang baik hati! 

Baru-baru ni saya dapat udnangan daripada beliau untuk menghadiri resepsi perkahwinan beliau yang akan diadakan di Dewan Perdana Felda pada Jun nanti. Tengah fikir2 nak pergi dengan siapa ni coz saudara Shahabudeen nak allocate seat..hurmmm...bestnya kan.

Berita pasal usahawan terkenal ni kahwin ada di utusan Malaysia dan The Star. Kalau nak tahu siapakah isterinya yang bertuah tu jom terjah.

Ada yang menarik pasal mereka ni tau!

Semoga ikatan perkahwinan akan berkekalan hendaknya.
Read more ...

Seindah namanya "Cinta Sayang Golf & Country Resort"

Entri yang agak basi..dah lama nak menceritakan kisah masa kursus tapi masa tu mood agak kureng sket. Malam ni mood baik  nak mengupdate cerita. Akclei banyak gambar jer nak letak ni...biarlah gambar yang menceritakan segalanya. Jom layan...


Saya ke Sungai Petani untuk menghadiri kursus ni...anjuran company saya...

team PJK P1 bersama Osman Affan, motivator SmartStudy

ini adalah antara menu breakfast saya masa kat Cinta Sayang Resort tu. Semua ambil nak rasa! tamak! haha

ini pulak makanan dan minuman saya masa dalam pesawat firefly masa nak terbang balik ke Pahang

meninggalkan Penang...bye bye...
saya dapat balik awal dari sepatotnya kursus tu sebabnya flight ke Kuantan ada Hari Sabtu petang. Sepatotnya kena balik hari Ahad..baik kan bos-bos saya...suka sangat!

Ini pemandangan masa dah masuk area Pahang kot. Tak taula..kerdil jer bangunan kat bawah sana.

awan nano! kagum dengan kebesaranNya...

selepas satu jam lebey dalam flight, akhirnya sampai ke Negeriku yang tercinta..lain rasanya bila dah sampai tempat jejak sendiri ni tau...Guane saya nak berhijrah jauh2 ni erk...

Apapun, antara kenangan yang best untuk tahun ni bila dapat naik flight sponsored by my company..mujur jugak ada kursus jauh2 cam ni kan...syok jer! Tak perlu nak drive jauh2...




Read more ...

Design 3D - Google Sketch Up

Pernah dengar tak pasal google sketch up?
Sebenarnya ia merupakan satu aplikasi software di mana kita boleh membina imej kepada 3D model. 
Best sangat tau! Sesuaila kalau sesiapa yang nak design bangunan. Ala-ala autocad gitu.
Perisian google skecth up ni free jer download kat GOOGLE SKECTH UP

Budak sekolah pun dah pakai perisian yang superb ni tau sebagai salah satu presentation dalam kelas. Memang berinovasi  ar...sangat kagum!

Sebenarnya banyak kelebihan belajar google sketch up ni tau. Pernah tak dengar pasal pernyataan2 di bawah ini?



" Akak nak renovate rumah la...akak nak design sendiri...tapi tak tau la macam mana nak buat...tak dapat gambaran...susah la"

" Anak makcik ni taktau la apa nak jadi, suka mengadap komputer, asyik main game je ...takde faedah langsung la...takde benda yang berfaedah ke yang dia boleh buat dengan komputer tu?...ish.."

"Hmm..susahnya nak buat grafik 3D dengan adobe illustrator ni...nak pakai 3D Max..lagi susah..."

"...aku ada idea hebat yang boleh buat duit banyak...tapi masalahnya aku tak dapat nak gambarkan idea tu la...macam mana nak tunjuk ha?...hm lupakan je lah"...

"Kenapa la pelajar saya ni tak nak bagi perhatian...siap ada yang tido lagi masa kelas...macam mana nak buat ni..."

" Nak modify kereta...tapi risau pulak skirting tak sepadan dengan bentuk kereta.."

" Saya minat dengan sebijik rumah ni..ingat kan nak beli..tapi ruang dia saya tengok tadi macam kecil la..agaknya muat ke tak saya letak perabot- perabot lama saya ni...

"Camne nak buat duit dengan design...."
sumber : http://www.3duntuksemua.com/


Hurmmm...Jawapannya----> mari belajar Google Sketch Up!


Apa yang saya buat dengan 3D Google Sketchup ?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Start
Merekabentuk bangunan, bandar ( skala kecil dan besar) ...semuanya mengikut UKURAN SEBENAR, bukan sekadar lukis je...

Start
Membuat grafik, ilustrasi 3D ..pernah membuat design untuk tshirt dan menjualnya. Senang- senang je nak buat duit..

Start
Meneroka dunia dengan 3D ( gabungan Google Sketchup dan Google Earth)..tambahkan ilmu pengetahuan saya..macam- macam ada

Start
Membuat hiasan dalaman ...senang- senang  je orang upah saya....

Start
Membuat Pembentangan ( pernah menggunakan 3D dalam subjek Agama Islam, Sains & Rekabentuk)...hmm...sekali saya buat pembentangan, semua teruja tengok 3D!
Kalau buat projek tunjuk dekat client, mesti kagum la..lepas tu dapat pujian, dapatla projek!

Start
Melihat model- model kereta yang diminati ...iyerla,  saya ni banyak kereta yang menjadi idaman. Nak pakai tak mampu, jadi saya buat lah sendiri..ataupun saya boleh dapatkannya senang- senang je di _______________. Hm seronok betul!

Start
Membuat idea- idea imaginasi saya ...apa yang saya fikir, saya buat guna 3D..senang saya nak gambarkan. Contohnya saya buat 2 robot Transformers berlawan dekat atas KLCC...sempoi tak...

Start
Membuat video animasi....nak tunjuk hasil idea kat orang..tengok model  3D boleh bergerak- gerak, memang orang lain rasa kagum!

Start
...dan banyak lagi la...pendek cerita, BOLEH BUAT APA SAJA dengan 3D Google Sketchup! Mengikut ukuran, tak mengikut ukuran, semua boleh..Hebat!


Saya pun baru nak belajar. Aritu masa pergi kursus pun tak cukup masa nak menghabiskan silibus. belajar sendiri jerla.

hasil kerja saya...terkial-kial nak buat rumah! baru belajar...

untuk info bolehlah layari di 3Duntuksemua

Read more ...

Giveaway Herba Tihara


simple giveaway by Herba Tihara

join sebelum terlambat.

klik banner kat atas yer

Read more ...

Kena Rejected! haha

Inilah padahnya kan. Taknak dengar kata posmen tu. Begini ceritanya. 


Hari Isnin yang lepas saya pos barang hadiah untuk entri terbaik giveaway saya tu. Dah lama terperap dek kesibukan masa. Saya bagi FM dan keychain tapi letak dalam pos ekpress. Sebelum ni lepas jer  hantar brg letak dalam sampul tu. Masa saya nak hantar tu posmen ambil barang kat pos mini tu kata yang tak boleh pos camni. Saya ni bukan apa. Kat pos mini tempat saya ni tak boleh buat pos laju. Kalo nak buat pos laju kena ke pejabat pos Chini. Jauh sikitla...saya kata pada posmen tu, antar jerla...nasib jerla kalo return balik pun. 
Last2 semalam, pos ekspress tu kena return alamat saya. Dah agak dah sebab masa saya track n trace tu tak wujud pun no tracking pos ekspress tu.

Pengajaran kat sini----> Guna sampul pos ekspress untuk pos surat atau dokumen sahaja!

Tak pasal2 saya rugi beli sampul pos ekspress tu...kemudian saya kena pos semula barang tu pada si penerimanya. Maafkan saya nieda sebab lambat pos barang hadiah awak yer
Read more ...

Semangat yang hilang kembali pulih

Jarang sangat saya blogwalking skang ni. Nak kata bizi tu takdela sangat tapinya urusan yang kecil2 tu kena siapkan secepat yang mungkin. Kerja kalau bertangguh memang tak bestla. Nak tidur pun still teringat!
Badan agak letih kot selepas travel jauh2 berkursus last week pastunya tak dapat rehat yang secukupnya lagi.
Kasihan badan...
Nak cerita pasal workspace saya yang baru ni. Selepas 3 tahun baru saya beralih kedudukan sikit.Untuk pengetahuan saya kerja kat Pusat  Internet Komuniti. Ala-ala cyber cafe tapi under Packet One Network. Yang untungnya saya guna internet free dan laptop serta kemudahan2 yang lain boleh guna tanpa had. So, saya upah orang untuk upgrade sikit tempat tu kasi tip top dan bolehlah mengenakan bayaran pasni. Sebelum ni, tempat tu memang free jer siapa2 yang nak guna internet dan komputer di dalamnya tau. Untungkan mereka...

Tara...semangat saya kemas2 meja saya ni ha. Setup PC desktop untuk urusan kerja. Hurmm...sistematik ar kononnya...

Semangat nak datang ofis awal2 pun tersemat jer selepas susunan baru ni...hehe


Muka hepi ni... masa ni nak balik Pahang dari Penang...


Read more ...

GEMPA BUMI ACHEH DAN AMARAN TSUNAMI

Subhanallah...

Gempa bumi melanda Acheh. Gegaran turut dirasai oleh beberapa penduduk di skeitar KL, Penang dan Kedah...Kebesaran Allah...Semoga kita semua dijauhkan dari bencana da malapetaka. Berikutan gempa bumi tersebut, amaran tsunami juga turut dikeluarkan dan negeri yang berpotensi adalah Pulau Pinang, Kedah dan Perak.
Itu adalah cerita panas 3 jam sebelum tadi. Namun, amaran tsunami telah ditarik balik. Semoga tiada kedengaran berita buruk lepas ni. Berikutan itu, semua blogger kebanyakannya mengupdate cerita hal gempa bumi ini. Kalau tak percaya jom tengok imej kat bawah ni. Hampir semua update cerita panas dan terkini. Info di hujung jari...

ini yang ada dalam bloglist saya. semua pasal gempa bumi. baca jer kat blog kengakwan tau update berita semasa.

Read more ...

Mood nak menulis blog

Selepas hampir seminggu berkursus, dah terbang di awan biru..kini, masa untuk saya focus pada blogging plak..hehe...rindula dah lama tak menjenguk cerita kawan2 maya. Seyes ni tau. Semalam saya dah selamat mengepos (entah betul ke tidak ejaan tu) hadiah yang giveaway saya tu. harap2 selamat sampai dengan jayanya ke tangan si penerima tu. Saya bagi FM serta hp keychain...
tak snap plak gambarnya. sori...

Okla..berbalik semula kepada mood nak berblogging ni. lama tak bawak cerita baru. FB pun agak lama terbiar sebenarnya..takde sangat mengkomen...update status sikit2 jer. Cerita2 panas dan giveaway pun banyak yang terlepas camtu jer.

Tapi agak lega sikit sebab dah siap apa yang patot...dah siap setup networking dan sebagainya. meja pun dah beralih arah..boring 3 tahun kedudukan yang sama jer...
Nanti bila laptop saya dah okey baru nak update seperti biasa...jiwa ni meronta2 nak mengupdate seperti biasa.hurmmm...laptop pulak yang buat hal...dugaan betul kan. mesti ada hikmahnya pasni..manalah tahu menang ipad 2...harap2 masin mulut ni...

source : google
Read more ...

Booking Fireflyz balik Pahang

Akhirnya...masa yang dinanti2 telah tiba. Saya dapat kebenaran balik awal daripada bos untuk balik awal naik flight. Suka betul...cepat sikit sampai Pahang...Tapi last minute booking..faham2 ajerla...mahal sungguhla. Mencecah hampir RM235 seorang dari Penang-Kuantan. Tak kisahlakan...janji saya dapat sampai Pahang dengan cepat tanpa penat.


Sumber: google

Masa pergi Penang aritu, naik flight saya tidur jer sebab perot saya kosong masa tu. Kali ni saya nak pastikan saya dapat menikmati naik flight...hehe...tapikan tak best sangatla naik fireflyz ni sebabnya agak terhad ruang seat...

Malam ni mesti tidur dengan lenanya sebab  esok dah nak balik :)
Minggu depan saya boleh updae blog seperti biasa..sukanya hati...
Tamat sudah kursus di Cinta Sayang Resort yang best ni...pasni bercinta-cinta pulakla...haha..bersayang-sayang...
Oklah..gudnitez.....
Ini entri autopublish yer..al maklumla...tengah berkursus tak sempat nak mengupdate...



Read more ...

Pakar Motivasi Osman Affan pulak

Hurmmm..lama saya tak menjengah blog saya..dah meninggalkan sawang sikit2... kalolah blog saya ni mcam blog Hidup Untuk Memberi, mesti tak perlu risau kalau tak smepat nak online sebab berkursus kan.. Apakan daya...blog ikan bilis jer...

Disebabkan sedang berkursus, kekangan masa sangat membataskan urusan saya nak berblogwalking dan mengupdate seperti biasa. Mesti trafik menjunam giler2 ni...Yang masih sudi datang tu, terima kasih diucapkan.

inilah dia Osman Affan yang best tu. Alamak..saya gemukla...huhu

Hari kedua saya berkursus di sini, pihak penganjur telah menjemput seorang pakar motivasi, Osman Affan yang saya memang dah biasa mendengar namanya. Pernah download ebook beliau. Pada hari semalam, saya telah bersua muka dengannya. Memang sangat best! Tak mengantuk lansung program hampir sehari bersama beliau. Cara penyampaian sangat berkesan. Beliau telah menyampaikan satu topik berkaitan "Bijak Bicara" dengan kata lain pasla teknik persembahan. Belia ada team smart study jugak tau. Memang hebat!
Okla..saya mengantuk sangat dah. Ini entri autopublish...al maklumla, jadual kursus saya sangatlah pack...malam jer selepas jam 10 saya boleh mengupdate blog...
Selamat malam...
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...