Design 3D - Google Sketch Up

Pernah dengar tak pasal google sketch up?
Sebenarnya ia merupakan satu aplikasi software di mana kita boleh membina imej kepada 3D model. 
Best sangat tau! Sesuaila kalau sesiapa yang nak design bangunan. Ala-ala autocad gitu.
Perisian google skecth up ni free jer download kat GOOGLE SKECTH UP

Budak sekolah pun dah pakai perisian yang superb ni tau sebagai salah satu presentation dalam kelas. Memang berinovasi  ar...sangat kagum!

Sebenarnya banyak kelebihan belajar google sketch up ni tau. Pernah tak dengar pasal pernyataan2 di bawah ini?



" Akak nak renovate rumah la...akak nak design sendiri...tapi tak tau la macam mana nak buat...tak dapat gambaran...susah la"

" Anak makcik ni taktau la apa nak jadi, suka mengadap komputer, asyik main game je ...takde faedah langsung la...takde benda yang berfaedah ke yang dia boleh buat dengan komputer tu?...ish.."

"Hmm..susahnya nak buat grafik 3D dengan adobe illustrator ni...nak pakai 3D Max..lagi susah..."

"...aku ada idea hebat yang boleh buat duit banyak...tapi masalahnya aku tak dapat nak gambarkan idea tu la...macam mana nak tunjuk ha?...hm lupakan je lah"...

"Kenapa la pelajar saya ni tak nak bagi perhatian...siap ada yang tido lagi masa kelas...macam mana nak buat ni..."

" Nak modify kereta...tapi risau pulak skirting tak sepadan dengan bentuk kereta.."

" Saya minat dengan sebijik rumah ni..ingat kan nak beli..tapi ruang dia saya tengok tadi macam kecil la..agaknya muat ke tak saya letak perabot- perabot lama saya ni...

"Camne nak buat duit dengan design...."
sumber : http://www.3duntuksemua.com/


Hurmmm...Jawapannya----> mari belajar Google Sketch Up!


Apa yang saya buat dengan 3D Google Sketchup ?

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Start
Merekabentuk bangunan, bandar ( skala kecil dan besar) ...semuanya mengikut UKURAN SEBENAR, bukan sekadar lukis je...

Start
Membuat grafik, ilustrasi 3D ..pernah membuat design untuk tshirt dan menjualnya. Senang- senang je nak buat duit..

Start
Meneroka dunia dengan 3D ( gabungan Google Sketchup dan Google Earth)..tambahkan ilmu pengetahuan saya..macam- macam ada

Start
Membuat hiasan dalaman ...senang- senang  je orang upah saya....

Start
Membuat Pembentangan ( pernah menggunakan 3D dalam subjek Agama Islam, Sains & Rekabentuk)...hmm...sekali saya buat pembentangan, semua teruja tengok 3D!
Kalau buat projek tunjuk dekat client, mesti kagum la..lepas tu dapat pujian, dapatla projek!

Start
Melihat model- model kereta yang diminati ...iyerla,  saya ni banyak kereta yang menjadi idaman. Nak pakai tak mampu, jadi saya buat lah sendiri..ataupun saya boleh dapatkannya senang- senang je di _______________. Hm seronok betul!

Start
Membuat idea- idea imaginasi saya ...apa yang saya fikir, saya buat guna 3D..senang saya nak gambarkan. Contohnya saya buat 2 robot Transformers berlawan dekat atas KLCC...sempoi tak...

Start
Membuat video animasi....nak tunjuk hasil idea kat orang..tengok model  3D boleh bergerak- gerak, memang orang lain rasa kagum!

Start
...dan banyak lagi la...pendek cerita, BOLEH BUAT APA SAJA dengan 3D Google Sketchup! Mengikut ukuran, tak mengikut ukuran, semua boleh..Hebat!


Saya pun baru nak belajar. Aritu masa pergi kursus pun tak cukup masa nak menghabiskan silibus. belajar sendiri jerla.

hasil kerja saya...terkial-kial nak buat rumah! baru belajar...

untuk info bolehlah layari di 3Duntuksemua

2 comments:

  1. Tahniah!

    Kalau pegi kursus dan balik kursus belajar pula sendiri insyaAllah ada hasilnya..

    Hebat rumah tu.. =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...