Rezeki Hujung Minggu! Jadi cikgu murah rezeki kan?

Ini adalah catatan saya sendiri. Entri ni mungkin panjang..Kalau malas bca, sila pangkah yer..hehe


Sabtu 


Pagi----> macam biasalah...ke kelas tuisyen di Chini Atas ajar anak2 pekerja kilang. Minggu tu my turn ajar. Actually ada 3 group yang kami combinekan sekali. 
First - anak2 kilang 
2nd - Haiqal (budak tahun 6)
3rd - Pompuan..lupa nama..baru darjah 2!


Kami buat 3 in 1 tuisyen tu dlm satu kelas. Nak jimat masa. Aritu jugak terima bayaran drpd mak budak pompuan tu sebab dah cukup 3x ajar. Leh isi minyak untuk Kuantan petang tu..hihi.


Petang ----> yang ni home tuisyen. Anak doktor tau. English mmg fluent ar..malu tol! sy ajar sains. Banyak nak kena study smula. Zaman saya dulu mana ada lagi subjek sains ni..huhu...Sebelum g Kuantan tu, g kenduri jumpa dengan mak seorang budak psl tuisyen jugakla. Dia nk bayar tuisyen anak dia. (Masa cuti sekolah ni, budak tu tuisyen dgn saya..mean sementara jerla coz dia duk asrama)


Malam----> First time nk join meeting HOT V.O.C ni. Punyalah segan! Tak kenal sesaper pun...tapi wajib g sebabnya saya dah janji..Kul 8.30 janjinya tp ntah kul baper tunggu seme orang sampai. Pastunya kitorang g lepak kat kedai belakang balai trafik. Mujurlah dah biasa g kedai tu, so tak kisahla kalo terlost diorg! Walaupun ada insiden yang agak kelakar berlaku, tetapi buat dono jerla...syok dapat kenal kawan2 baru! Meeting sebab ada hot event yang diorang nak buat sabtu ni..apakah event itu? Tunggu yer...V.O.C tu apa? hehe..Viva Owners Club...Saya balik umah dlm kul12 malam..seriau jugak lalu jalan tu tp kuatkan semangat jerla.


Ahad


Pagi ----> Kul9.30 saya ada Ujian bertulis MPK. Datang pun dah lambat. Parking punyalah jauh..kena menyeberang jalan yang 1 way tu...Soalan pulak agak mencabar. Tawakal ajerla. Dah habis ujian tu, saya kena bergegas ke tuisyen anak doktor tu plak sebabnya doktor tu mintak jam lebih untuk ajar anaknya tu. Kan nak dekat exam. Before tu, saya beli barang kedai dan hantar adik kat terminal..Kalut jugak aritu.
Tapi, yang bestnya doktor tu bayar terus payment tuisyen anak dia. Rezeki lagi..alhamdulillah...Katanya setiap kali datang dia akan bayar terus! Tak kisahla kan..janji dui tu tak putus..


Petang ---> Selepas tuisyen kat uamh doktor tu plak, kami menjamu selera nasi kukus pastu curik masa ke Kuantan Parade. Saya ada beli somethung yg saya memang nak dari dulu lagi. Seronok dah dapat! Gara2 ralit tu jugak terlewat tuisyen kt umah! Slack betol kan. Sebabnya budak tu baru jer mendaftar. First time datang tuisyen. Tapi ok jerla...


Malam ----> Pergi beli barang kat Eng Hong! Macam suri rumah plak. blik tu sangat penat...tapi yang bestnya my parent belikan somthing dari Kelantan for me! hehe...


Entri ni dah panjangla. Kena syop dululah. Kesimpulannya, sejak bertuisyen ni rezeki memang tak pernah putus.Alhamdulillah..patotlah ada yang cakap jadi cikgu ni berkat..murah rezeki..yang penting kena ikhlas!




7 comments:

  1. salam Lin...

    mmg kereja sbg cikgu tuisyen ke?
    sebelum ni lin keje kat tmpt komputer2 gitu kan...

    best jugak jd cikgu tuisyen ni kan , sy pun pernah merasa satu ketika dulu...skrg dah xmampu...xlarat tp tringin juge

    ReplyDelete
  2. http://wanwidget.com
    saya nak jadi cikgu tp x kesampaian, hehe, xper, saya minat mengajar jadi ajar adik adik pon ok, hehe

    ReplyDelete
  3. hehehe biasa la tuh.. :D kita memberi tapi kadang menerima..

    ReplyDelete
  4. bagus dear mengajar...memberi ilmu...aduiiii ajar nadia camner nak carik duet tambahan...huhuhhu

    ReplyDelete
  5. dni teringin nak jd cikgu tusyen cuti2 ni tapi tade orang nak amb dni jadi cikgu hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...