Mandi Bunga! Kepercayaan atau karut???

Korang mesti biasa dengar kan pasal mandi bunga ni...


Info diambil dari SINI


Mandi bunga adalah antara amalan yang masyhur di kalangan masyarakat tempatan. Mandi bunga dilakukan kerana dua sebab, yang pertama semata-mata untuk mewangikan badan dan menyegarkannya. Sebab kedua pula memiliki tujuan-tujuan tertentu seperti menghilangkan sial dan sebagainya. 



naper tetiba saya mmebnagkitkan isu ni erk...
sebenarnya sy punya cousin 2 beradik yang nek pelamin sama kena mandi bunga! ada something berlaku masa kenduri kawin diorg tu tau! pelamin runtuh masa sesi bergambar! Ada lagi perkara buruk berlaku pastu...Orang tua kata tak boleh nek pelamin sekali...Kena di lain waktu...Pstunya adalah g jumpa org bijak pandai ni dia suruh mandi bunga kat rumah yang bertangga untuk mengelakkan sesuatu yang tidak diingini...
Wallahuaklam..




9 comments:

  1. Sebenarnya,pelamin tu yg tak boleh buat..bersanding tu tak bagus..kata org2 tua cik ila..hehehehe

    ReplyDelete
  2. erm..
    nak percaya sangat tak boleh benda2 macam ni, tapi kalau sekadar untuk percaya ke arah kebaikan InsyaAllah boleh.. :)

    ReplyDelete
  3. Sebenarnya,pelamin tu yg tak boleh buat..bersanding tu tak bagus..kata org2 tua cik ila..hehehehe

    ReplyDelete
  4. masa sis accident, then ditimpa musibah bertimpa2, ada gak makcik tu sarankan suh mandi bunga
    dan panggil jemaah suh buat solat tolak bala..dah 3bulan berlalu, tapi sis masih tak berkesempatan nak panggil dia, sangat busy..
    bukan tak percaya, tapi rasanya ada benarnya..tapi alhamdulillah hidup sis skrg rasanya lebih baik..insyaALLAH

    ReplyDelete
  5. uish.. tak pernah dengar mandi bunga kat tangga nih....

    kakyong masa bujang & masa mengandung pun penah juga mandi bunga... heheheh...

    ReplyDelete
  6. dni penah mandi bunga... masa kecik2 tengok lam tv.. pastu p petik habis jenis bunga kat umah... ngan bunga taik ayam skali miahahah ;p

    ReplyDelete
  7. bagi nadia, percaya pada qada dan qadar... ttg mandi bunga tu, elok sangat bagi badan wangi tapi bukan atas sbb kepercayaan atau sebagainya....

    ReplyDelete
  8. mandi bunga ni bagus untuk mewangikan badan..:P

    ReplyDelete
  9. @ardinihumairahehehe..dni ni kelakarla...bunga taik ayam pun men rembat jer....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...