Langkah menghasilkan Telur Ayam Tiruan!

Skang ni kan kecoh pasal telur ayam tiruan yang mempunyai bahan kimia berbahaya...ish ish..itupun nk buat tiruan skang ni..apalah nak jadi sekarang entahla
Tadi jenjalan kat blog macam2 terjumpa pasal telur tiruan ni. Ada 2 version : BM n B1 tp Lin nk citer yang BM jerla yer


Version BM : Kredit Untuk Blog 2dayblogger.com



Bagaimana Telur Tiruan Ini Dihasilkan?
Bahan yang diperlukan adalah:-
calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum dan lain-lain lagi bahan kimia yang diperlukan.
Step nak buat telur tiruan tu camni:-
1)Bahan telur kuning diisi kedalam 2/3 bahan acuan bersama-sama calsium chlorida, dan pewarna.
2)Cecair “telur kuning” dimasukkan pada cetakan bulat
3)Lapisan luar telur kuning terbentuk
4)Lapisan luar disaluti dengan lilin dan calcium carbonate. Proses ini diulang beberapa kali sehingga lapisan luar terbentuk dan menebal.
5)Telur dibiarkan kering dan kulit telur akan terbentuk..
Perbezaan Telur Tiruan Dengan Telur Tulen ?
Telur ayam tiruan jika digoreng akan menghasilkan gelembung-gelembung udara yang lebih banyak daripada telur ayam tulen.
Selain daripada itu,rasanya adalah lebih sedap berbanding telur tulen,manakala kulitnya lebih mudah pecah berbanding dengan yang tulen.Ciri-ciri lain adalah:-
  1. Lebih besar dari yang tulen
  2. Tidak berbau
  3. Berkilat
  4. Kasar

Takut pulak rasanya nak makan telur ayam pasni... Ya Allah..macam2 skang ni yang hendak diklonkan..takut! 

2 comments:

  1. yang paling wa takut tu bila ada pengunaan gelatin..

    ReplyDelete
  2. dalam berita TV3, masa interview pembeli yang pernah terbeli telur tiruan tu kata baunya busuk.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...