Kes Penipuan Kad ATM : Panggilan bodoh dari ****

2 hari yang lepas adik saya dapat call pasal simkad bertuah menang RM5k! Saya dari awal lagi tahu mende ni menipu tapi sajer jer layan sebab nak tahu cara diorang nak dapatkan duit kita tu. So, kami layan ajerla si mamat ni. Dari slang cakap tu dah jelas ternyata yang mamat ni orang indon tau! Dia mintak kita pergi ke mesin ATM pastu ikut arahan yang dia bagi. Sebelum tu, jom saya ceritakan antara2 pertanyaan saya dgn  dia.


Saya : u ni tipon dari mana?
Penipu : saya berada di Headquarters, 82 Jalan Raja Muda Abdul Aziz, 53100 Kuala Lumpur. (Nampak sangat penipu tu  membaca jer)

Saya : Boleh bagi no.fon ofis ? (Sebabnya dia call guna private no. pastu kalo nk contact  dia, dia bagi no. hp!)
Penipu : Line ofis selalu orang guna. (cam tak logik jerkan. Takkanla sepanjang masa orang guna pastu ada se je hunting line)

Saya : Saya ada tipon celcom centre tny psl cabutan bertuah ni tp tiada pun psl ni. So, macammana tu?
Penipu : Urusan dept. dia jer pasal cabutan tu (Nmpak sangat menipunya kan)

Itu adalah antara perbualan yang saya ingatla. Lama cakap dengan penipu ni. Last2 saya bagi no. kad ATM BSN Giro (yg dah tak aktif) beserta no.i/c mengarut. Haha..itupun setelah puas bertengkar dan marahkan dia. Then, penipu tu mintak saya ke mesin ATM. Saya pun katala yang saya dah berada di mesin ATM. (padahal tengah lepak2 dalam umah masa tu)


Nak tahu tak apa yang penipu tu suruh saya buat?
Rupa2nya dia mintak kita mengaktifkan perbankan internet! Dia suruh kita masukkan no.fon (tak ingat dah) pastu no.pin 123456...
Kiranya nanti penipu tu boleh akses ke akaun kita sebab dia ada no. kad ATM dan no.I/C kita. Pastu kita mengaktifkan perbankan internet tu...


Baru ku tahu bagaimana taktik si penipu ni. Seronok bila dapat menipu si penipu ni! Hehehe


Itulah al-kisahnya...Jadi, berhati2 dengan cabutan bertuah sebegini...


12 comments:

  1. nakal jugak kak lyn ni ye. hehe. tsesekali seronok jugak kenakan si penipu yang nak menipu kita.

    tapi baik-baik ye kak taku ic yang akak bagi tu terkena ic orang lain.

    ReplyDelete
  2. Akak pon pernah terkena Lynn.Dia guna private number dah la ckp slang Indon..nampak sgt menipu.Takde maknanya Maybank nak ambik org Endon kje.

    ReplyDelete
  3. peh!!
    bahaya ni..
    org luar lak tu yg wat keje bengong ni..
    xbijak2..
    kena beware la ni:)

    ReplyDelete
  4. hahahaahha...
    menipu pn dengan penipu..
    alahai.,
    mcm2 kisah..
    tp kak lin menipu pn ada sebab lain kan.. hehehe..
    nak elak dr jd mangsa penipuan :)

    ReplyDelete
  5. Salam Lynn..dulu pon k.atie pernah trkena..mmg suaranya bunyi org indon..kasi phone kat HB..apalg kena"bahasakan' ngan HB k.atie la..padan muka dia!hihi.senang2 nk rembat duit org....

    ReplyDelete
  6. haha

    bongok btol si penipu.

    hadoi.

    ReplyDelete
  7. berita kepada Ahli Alinac Shoppe-

    http://www.alinaclover.com/2011/04/khas-kepada-ahli-alinac-shoppe.html

    ReplyDelete
  8. memang tak layan langsung benda camni.

    ReplyDelete
  9. Baru kena tadi, check kat internet & terbaca blog nie, nama orang & memang benda yg sama dia cakap kat saya. Memang hilarious sebab nama dia melayu tapi cakap slang indon

    ReplyDelete
  10. Baru ja dapat call yg sama~ Search kat internet, trnampak blog nie, totally orang yang sama jga... memang lucu dia cakap slang indon hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...