Ulam kacang botol itu best rupanya...

Bila berackap pasla ulam ni, rata2 orang akan kata untuk awet muda!
Serius ni tau..saya tak minat ulam2an ni..cuma makan ulam timun jer..yang lain2 tu mmg saya tak usik lansungla. Tetapi nak dijadikan cerita masa g kursus kat Taiping tu, ntahla naper...terus terasa nak try makan ulam2 ni. Ulam pertama yang saya try ialah ulam kacang botol yang dicelur! Wahhhhh...memang licin saya makan tau...
Yang kelakarnya masa sy makan tu my parent tak tau..So, masa makan malam tu ma tengok ulam kacang botol tu abeh! pastu ma ingat aboh yang makan petang tu..hahaha...2-3 ari pastu barulah ma tahu saya yg makan...
Seriusla..memang sedap makan ulam ni. Ratah jer cicah ngan budu...masa tu nasi tak abeh pun. Ulam jer saya makan. Lepas2 pada tu saya pun tryla makan segala jenis ulam yang ada. Ma tu jenis kena ada ulam kalo nak makan nasi...Tapi, saya lum try lagila ulam terung pipit dan jantung pisang muda. Mungkin pasni..petai n jering saya mmg xminat dgn baunya...


terliur plak tengok gambar ulam ni kan. ni gambar dari google yer..yang celur takdela..nnati ada masa saya snap ulam kacang botol celur+budu! fuhh! memang mengancam abehla...

9 comments:

  1. memang sedap ah cicah budu. nyum!

    ReplyDelete
  2. bee suak buat kerabu nyonya kacang botol ih taruk udang rebus sikit pergghh sedap, lyn tk pernah makan kacang botol pelik tu , lyn pergi taiping rumah sapa ? rindu taiping huwaaaa...

    ReplyDelete
  3. fuhhhh ini favourite nadia wehhh... ulam kacang botol tp nadia xsuka cicah pape...makan camtu jer ngan nasik.... memang besh and besh... bebaru ni kat rumah nadia pokoknya dah menjalar tinggi, nadia geram xdapat ambil, terus nadia capai biji benih, tanam banyak-banyak kat tempat lain....

    ReplyDelete
  4. Myra pun suka gak mkn kacang botol nie:)

    ReplyDelete
  5. @ardinihumairatambah2 budu yang perah air limau!best giler

    ReplyDelete
  6. @Puanbeeg taiping berkursus ar bee...owh..sdp erk wat kerabu..kena cuba ni

    ReplyDelete
  7. @nadia ar-rumaishaxpyh mkn ngan nasi pun takper..makan ulam terus kenyang..kt umah ni byk tp dah tuala..

    ReplyDelete
  8. @Myra Jaylin pun baru nk suka makan ulam ni..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...