Senggugut??? argghhhh....

kredit to google

siapa yg selalu kena senggugut? ermm..sayala tu.Tiap bulan pasti kena! kalo tak kena tu, kira bersyukur sangat2la.Dah bertahun2 menghadapi situasi ni.
Kalo tiba masa kena tu, alamatnya tak g kerjala...baring jer kat umah! pernah sekali tu saya bangun pagi  pastu ada rasa sakit2 sikit terusla mandi siap2! lepas tu baring n tdo kat katil sampaila petang baru bangun tau! mata lebam sebab terlebih tdo. Balm harimau tu dah sedia kat tepila..Tapinya sakit tu Tuhan saja yang tahu. Datang kejap2...time sakit tu, ak tau nak bua caner rasanya. Tengah2 tdo pun terjaga sebab sakit!
Pernah amalkan petua minum air halia tapi tak jadi pun.

Terjumpa petua baru ni. Dari petua orang kampung.
Rebus air asam jawa bersama gula merah sehingga mendidih. Apabila air telah suam, minum air tersebut. Jika diamalkan selalu, insyaAllah senggugut akan hilang.
Caranya mudah dan bahan yang biasa jer. Harus dicuba ni!

Time senggugut ni orang kata jiwa kita sensitif sikit. Memang yer pun kan..emosi kurang stabil. Saya berharap rasa sakit senggugut ni akan hilang suatu hari nanti...amin... orang kata bila dah kawin hilangla...yeker?? nak kawin cepat2la...


10 comments:

  1. dni tak senggugut... kawan dni yang senggugut kalo tegur dia masa ngan sakit tu konfom tak de respon.. dia wat tatau je

    ReplyDelete
  2. maera pun same cam dini, tak sengugut. tapi, tgk kwn2 yg sengugut, rase kesian..mesti sakit sgt..uhuhu~

    ReplyDelete
  3. Owh camtu ek.. Mmg senang.. Thanks ye Lnn kongsi petua :)

    ReplyDelete
  4. saya pun selalu senggugut..sakit..sampai guling-guling habis..

    ReplyDelete
  5. i pun senggugut jugak dulu.
    memang sakit gila.
    kekadang sampai pitam.
    penah jumpa dokte panel, dia kata kalau teruk sangat boleh efek peranakan kita nanti.
    so dokte sarankan kalau kena senggugut, p klinik buat medical check-up.
    yg macam scan perut org pregnant tu.
    tapi tak p pun lagi.
    sebab lately jarang plak kena senggugut.
    hihihi.

    ReplyDelete
  6. i guna bam harimau...cam da serasi pulak kan kann

    ReplyDelete
  7. hehehe..akak pulak, tengok bulan..ada bulan kena ada bulan tak kena..hohoho..tapi jarangla, dalam setahun tu 3 bulan je kot..start senggugut masa kat dalam u, masa muda remaja tak pernah pulak..huhu..

    Jom skodeng :Notre Belle Histoire

    Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

    ReplyDelete
  8. Lynn & kawan2 semua,
    Anda boleh cuba pad herba Avail dan insyaAllah boleh menghilang / mengurangkan senggugut tanpa makan ubat. Sila rujuk http://www.goavail.com/senggugut

    -Ina

    ReplyDelete
  9. salam dear,

    mcm sy memang ade history senggugut yang teruk dari 1st period sampai la lepas bersalin..org cakap lps kawen, lps bersalin senggugut hilang dgn sendiri, tapi tak pon..i disahkan ade endometriosis before pregnant and after bersalin pon cyst tumbuh balek bila dah start period..

    so, i pakai PB untuk last option sbb doctor bg option samada operation buang cyst, makan ubt hormon atau pon pregnant lg..mase tue tak plan nak pregnant sbb still breastfeed baby..

    sudi la kirenya bace my endometriosis history, dari before pakai PB and lps guna PB..alhamdulillah PB memang membantu..sekarang memang tak pernah kene senggugut terok mcm dulu2..alhamdulillah.. :)
    http://mamafaizzhafran.blogspot.com/2012/02/endometriosis-update.html

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...