Sedap ker mentarang tu???

Korang kenal x mentarang? kalo saper yg duk area Tjg.Karang ker..Sekinchan ker..mesti tahu kan...Akceli first time dengar pasal mentarang ni masa kat JJCM ari ahad baru ni...Cambest jerk..masak cam masak kerang jer...kat area belah2 selangor ke perak tu belambak jual mentarang ni kat tepi2 jalan..So, kepada sesape yang masih belum kenal ngan mentarang lagi meh Lin nak tunjukkan bagaimanakah rupanya!

sumber gambar dan info sikit : blog hassan1663
Thanks...
panjang2 rupanya...

banyak peniaga jual kat tepi jalan

Menurut sumber di atas..katanya mentarang ni adalah sumber rezeki selepas tsunami..Sebelum ini dikatakan mentarang senang didapati di patai Perlis. Tetapi sejak tsunami melanda pada Disember 2004, mentarang atau nama saintifiknya Pholas Sp. boleh didapati di sekitar pesisir pantai di kawasan Jeram, Kuala Selangor hingga ke Tanjung Karang dengan banyaknya. Mentarang di dalam lumpur sedalam 50 cm dari permukaan dan biasanya didapati pada jarak 300 meter hingga setengah batu dari pesisir pantai. Untuk memperolehinya terpaksa dengan mengorek lumpur tersebut apabila bila air laut surut.

oooo...barulah saya tahu...

Contoh resepi yang saya google...




8 comments:

  1. lama tak makan.. selalu makan rebus mcm kerang tu je.. hehe

    ReplyDelete
  2. Wah
    baru tau ni lynn.. tq info.. tak tertonton haritu
    ALL IN ONE

    ReplyDelete
  3. akak...sy pernah makan mentarang..1st time rasa dan terus jatuh cinta..sy makan kat kuala perlis..tak tau pun kuala selangor ada...hehehehe..try it....sedapp...

    ReplyDelete
  4. akak...sy pernah makan mentarang..1st time rasa dan terus jatuh cinta..sy makan kat kuala perlis..tak tau pun kuala selangor ada...hehehehe..try it....sedapp...

    ReplyDelete
  5. oh.. mentarang ni sedap ... cuba singgah tengok mentarang saya pulak http://safinazhanum1.blogspot.com/2010/09/syawal-1431-hijrah-bersamaan-september.html

    ReplyDelete
  6. Lynn, my hubby suka makan mentarang nieh.. Tp lepas kawen nie blom penah lg tengok hubby makan.. Myra je xpenah mkn.. :)

    ReplyDelete
  7. ooo ni aritu ade beli mase gi knduri kwn kat kuala selangor...memang sedap..lebih sedap dr lala

    ReplyDelete
  8. mmg kat area kg wa ada byk..pemes ni..tp wa pun xpernah try..wa geli

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...