Ron 97 Bakal naik lagi?

Betul ker isu ini?
terbaca kat blog asy tadi..



gambar : azlan zamhari

The government is to increase the price of the RON97 petrol blend by 15 sen to RM2.30 per litre from Dec 1, according to sources.


Read more ...

Masak sayur Bendi Bilis

Selamat malam...


Dalam banyak2 sayur, Lin suka sangat malan sayur bendi!  Kalo g supermarket, mmg xsah kalo xamik bendi ni tau..minat sangat...Masak sayur bendi pun Lin suka...Malam ni, Lin masak sayur bendi perencah bilis! udang ada tp rasa cam lagi sesuai ngan bilis...walaupun bendi ni mengeluarkan lendir tp kita kenala tahu cara untuk mengatasinya...Biasanya Lin akan siapkan semua bahan2 nk menumis dulu. Sambil2 tu dah potong sayur bendila...masa kita tumis tu pulak sambung lagi sampai abeh siapkan potong sayur...supaya bendi tu xlama sangat dipotong dan kurang berlendir..lagi satu, kena basuh siap2 dulu sebelum potong tu...
Masa dah masukkan bendi dalam kuali pulak, jgn lupa taruk asam keping atau buat air asam jawa nk kasi kurang lendir..pastu jangan selalu sangat kacau2 masa dalam kuali...
hasilnya -----> bendi tidak berlendir sangat!


Inilah sayur bendi yang Lin masak tadi...



amik gambar guna henpon murah ajer..

Sayur  ni banyak khasiat tau! saya pun suka sangat makan sayur cam Miza Yusof tu..hehe


Read more ...

Cantik lagi?

Semalam baru dapat award ni daripada pelangi..
arini...ekin pulak kasi....

TQ ekin...


Perlu ke nk jawab semula erk..copy paste jerla yer...boley kan ekin..hehe...samer ajer...
Sesaper yang terbaca ni, sila amik tau!Lin nak paksa korang amik award ni....

Tell 7 things about yourself

- saya duk ngan parent skang sbb dapat kejer kat sini jer..sungguh best!
~tiap minggu pasti ada jer palnnya..mean every weekend xpernah lekat kat umah
~saya pakai broadband free jer...best x?xperlu nk fikir tiap bulan spend duit nk byr bil
~anak sulung dari 6 org adik beradik!anak tunggalpompuan jugak
~ada sorang anak sedare pompuan yg sangat manja ngan maklong dier ni..hehe
~kalo dapat on9, xtido pun xper
~blogging is my life now....i'm really happy when i can spend my time to  blog!



Read more ...

Ben Ashaari Peramah ker?

Salam...
Arini sepertimana yang kita tahu, adalah birthday Ben Ashaari...blogger terkenal lagi femes tu!Xkanla korang xkenal kan...
Tapi nk gtau ni...walaupun dia berada di top nun di sana, dia xlupakan orang kat bawah2 cam saya ni...sebagai buktinya...dia telah melawat ke blog saya serta meninggalkan jejak kat shoutbox! sangat bagus kan...terbuktilah beliau ni mmg peramah jugak orangnya..hehe...



macam2 program yang Ben Ashaari buat tuk nekkan trafik blogger cam saya ni tau...
semoga segalanya mendapat rahmat dan rezeki beliau semakin bertambah2...

kalo nk join program/projek abg femes kita ni,
jemput2lah ke blog beliau yer


pssssttttt....abf ben dtg lagi blog lin yer...


Read more ...

HAPPY BIRTHDAY BEN ASHAARI

di kesempatan yang ada ni, Lin nk wish hepi bestday buat blogger femes kita..
Abg Ben...semoga sentiasa sukses dalam kerjaya beliau! Thanks a lot sbb byk kasi tip dan rahsia malah petua untuk para blogger di smaping sentiasa membantu blogger2 lain mencapai impian nk trafik yang lebih tinggi dari biasa...pelbagai pendekatan dan cara yang abg Ben guna untuk membantu kita2 semua...Thanks a lot..
Ermm...sekadar n3 khas ini yang mampu dikarang sebagai adiah buat blogger hebat ini! Semoga sentiasa bahgia di samping family tersayang!
Tahu ari blog Lydia Miza ni..Ben Ashaari umurnya 34 tahun! 

Selamat menyambut hari ulangtahun kelahiran yang ke-34!
Kasi kek ajerla....


semoga sentiasa murah rezeki dan dipanjangkan umo...




Read more ...

Domain GiveAway dari Yanmieonline.com dan Ihosterz.com

Salam dan selamat malam...

Kali ni Lin nk join contest tp yang peliknya bukan kat blog contest Lin tu..ala..tengok tepi tu..yang ada blog scroll
Bukan apa...Kalo bab domain2 ni rasa lagi sesuai guna blog personal ni nk join...
Tengok tajuk pun da tau sape yang anjurkan.. Kak yan dan Ihosterz.
Ada 5 pemenang akan dipilih...Lin mmg xberharap bab entri kreatif...just bergantung pd mr.random jerla...bukan apa..Lin xretila nk buat entri yang kreatif2 cam blogger lain...Ada tuah, menang..hehehe...
selain daripada domain free, ada lagi adiah tau...wang tunai!
mari join beramai-ramai kat SINI


” Domain GiveAway Yanmieonline.com ini di taja bersama Ihosterz.com dan Cikmin.com
Read more ...

Beautiful Blogger Award


dapat award ni..lin cantik ker?terima kasihla yer..(kembang jap..)

TQ pada kak nabila shima (xtau nama pendek apa) yang juga terkenal ngan nama pelangi (kat shoutbox)
yang sudi memberikan award ni pada Lin yer..

1)Thanks the person who gave you this award and the link of the person
TQ So much untuk kak pelangi yang kasi award ni yer...dapat award tag saya lagi yer..hahaha...

2)Speard the award 15 blogger who you like and you think their blog are awesome
Aduhai..ni yg lemah ni..hehehe..bukan apa..semua blogger hebat2la...

saper yang terbaca ni sila amik tau...lin nk list saper yg shout latest kt kotak shoutboz lin skang yer..yg len2 lum tersenarai pun, sila amik tau...


and the rest...plzzzz.....

3)Tell 7 things about yourself

- saya duk ngan parent skang sbb dapat kejer kat sini jer..sungguh best!
~tiap minggu pasti ada jer palnnya..mean every weekend xpernah lekat kat umah
~saya pakai broadband free jer...best x?xperlu nk fikir tiap bulan spend duit nk byr bil
~anak sulung dari 6 org adik beradik!anak tunggalpompuan jugak
~ada sorang anak sedare pompuan yg sangat manja ngan maklong dier ni..hehe
~kalo dapat on9, xtido pun xper
~blogging is my life now....i'm really happy when i can spend my time to  blog!


Read more ...

Projek Mega Cikgu Dahlia

Ush ish..pandai2 jer sya kata projek mega cikgu dahlia..kak dahlia, jgn marah yer...
saya teringin nk jadi salah sorang yang tercalon untuk projek Cikgu dahlia ni...saper xnk tempek sikit populariti kat blog glemer cam blog cikgu ni kan...al maklumlah trafik sangat ciput nk dibandingkan dengan blogger2 otai..kasi tempias sikit jer pun xper...Ini adalah projek Disember DJ2B-31 Blogger!

weekend ni saya xberonline pun...trafik pun menjunam jer...kalo ada projek cam cikgu dahlia buat ni, kan ok sangat2...


saya dah terlist tu...alhamdulillah...

saper nk jugak? meh klik sini

Read more ...

Check out the #CelcomBiz Promo for the Celcom BB Bold 9780 and BB Torch 9800 today!

Read more ...

Bercanda Di Teluk Cempedak

Arini saya g release tension..g santai2 bawa nisa g men air pantai..tp sayangnya..dia xpandai jalan lagi..kena pimpin tangan nk jalan..seronok bawa dia...sebelum g pantai, g beli barang kt CNI...saya sambar 3 facial cleanser sekaligus..sebab free moustrizer!Jimat kan...xamik plak gambar2 brg CNI...tp mmg jimat gilerla...ada promosi set bedak 2 way cake+eyeshadow+2 lipstick+bedak loose powder = RM59.90!
Memang rugi kalo xbeli...


Tengok nisa sibuk menilik barang2 yang maklong dier beli...

nisa men air pantai..baju hijau tu ibu diala..adik ipar saya

nisa takut ngan ombak! kasi dia duk atas batu...

pas main kat pantai, g mydin lak cari vcd kanak2....sepupu nisa nak...
nisa mengamuk! kasi dia duk kt lantai baru senyap sampai xnk bangun dah..

kusyuk dia men vcd kat depan mata...

disebabkan dia mengamuk xnk bangun dari atas lantai men cd td, kasi dia men dalam keter mainan lak...
pusing2 stereng...suker sgt dier bila dapat pegang stereng tu...

lastly,...saya pun nk jugak bergambar...

sekian sahaja coretan saya untuk arini...malam ni saya tdo kt Kuantan..umah nisa....


Read more ...

Watermark Percuma...Blog design saper nk bagi percuma?

Lihatlah...
saya dapat watermark percuma daripada kak sya!




Kak sya ni adalah seorang designer tau...nk tempah header ekr, banner ker, watermark ker...design template blog ker..semer boleh! orangnya kreatif...


Rumahku Syurgaku nama blog tu...-----> JOM USHA BLOG KAK SYA


Kak sya telah menawarkan watermark percuma kepada blogger2 yang datang blognya...saya pun tidak melepaskan peluang tersebut sebab saya memang nak watermark!


aritu wanzi dah bagi banner...
Kini, kak sya pulak bagi watermark!
owh!complete da..saper nk bagi blog design template percuma lak pasni?
hehehe






jangan luper join giveaway kak sya sekali tau!


kak syamila...TQ SO MUCH KASI WATERMARK FREE NI..


p/s : SUKER SANGAT2...KENA NGAN TASTE...


Read more ...

Ada minat nk bukak Pejabat Pos Mini kat tempat anda?

Saya pernah bercita2 nk buka suatu masa dulu..tetiba masa cari2 info terjumpalah mende ni kat majalah.com

jom baca2…saya just copy n paste jer…

Pengalaman Pengusaha Pos Mini Berkomputer
Wan 70 - Sun 17/Oct/10, 7:14pm


Assalamualaikum,saya salah seorang pengusaha Pos Mini Berkomputer,saya di kawasan kuantan pahang,untuk pengetahuan yang berminat untuk mengusaha pos mini berkomputer ni.saya nyatakan syarat yang perlu untuk membuat permohonan pos mini berkomputer ni:-
Perkara wajib ada.


1.komputer
2.internet line
3.printer cetakan report (rm350.00)
4.ruang pejabat untuk kaunter
5.mengusaha perniagaan lain
6.peti besi yang diiktiraf
7.daftar niaga.
8.duit cagaran rm1000.00
9.Printer cetakkan bil (rm2500.00 kalau x silap,beli dengan pos)


Cara permohonan
==============
1.Surat rasmi
-sertakan alamat dan daftar niaga
-jarak antara pejabat pos yang sedia ada (tidak kurang dari 15km)
-bilangan rumah penduduk setempat(tak kurang 1000 buah rumah)
-tandatangan dan cop penghulu(sebagai sokongan permohonan)
2.Permohonan mesti dihantar ke pejabat pos besar negeri yang dipohon.
3.Untuk lebih kepastian pergi ke pejabat pos negeri,tanya lebih detail.
Bayaran elaun yang diterima pengusaha
============================
1.setiap satu kutipan bil dibayar 20sen sahaja.
2.bergantung kepada jumlah kutipan bil
(byk bil byk lah elaun)
3.mengurus surat n penjualan barang2 pos seperti setem or wang pos dan
sebagainya. (elaun biasanya sekitar rm150 sahaja)
'''oleh kerana keuntungan yang tidak banyak maka pihak Pos Malaysia menwajibkan pengusaha pos mini menjalankan perniagaan lain,tidak tertumpu kepada pos sahaja'''permohonan tidak akan diluluskan sekiranya tiada bisnis lain.
Dimana kita dapat kelebihan dalam mengusahakan pos mini ni
1.kedai kita jadi tumpuan org ramai,coz nak gi bayar bil or beli bayar produk
pos.
2.kita boleh menjual pelbagai jenis barangan runcit,aksesori telefon dan sebagai.
3.yang pasti orang akan datang ke kedai kita.coz perkhidmatan yang disediakan.
====sebulan paling banyak saya dapat elaun dari pos setakat ni adalah RM700.00 sahaja=====
inilah adalah salah satu stategi perniagaan yang baik dua or tiga dalam satu.
itu sahaja ikhlas dari saya.lebih detail pergilah ke pejabat pos negeri masing2
insyallah mereka sentiasa sedia melayan anda.

-diambil dari bicarajutawan

caner skang?ada hati lagi x nk buka pejabat pos mini?hahaha..surrender ar…

Read more ...

tajuk entri? xde ideala kawan

Pernah x korang merasainya? yela..kdang2 tu macam2 idea mencurah datang nk tuleh macam2 tapi bila tangan dah kat keyboard..

blurrrrr! oh sungguh geram…kdg2 bila dah half tetiba rasa cam mengarut jerla tuleh  ni…terus rasa nk tukar entri lain..entri tadi masuk dalam draft!pastu plak..kadang2 bila dah saip2 buat entri…ermmm…tajuk apa plak yg sesuai nk letak ni erk..

aduhai..bukan senang nak menulis rupanya..kena ada mood..kena ada semangat…fikiran kena tenang…

kalo x, ginilah jadinya…untuk arini, saya memang xde mood dari pagi tadi…nk bw pun malas2..xpyh katala..trafik mmh menurun! semalam hari yang best…byk citer leh tuleh..mood hepi semalam..xmacam arini..patotla hari ujan dari pagi sampai petang tadi…

rasa2nya saya kena berehat ni…kena g bercuti..tadi ada terjumpa kt website mana entah menawarkan harga separuh tau untuk duduk kat mana2 hotel yang dia senaraikan…kat pahang ni ada kat cameron byk pastu kat SWISS GARDEN….

SAYA PERLUKAN REHAT…

Read more ...

Setelah hampir setengah tahun

Saya mempunyai laptop yang dibeli oleh parent masa zaman belajar dulu…skang ni best kan..leh dpt laptop free jer siap ngan broadband! nasib budak2 u skang..mcm kemudahan dapat…

Nak citer ni pasal laptop coemy saya tu..sayangnya xde gambarla…oh yer! aritu laptop tu rosak tau..saya anto ke kedai komputer kat kuantan kasi repair check apa yang rosak sebenarnya. So, pas check tu diorg kata motherboard rosak…caj untuk check jer dah RM50 tau! so, kebetulan masa tu org Jeni dtg…kira bab2 komputer n network ni compny diorg ada supply ar..saya pun mintak tolong MJ repairkan laptop comey tu…bukan apa..kalo anto kat kedai tu jugak, paling kurang caj yang saya kena RM500 tau! Rabak poket saya ni..hahaha

Baru jer tadi MJ tu tipon saya setelah dekat setengah tahun jugakla dia menyepi…saya pun xtny2 plak pasal laptop saya tu…MJ kata laptop saya dah siap..dia terlalu bizi ngan projek laptop 1 malaysia tu…MJ ada send mms gambar laptop saya tp malasla nk trnsfer…hehe..

Mesti adik saya yg plaing gembira..saya nk kasi dia jer laptop tu…harap2 pasni dia xjahanamkan dah…MJ caj RM200 jer…

Jimat dah RM300!

Read more ...

AWARD DARI KAK YATT (HOT MAMA)

Salam..saya dapat award friendship from kak Yatt…Thanks a lot kak Yatt

Meh jawab soklan…

Apa pendapat korang tentang blog Kak Yatt?

Sudah semestinya blog itu sungguh comel di mataku..kaler pink gitu! xserabot pown…tersusun kemas jer segala widget2 yang ada…Sejuk mata tgk kak yatt n family yg heppi tu…

Liskan nama-nama baik sahabat anda?

semua kawan baik saya…

nak kasi kat semua follower2 strawberry-lynn…

 

Semua kawan2 kat alam maya ni best2..even tak penah jumpa namun cam mesra2 jer…kdg2 tu lupa masalah yg ada! betul tau…

Read more ...

Laksa Penang Aidiladha

Sila tengok gambar di bawah ini..sebenarnya juadah ini adalah masa hari raya Aidiladha yang lepas...hari sebelum tu masa g pekan sari ada ikan murah..bolehlah beli untuk dibuat laksa Penang! kami sekeluarga memang peminat laksa Penang ni! selain laksa, my mum buat bihun sup jugak sbb aboh saya sembelih lembu tahun ni..banyakla dagingnya leh buat sup tulang...



ada yang kurang ni...saya suker daun selem (xreti nk eja...)

Bila sebut or tingat laksa jer mesti terliur jer..huhu




Read more ...

Duit ChurpChurp

Ingat lagi tak saya update income ChurpChurp aritu? ada 11 sen jer..hehe..
tadi saya check dah meningkat kepada 44 sen..
seminggu nek 11sen jer..hahaha...
bila leh cashout kalo gni gaya...
akceli tgh belajar2 cara nk buat assignment dgn betul dan mantap!
banyak dpt assignment tp cuma 2-3 jer yang approved...jangan gelakkan saya ok!


Read more ...

Rezeki ketiga arini

Tadi masa balik umah lunch tetiba dapat sampul coklat...
Seriously,mmg xigt yang mana pny ga..maklumla byk sgt join..
Owh! rupanya tuan pny blog The Beauty In Ugly..

CONTEST MORTAR BOARD yang kasi adiah rayban tu

TQ En.Zaidi..semoga bertambah2 rezeki en.zaidi yer...

Lin xmenang pun tapi dapat adiah penyertaan kot...

inilah hadiahnya...chopstick hiasan! siap ngn sarung lagi..hehe


imbau gambar pertaruhan..





Read more ...

Rezeki kedua arini...

Salam..
arini sungguh hepila...
tadi bc kat shoutbox, cikmin kata masih menunggu respon dari saya..lalu saya telah menerjah blog cikmin..
rupa2nya saya bertuah! sebelum ni saya ada join contest cikmin  
LIVE:Cuba teka kat mana?






Xsangkala plak betul n bertuah! rezeki orang kata..malam tadi rezeki dari becahitam...
Arini pulak dapat BE BARU dari NUFFNANG
Alhamdulillah...bila macam ni..semangat nk berblogging terus membara!


Kepada cikmin, mintak maaf sebab lmbat bagi respon yer...xsempat lansung nk baca2 n3 blogger semalam...
Apapun TQ sbb anjurkan contest tu...


Apakata kita terjah blog cikmin sebab blog tu best dan manerlah tahu ada contest lagi yang boleh kita join!hehe

Read more ...

Puding Roti..

Tadi masa bw kat blog kakyong baca2 entri...terliur plak tgk anak2 kakyong makan puding roti! cambest jer...'
so, saya pun berhajat nak buat arini...kena cari resepi dulu..nk tengok bahan apa yang diperlukan...
macam biasalah..cari kat myresepi

macam2 resepi puding roti jumpa tap saya berkenan yang ini sebab xguna susu tepung...and xperlu nk guna oven! saya nk cari yg kena kukus jer...ada 2 resepi nk try ni...kena g beli susu cair dulu...roti dah ada 2 bungkus kat dapur tu...


Bahan-bahan ( 20cm )

  • 6 keping roti (tak kira la bun or roti keping, kalau nak keras lebihkan jumlah roti)
  • 1/2 tin susu cair
  • 4 biji telur
  • 1/2 cawan air
  • 1 1/2 cawan gula pasir (sesuaikan rasa manis mengikut selera)
  • 2 camb. serbuk koko

Cara-cara

  1. Masukkan kesemua bahan kecuali serbuk koko ke dalam blender sampai sebati.
  2. Tuang separuh adunan ke dalam acuan yang telah dilenser dengan mentega/marjerin.
  3. Kukus sehingga permukaan puding kelihatan sedikit keras. (dalam 15 minit)
  4. Masukkan serbuk koko ke dalam baki adunan dan diblend sehingga sebati.
  5. Tuang adunan koko ke dalam acuan. Tuang perlahan-lahan supaya lapisan lebih cantik. Kalau tak, puding ni akan jadi marble lak.
  6. Kukus sampai masak.

resepi yang ni pun ok..pakai tepung kastard...leh jugak nk try!xpakai telur...

Bahan-bahan ( 4 org )

  • Bahan A:
  • 2 keping roti
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan air
  • 2 camb tepung kastad
  • Bahan B:
  • Hirisan tepi roti secukupnya

Cara-cara

  1. Bahan A diblend sebati.
  2. Loyang dilenser marjerin/mentega. Masukkan hirisan tepi roti (bahan B) ke dalam loyang, dan tuang adunan bahan A.
  3. Kukus sehingga masak. Lebih kurang 15 minit.
Read more ...

Rezeki dari Nuffnang lagi

Nuffnang bermurah hari lagi bagi saya 1 BE baru...tp cam malu2 jer tgk earningnya..hehe..xkisahla apapun janji ada jugak earningnya...betul x?



iklan yang dah metered ada 3 setakat ni! paling sedey yang Ambank tu ar...byk jugak earningnya...xperla..redha jerla...

Saya berterima kasih kepada semua kerna datang ke blog saya ini..walaupun trafik yang agak terumbang ambing namun pihak NUff bagi jugak peluang kat blog saya untuk mengiklankan produk! TQ advertiser!

layarilah www.nuffnang.com.my dan register yer kepada sesaper yang masih belum lagi ebrbuat demikian.



Read more ...

Giveaway Kecantikan #5


SAYA HARAP SAYA MENJADI ANTARA YANG BERTUAH DAPAT LIP COLOR MAGIC NI DARIPADA ARDINI...

SAPER NK JUGAK ----> KLIK SINI

TARIKH TUTUP :27hb November 2010 jam 10 malam



Read more ...

31 Blogger Projek Disember Cikgu Dahlia

Salam...

Lin nak join projek anjuran Cikgu Dahlia...

Sebenarnya dah lama kenal ngan  blog Cikgu Dahlia ni..masa blog lama tu lagi...selalu  kunjung sebab kat blog tu info mmg hangat n panas lagi! cepat betul dpt news Cikgu ni..trafik kat blog tu memang sgt mantap! user online xpenah kurang dari 30 orang tau!

Blog strawberry-lynn ini nk memang dah wujud sejak setahun yang lalu dan mula bergiat secara aktif sejak Mei lalu...mean dekat setengah tahun jugaklah saya aktif dalam menulis blog! (syarat 1st dah pass----blog personal 3 bulan wujud...)

Mai tengok trafik blog saya untuk seminggu lepas (Lin malu nk tunjuk tapi itu adalah salah satu syarat yang telah ditetapkan oleh Cikgu Dahlia) sikit jer visitor yg dtg dlm sehari! itupun sebab saya blogwalking! bayangkan kalo saya xblogwalking...mesti xder orang datang blog saya ni kan...huhu


sikit jerkan...sekurang2nya kalo saya terpilih dalam 31 blogger dalam Projek Disember Cikgu Dahlia nanti, bolehlah menaikkan lagi trafik saya yang agak tidak stabil dan membimbangkan ini...

Oleh yang demikian, sudilah kiranya Cikgu Dahlia dapat menerima pencalonan blog strawberry-lynn ni dalam projek Disember nanti...Dapatlah blog ni menerima backlink daripada blog yg dah femes...terima tempias jugak...harapan saya dengan adanya projek sebegini, dapatlah saya meningkatkan lagi prestasi blog ini!

KALO NK JUGAK JOIN----> KLIK SINI YER







Read more ...

52,300! SAYA CAPTURED!

Alhamdulillah..inilah yang dikatakan rezeki...
Sebelum maghrib tadi saya tengok 52,293...pas mandi n solat maghrib saya usha lagi...
Yahooo!memang nk jadi rezeki saya...saya bajet no tu dah melepas kt orang lain dah sbb lama jugak amik masa sy nk tgk tadi...hehe
Saya mmg dh standby email siap2 tggl nk attach yg captured jer...(cam beria benor jer erk...)
Apapun tq encik beca...hehe






JOM JENGUK2 BLOG EN.BECA NI ----> http://www.becahitam.blogspot.com/


Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...