ALLAH MAHA PENYAYANG

Mood nk tulis blog tidak berapa adatapi saya memaksakan jugak diir saya ini sebab saya target everyday saya nak ada n3 pasal kisah saya...sekadar diari online...nk citer cketla...
seumur idop  saya selama 26 tahun ni saya bangun seawal 5pagi gara2 nk ke kursus kawin kat Pekan tadi tau!
Dahla tido lmbat lmbt daa...batuk telah menyerang saya secara tiba2...
Asalnya saya berjanji gan mas tuk bertolak kul 6.30 pagi...mujurla saya bangun awal tadi kul 5.30 nk siap2...sebabnya secara tiba2 mas n husbandnya tukar plan nk g kul 6 pagi...tapinya saya memang harap pun dia g awal supaya saya leh sampai awal ke Pekan...ALHAMDULILLAH...sepanjnag perjalanan tu saya sentiasa mengucapkan syukur kepadaNya kerana sentiasa membantu hambaNya yang lemah ini...dan perkara camnila membuatkan saya semakin yakin Allah itu sentiasa bersama hambaNya dan mendengar keluhan setiap hambaNya...Allah itu Maha Penyayang...
Kursus kawin tadi berjalan denga lancarnya...abis lmbt jugak ar...ermmm...kalo x,saya memang nak balik umah jer,xnk tido kat umah Kaksu...apa nak buat...tadi pun da  abeh lambt...nak xnk..kenala buat muka xmalu tido kat Kg.Pulau Jawa...(memangla Kaksu pelawa tp sy dh tebal muka selalu sgt tdo saner...)
okeyla...setelah seharian berkursus, saya nk blogwalking plak pasni...nk up trafic blog...
Kepada kawan2 di luar sana yang maybe dah bosan dgn citer2 kat blog saya ni, saya xheranla...sbbnya saya memang bercadang nk menulis untuk kehidupan saya...apa yang saya lalui...Jadi, minta maaf pada kawan2 semua yer...n3 sy xbest pown...hehe
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Oli collection

Tengok tajuk pun mesti ada antara korang yang dah tahu apa dia...
Semalam, saya telah bertungkus lumus ambil gmbar cadar2 nk publish on9..tapi xempat jugak siapnyer...
gambar pun macam xbaper nk cantikla...lenla kalo gune DSLR..hehe...
tadi jumpa e-catalogue tpnya xlengkap n xikut kemahuan saya...saya nk jual produk yg mmg dah ada stock...
Arini plak semangat tu ada nk siapkan online shop saya yg sokmo under construction tu tapi....saya xciha arini..
Tahun ni macam antibodi saya dah xkuatla...ngaper erk...before,saya susah sgt nk kena pnykit tau..ntah2 sbb tu saya terbuka ati nk amik insurans takaful ikhlas tu...
Xlarat nk coret pnjg lebar...nk g makan roti canai lak...


Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

POST YANG KE-101

entri yang ni adalah yg ke-101...dalam masa 2bulan saya serius berblogging...inilah hasilnya...tapi saya tidak mampu lagi nak menjana duit nuffnang seperti blogger2 lain yang dah femes tu...huhu..
bilalah agaknya yer rezeki saya nk dapat seratus seminggu...hehe
setiap usaha pasti ada kejayaan kan...
saya akan teruskan misi saya sehingga complete n capai target!
doakan saya yer kawan2...mehla support2 saya juger...
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

MALAS...

Hahaha..
dah namanya pun M.A.L.A.S
sememangnya pun..
ermm...arini byk perkara berlaku...perjalanan arini..
9.00 am : g tempah baju raya kat umah kak nani..lambat sgt saya balik sehinggakan anak sedare saya nisa tu mengamuk!haha..my dad plak smpai turut sy kat umah kak nani tu...

10.00 am : dgr explanation fron kakwan..takaful ikhlas..akhirnya saya berjaya menjoinkan diri sy...
12.00 pm : setelkan urusan dgn ar-rizq...hehe..my bisnes...
4.00 pm : xsuker!ada org dtg bagi keje kat sayer...dapat upah xper gok...GERAM!
5.00 pm : astro beyond plak dtg...free installation tau...promotion...

hehe..tu jerla yg agak besar cket kisahnyer...saya ni tgh bizi nk siapkan my on9 shop yang still under construction..blog pun ntah aper2 lagi ni...nk update macam2 lagi...xcukup masala...kejer pun byk lagi ni...akaun PIK, nk wat maintenance pc,cd lagu nisa...byk lagi tp xigt nak listkan...

TOLONG....

Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Takaful Ikhlas

Suatu pagi hari Rabu 28 Julai 2010

Kak leha : Lin,kakwan ader ni..dgrlah pasal takaful tu...
Lin : okey...

Jadi, saya pun dgn senang hati ingin mendengar penjelasan oleh Kakwan yg juga manager insurans...dah full time dia wat insuran ni...2 tahun yg lalu, saya masih belum bersedia untuk membayar seratus sebulan untuk insuran nyawa...tetapi,  sejak sebulan lepas...dapat hidayah kot...saya memang nak cari insuran nk cover diri saya dan family...org kata..pucuk dicita,ulam mendatang...hehe...saya pun tanpa berfikir 2 kali lagi terus agree nak join takaful ikhlas ni...disebabkan yakin & percaya dengan pelan takafulnya....Kakwan kata " Lin boleh x simpan rm150 sebulan?"Ermmmmm...berat jugak tu...kutu saja dah RM500!Kete lagi...setelah dihitung2 agar polisi saya cantik, maka, saya bersetuju untuk melaburkan RM130 sebulan demi masa depan saya nanti...xpela...menabung sehinggalah umur saya 55 tahun!dalam masa tu kalolah tetiba saya ditimpa musibah, sekurang2nya saya tidak membebankan family saya nanti....hutang PTPTN kena langsaikan...
Oh ye!saya juga bersetuju nk jadi agen tau!28 Ogos ni kena exam...hehe...dapat buku takaful untuk study!harap2 pass ar...lehla jadi agen insurans nanti....

Di samping buat n3 ni, saya masukkan juga info2 berkaitan...cilup dari website takaful arni...hehe


What does IKHLAS Lifestyle cover?

Death & Total Permanent Disability (TPD) Benefit - In the event of death or TPD of the participant within the term of the certificate, the Sum Covered (SC) plus the accumulated amount in the PIA are payable to the participant’s nominees or next of kin. An additional Funeral Expense benefit of 10% of SC, subject to a maximum of RM10,000.00 is payable to the next of kin in the event of participant’s death.

Note: In the event of TPD, the benefits are payable to the participant.
Maturnity Benefit
Upon maturity of the certificate, participant will receive the accumulated amount in the Personal Investment Account (PIA).



Why IKHLAS Lifestyle?
Healthy Lifestyle
The participant shall be entitled for a free medical check-up at the end of every five (5) certificate years, subject to a maximum of three (3) check-ups throughout the certificate term. Takaful IKHLAS will determine the type of check-up that participants are entitled, as deemed fit and suitable.

For favourable result(s) from every medical check-up, the Participant will be granted an additional FREE SC of RM1000.00 for each every initial RM10,000.00 SC. However, should the result(s) be unfavourable, no additional cover shall be granted.
Cash Withdrawal
Partial cash withdrawals from the PIA are allowed after the certificate has been in force for a minimum number of five (5) years. Only three (3) withdrawals are allowed during the lifetime of the certificate. Subsequent withdrawals must satisfy a minimum gap period of two (2) years between withdrawals. A transaction fee of RM15.00 is chargeable from the PIA for each transaction.

Top-Up Contribution Option 
Top-up contributions are allowed from the commencement of the certificate. The amount of top-up shall be subject to a minimum of RM50.00 per top-up. This top-up amount shall be solely allocated to the PIA.
Conditions:
In reference to the total permanent disablement of the participant, the benefit payable is subject to an elimination period of six (6) months, provided that :
(i)The total and permanent disability claim is confirmed
(ii)The total and permanent disablement is based on "any occupation" definition
(iii)The contributions are not overdue

Term and age limit
Issue Ages:18 – 55 years old (age of next birthday, male/female)
Issue Limits:Minimum – RM50,000.00 Sums Covered
Maximum – Subject to underwriting decision (in multiples of RM10,000)
Expiry Age:Upon attaining 60 years old

Protect your future while enjoying better returnsOur IKHLAS Model allows a bigger portion of your account to be utilized for investment purposes, which gives you a more optimized rate of return. It also provides for more frequent allocation of investment income and surplus to the participant’s investment account. Immediate reinvestment of these investment income and surplus will in turn provide a better total return.
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

KURSUS KAHWIN

Hai..nak tahu x?insyaAllah minggu ni saya akan join kursus kahwin kat PekAN..kaksu yang pelawa n isikan borang tuk saya..murah...RM40 jer...lagipun umur dah meningkatni...hehe...adik2 dah 2 org kahwin...saya jugak yang menunggu putera datang masuk meminang!haha

Sebenarnya kalo diikutkan minggu ni iaitu pada Sabtu & Ahad ni ada macam2 agenda tapi saya dah etrikat dengan kursus ni...hey!bakpela serentak semer2...Kalo x, pilih jer...saya nk g Kelantan or Selangor...
Kelantan tu sebab kak nurul buat rombongan makan angin kat Rantau Panjang n Terengganu...bayar cuma RM50 jer!murahkan????dah terlepas.....

Minggu ni jugak my cousin aka xxxxx nk bertunang...so,my parent balik ar...Gara-gara kursus kawin ni, seme agenda terpaksa dibatalkan!huhu...dahla ada PC Fair kat Megamall minggu ni....melepas lagi...


Oh yer! ada citer sket ni...

Lin : Kaklong xley ikut rombongan kak nurul tu nanti
Ma : Naper laknyer?
Lin : Kaklong ader kursus kawin kat Pekan...kaksu isikan borang....


tetiba...


Apis : Apa?kaklong nk g kursus kawin?hehe...ada tanda2 ker?


Kesimpulannya nk gtau semer orang fikir saya dah ader calon tau sebab tu nk g kursus kahwin tu...huhu
Cik leha pon berfikiran camtu...

I just said next year...20/11/2011 comey x tarikh?berangan ajer....hehe...
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

GIVEAWAY SULUNG BLOG UMMI HANIE

Nak join lagi GIVEAWAY!
kali ni kena captured no...hehehe..kena selalu usha blog ni ar...
sonang ajer...just follow blog ummi hanie & PINK MUSLIMAH STORE..pastu wat n3, lekatkan pd sidebar...pastu captured no...17678
TEKAN SINI nak tahu lagi lanjut tau


last syarat..nak tag 5 rakan ni..

  1. ery farieha
  2. fieza
  3. rina
  4. nuriz
  5. pinkygurl


Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Tiny Tini Giveaway

sekadar mencuba nasib...kalo bertuah kita juga yang untung kan..
syarat paling simple dalam byk2 contest n giveaway yg saya dah penah join before...
Just comment her post...
for more information just click here!


jom join ramai2...manerlah tahu kita antara 6winner tu!aminnn


Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

LENSA BURUK, THE CONTEST

Akhirnya...saya berjaya juga membuat n3 untuk contest ini...alhamdulillah..mission complete..hehe
Bukan apa..nak cari gambar yang agak canteq n sesuai tu ar...Memang guna lensa buruk jer...xmampu nak pakai DSLR..suatu hari nanti saya berharap akan menjadi seperti dia yang pandai ambil gambar dengan DSLR...saya nak pertaruhkan gambar ni untuk contest yang dibuat oleh tuan belog comey ni,  Ti Anne Mohd Yassin. Saya rasa saya sudah memenuhi kesemua syarat yang telah ditetapkan.

  1. memang warganegara
  2. ini belog saya..bukan org len punyer tau
  3. saya dah jadi pengikut Ti Anne Mohd Yassin.
  4. banner ada kat tepi belah kiri.KLik gmbr leh sampai juga ke blog Ti Anne Mohd Yassin.
  5. Memang 1 foto jer pun sy nk cuba nasib ni...no editting lansung tau..original!hehe...
  6. Guna henfon yg 2.0MP...
  7. tajuk n3 pun dah betul..
jeng jeng jeng...
syarat last sekali adalah masanya untuk meng'tag' rakan2 seramai 5 org...inilah rakan2 yg bertuah itu...

untuk lebih detail lagi contest ni, korang KLIK SINI TAU..

Tajuk foto : Suatu Petang Di Tanjung Agas 

Model Telefon Bimbit : Samsung SGH- L760 



Saya suka blog Lensa Buruk kerana... 
"saya dah fall in love ngan belognyer yg ala2 tgk cite Allahyarham P.Ramlee...tv dulu2..itam puteh jer..so nice...nampak unik tau...lagipun, best baca2 n3 yang dipenuhi gambar jika dibandingkan ada tulisan jer...Gambar2nya yang professional itu amat mengujakan saya untuk memiliki sebuah DSLR suatu hari nanti..."




Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Shoutbox canteq

Salam semua pengunjung..
Untuk n3 malam ni, saya nk gtau ni...tadi saya merayap tetiber jumpela satu blog wan hazel ni yg saya sangat suker pagenyer...shoutboxnyer pun cambest jer...hehe..dia ada kasi tutorial sekali gane nk buat...bagus kan..sharing is caring...so,2nite saya nk try ar ni...tu jerla saya nak kasi tau same u all...hehe...malam ni jugak saya nk buat baik pulih sket....ermmm...kalo rajin nk tmbah n arrange bloglist tu...coz b4 ni sy dh byk follow org tp guna mcm2 email..huhu...nak satukan semua2la ni..kalo rajinla...bukan apa...kena tido awal...sok ada tugasanla...karnival...
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Egokah Aku + Lirik || Artis = Wali Band || HannyZam 4ever


Tetiba minat kat lagu ni...saat ni tgh sedih...huhu...n3 yg sangat rgkas...
tontoni video ini untuk anda semua yer...lirik pun ada sekali kalau nak nyanyi

Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Fikiranku sangat seraboottttt

Tak tahu nak luah kat maner apa yg saya rasa skang..
mujurlah ada blog strawberryku syg ni tmpat saya mengadu perasaan dan hati ni...
Sesungguhnya fikiran saya tersangat kacau ketika ini...saya cuma berharap ianya akan berlalu cepat2...
Mintak maaf pada semua yang baca coretan ni...Saya tak mintak anda semua baca sampai habis sbb saya tahu n3 ni akan membosan kan anda...Saya coretkan apa yang saya terfikir ketika ini...
Sedih...sedih...sedih...tersangat sedih...itulah perasaan saya saat ini...sampai saya mohon kepadaNya agar terus melupakan segala tentang diirnya jika itu yang terbaik buat saya...saya dah tak mampu nak menanggungnya lagi...dah tak tahan jiwa ni...saya xnakla coret secara jelas...just nk tny pendapat korangla...
Andaikata orang kita sayang tu menghampakan kita,dah tentu kita rasa kecewa dan sedih...yer x?
saya rasa ni ar tamparan paling hebat saya terima sepanjang kehiduoan saya mengenalinya...sungguh ke kecewa...dah tak tahu baper tempayan air mata dah ni...semoga Allah memberikanku kekuatan menghadapinya...redha atas segalanya yang telah berlaku...pasti tersurat hikmah di sebaliknya....Saya yakin dan percaya 200%....


Ginila keadaanku skang...rasa teramat kecewa..cepat2lah berlalu rasa itu...ermmm...nak layan lagu ah... leh luperkan jap rasa itu...

Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Pening...

Tadi bangun tidur,tetiba dapat kol suruh g meeting..hampeh tol!org dahla tgh bizi ngan bisnes koyok kaki tu...ish...tgh putar kepala nak rolling duit...huhu..
Karnival Jom Ke felda ni cam besar2an ar jugak...xnak terlibat tapinya mcam terpaksa jer...elaun dapat rm30 sehari...xtau lagila kejernya ganer...hope just duduk2 jerla...
kalo korang nak tau lanjut karnival ni, KLIK SINI yer...

Artis pun ader gok datang...nk mengharapkan ramai pengunjung...entahla capai ke x sasaran diorg ni...haha
bukan apa...saya kan pernah jadi penganjur program yang agak besar camni...dapat seribu orang pun dah kira okey sangat2.....


Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

JANGAN

Jangan sengaja lewatkan solat.
Perbuatan ini Allah tidak suka.
Kalau tertidur lain cerita.

Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar).
Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita.

Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing.
Makruh kerana ia membahayakan.

Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh.
Makruh dan mewarisi kepapaan.

Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal
(kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat).

Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan.
Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

Jangan pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan.
Makruh dan mewarisi kepapaan.
Jangan biarkan mata liar di perjalanan.
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

Jangan menangguh taubat bila berbuat
dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

Jangan ego untuk meminta maaf pada Ibu bapa dan sesama manusia
kalau memang kita bersalah.

Jangan mengumpat sesama rakan taulan.
Nanti rosak persahabatan kita hilang bahagia.

Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita. 
Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.

Jangan bakhil untuk bersedekah.
Sedekah itu memanjangkan umur
dan memurahkan rezeki kita.

Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah
ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita.

Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa
makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia.
Akhirat itu lebih utama
dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.
Sebab semuanya untuk keselamatan kita.

ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.

Wasalam

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

Blogger Templates
Read more ...

Giveaway chanteqshopp

Tadi blogwalking...jumper giveaway ni...
jom ramai2 join..
chanteq....

terma dan syarat yang tidak membebankan lansung tau...rugi kalau tak cuba nasib...manerla tahu...
untung sabut timbul org kater...

KLIK SINI nak tgk tuan punyer blog n3...lagi clear!

TARIKH TUTUP : 01 Ogos 2010 jam 12pm

JANGAN LEPASKAN PELUANG KEEMASAN NI TAU...

saya tertarik dgn adiahnya...kalo sy dapat,konpem2 nak buat pakai raya ni...
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Bumbung baru!

salam semua..
malam ni oppss...dah pagila...cbok tol sy try mcm2 template dan background tuk umah saya ni ha...
akhirnya...
taraaaaa...
dapatlah bumbung baru yg simple...saya suker yg skang jika hndak dibandingkan dengan sebelum ni..yg ni nmpk sempoi x?hahaha..sbnrnya nk guna photoshop tapi xlepas lagi nk install so,gune jela software apa yg ada..
janjileh edit2 picture..xpuas hati lagi ni tapi mata dh ngantokla...mcm stay up lak rasa sokmo tido lmbat2..
kalola kaksu tau ni,abeh saya kena bebel ngan dier tau...shhhh...jgn gtau kaksu yer...
k ar...selamat pagi...nak lelap dah
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Foot Detox Patch

Pening...Serabot...
stok foot detox da abeh...nk order on9 tpnya stok yg murah pun da abehla...permintaan pelanggan pulak ada..
mendenya tgh laris, hot kat pasaran...saya dpt usha se kedai on9 ni yg dpt murah utk 100kpg berbanding yg sy dah beli aritu..rugi rm5 jerla...tpi syg...rabu ni baru leh antar stok...mean khamis or jumaat ni baru smpai kat sayala...hummmm
Dalam fikiran ni, nk berniaga besar2an...tapi,sokmo tak kesampaian...ada jer halangannya...paling penting sikap MALAS....ish nyampah betol ar...
n3 petang ni ringkas jer nk gtau apa sy rasa sekarang...maklumla...tgh smgt bisnes...stok plak xder...huhu...
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Petang di PIK

Semalam, cikla kedai kian tu dh konpemkan ngan saya..katanya jadi nk wat progrm Jumaat ni..
apalagikan...program SCORE A tu ar..hehehehe...so, pagi tadi saya puns etupla tempat untuk diorg ni...bagus jugak ada org nk sewa bilik belakang tu..kalo x, sure terbiar je camtu...at least, berkemas jugakla..
Biarlah saya sorg2 pun yg kemas...hanya TUhan yang tahu betapa sakitnya hati ni...geram giler2...apakan daya..saya hanya insan lemah...
Just nk citerla..program tu sepatutnya start kul 2.30 tapi kul 3 leney baru start...org xder nk datang pon..kena calling2 suruh dtg...cikla tu dah fed up kot ngan saya xnk dah pujuk masuk SCORE A tu...bukan apa...mahal sangatla nak masuk...kalo setakat rm10 jer konpem dh masuk awal2 dulu tau...
Lebih baik saya layan blog saya ni ha yg tgh bersepah2...lagi dapat manfaat!kepuasan...
dahla nk wat header xlepas2 lagi guna photoshop...xley nk install..hope pasni boleyla...xsabar nak edit gmbr...
want to be creative person....
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Umah Baru

ermm...sori pada kengkawan seme...umah xsiap renovate lagila...thg pening nk cari yg berkenan...ngantok da...
sok nk sambung lagi....
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Harga Petrol, Diesel, Gula Dan Gas Naik

ADUHAI...TAK SMEPAT SAYA NK G TUANG MINYAK DULU TADI...HAMPEH TUL..DAH MALAM BARU TAU...SEDEYNYER....
Harga Petrol, Diesel, Gula Dan Gas Naik Mulai 16 Julai 2010

Menurut laporan Malaysiakini, harga petrol, diesel, gula dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai jam 12 tengah malam ini (16 April 2010).
Petrol RON 95 dan RON 97 serta diesel naik 5 sen. Harga gula pula naik 25 sen, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram

Berikut adalah senarai harga baru:-

Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.
Petrol RON 97 - RM2.10 seliter.
Diesel - RM1.75 seliter.
Gula - RM1.70 sekilogram
Gas LPG - RM1.85 sekilogram

Berikut adalah harga baru gas:-

Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)
Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)
Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)

ni gambar dari pakcik Google cyg tu....hehe


Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkan perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan defisit fiskal

Beliau berkata pengurangan subsidi ini dibuat secara minimum supaya tidak membebankan rakyat.
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

LUCKY DRAW RASP

Salam semua...



Kali ni apakata kita join satu lagi lucky draw seorang akak blogger ni sempena birthday beliau...Tersangat simple syaratnya...Rugi kalau xjoin tau!

Nak tahu lanjut???

KLIK SINI yer...
TARIKH TUTUP : 28 JULAI 2010 12 pm.
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

handbag give away....

Okeyla...takperlu diterangkan lagi apakah giveawaynyer...sudah nyata dan terang...tapi,bagaimanakh rupanya???
taraaa.....inilah dia...handbag idamanku...nak pakai gi jenjalan...


GA ni anjuran MAMA LYN...eh!samer lak nama...hehe..cepat2! 
tarikh tutup : 14 Julai 2010 jam 5 pm..

Saya suekrla h/bag ni...nak kater aperkan..memang saya dah jatuh hatila...
Simple...kaler cerah...corak pun xdelah nmpk crowded...I LIKE IT..h/bag ni made in Penang tau...saya nak juga rasa barang Penang ni...Sebulan lebey lagikan nak raya...leh tunjuk kt kwn2 h/bag Penang yang saya menang dari MAMA LYN...(perasan jer..tapi,kalo betul pun apa salahnyer)
lagipun...h/bag saya skang ni dah koyak rabakla...(tapi pakai je stkt bwk g kejer tu..hehe) kalola ada penggantinya macm gmbr kat atas ni...alhamdulillah...memang saya akan jaganya smpailah cucu saya pun leh guna lagi...aminnn
Kepada semua yang nak join, KLIK SINI untuk keterangan lanjut SYARAT LAIN YER...

Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Kisah2 semalam

Pagu semalam.seawal pukul 7.30pagi, saya telah bersiap untuk ke Kuantan.Apalagikan...org p2 call kate replacement part dah sampai..satu jer yg baru smpeinya...driveshaft(ntah ye ke x ejaannya..)Sampai kat sane kul 9 lebey...xboring pun duk sane sambil menunggu coz byk citer menarik ditayangkan masa tu...tgk citer indonla...citer Dottiela...dalam kul 11 tu kete pun siap..

Seterusnya, saya ke kedai jual rak2 pameran kat Jalan Wong Ah Jang!Saje nk usha2...nk cari hanger tudung sebenarnya..tp xde yg mcm sy nak...so, order online jerla... kedain tu supplier rak2 pameran..kira murahla....offer bin tu baru jer rm49 tau!

Xde hati pun nak g jalan2 pastu...so,teruskan jela ke Pekan jumpe kakak angkat saya tu ha...Kaksu..sajer lunch..lamer xjumpe dier..manerla tahu dia dh besor skang..(hehehe..kalo dia baca mesti dia marah ni..asyik nk sindir dier jer..) Kami makan nasi ayam jer kat tepi benteng...boleyla sekadar ank isi perot...
Kul2 kaksu nak masuk kejer dah...Sebelum balik, singgah kat Kedai Abd.Fatta belikan honey star untuk adik bongsu saya tu ha...saya beli limau nipis sekali nak tonyoh kepala..

Dah abeh kisah kat Pekan...balik umah ada Nisa sayang...men ngan dierla...ibu dia xder, tinggalkan Nisa utuk dijaga..Seronok sangat main ngan dia...

Dalam pukul 5 lebih tu, terima call dari smbody yang mengatakan nak bagi barang kat saya...Saya order 100pcs foot detox...sehari je dah smpai guna skynet...bagus tul!

Okeyla...thats all for yesterday...today??i xlaratla...PMS....huhu...every month i cannot escape from it...
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Sepetang di Tanjung Agas

Salam..


selamat malam kepada saper2 yg belum tidur lagi tu...hehe..macam saya...


Petang tadi aboh saya ajak g menjala udang di Tjg.Agas...dekat umah pokdin...Pokdin ni kira jiran kt umahla...dia kawin ngan orang saner,duk saner terusla...bukak kedai roti canai...first time nk kenal gane Tjg Agas tu...kat sini perumahan penug ngan org kemboja tau..laluan nak masuk umah pokdin tu dipenuhi dengan lot-lot tanak mereka...kaum melayu malaysiani duk hujung2 jer...Rumah2 kemboja seme2 cantik2...besar2...diorg ni kaya...jauh beza ngan umah kaum melayu...ermmm....

Pokdin ajak kawan dia sorg ikut samer menjala...besttt...suker dgn tmpt tu...indah...menjala di parit dekat ngan kolam udang org usahakan...sekali jala dapatlah dalam 5-7 ekor udang..kalo bernasib baik dapatlah ikan belanak...hasil usaha petang tadi kira berbali jugakla kot...2jam tu dapatlah separuh baldi...dah nk maghrib...kalo x,mesti penuh baldi...Adik saya dan Uzma seronokla...budak2...faham2 ajerla...jerit sana sini...kejar2...saya???kawan ngan ma jerla...teman ma cari pokok...ada sejenis pokok tu yg cantik macam bongsai...byk jugak ma amik nk tanam kat umah tapi ntahla lagi idok ke tidaknyer...hehe...penuh jugakla bonet kete aboh ngan bunga2an ma tu...huhu....

Balik dari menjala tu kami singgah makan kat sebuag gerai yang agak baru jugakla..servis lmbat...mayber baru lgi kot...xbaper pndai nk handle....gerai ni dipelopori oleh 6org anak teruna...xdek yg ensem...kalo x,nk jugak kenyit mata kot2 makan jer tanpa bayar...hahhaha
Layan jela gambar2 yg saya captured using samsung camera 2.0MP jer...kamera xdok bateri...


Ni masa awal2..

semak tapi xsamun sngtler...

saje capture buah mengkudu...

Sebuah banglo di tgh padang...

saya tolong ma kutip pucuk ape ntah nak buat ulam

Hasil menjala....

sayala ni...oh tidak!jerawat....



Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

Header Baru

Salam...
Saya ni dalam proses nak buat header baru...tgh belajar ar ni...guna photoshop...so,nantikan header saya yer..new concept...haha...sebenarnya nak post pasal lawatan saya semalan kat tempat jala udang tapi gambar xboleh nak transfer lagila....
tunggu yer....nk perah idea buat header baru lu....boringla header lamer ni...
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

ISRAK DAN MIKRAJ



Ringkasan Peristiwa Israk Dan Mikraj




dipetik dari SINI


Sebelum Israk dan Mikraj



Rasulullah S.A.W. mengalami pembedahan dada / perut, dilakukan oleh malaikat Jibrail dan Mika'il. Hati Baginda S.A.W.. dicuci dengan air zamzam, dibuang ketul hitam ('alaqah) iaitu tempat syaitan membisikkan waswasnya. Kemudian dituangkan hikmat, ilmu, dan iman.ke dalam dada Rasulullah S.A.W. Setelah itu, dadanya dijahit dan dimeterikan dengan "khatimin nubuwwah". Selesai pembedahan, didatangkan binatang bernama Buraq untuk ditunggangi oleh Rasulullah dalam perjalanan luar biasa yang dinamakan "Israk" itu.



Semasa Israk ( Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil-Aqsa ):



Sepanjang perjalanan (israk) itu Rasulullah S.A.W. diiringi (ditemani) oleh malaikat Jibrail dan Israfil. Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah), Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti dan bersembahyang sebanyak dua rakaat. Antara tempat-tempat berkenaan ialah:



i.      Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan   melakukan hijrah.

ii.     Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa A.S. menerima wahyu daripada Allah;

iii.    Baitul-Laham (tempat Nabi 'Isa A.S. dilahirkan);



Dalam perjalanan itu juga baginda Rasulullah S.A.W. menghadapi gangguan jin 'Afrit dengan api jamung dan dapat menyasikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib. Antaranya :


§       Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka. apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah S.A.W. dibertahu oleh Jibrail : Itulah kaum yang berjihad "Fisabilillah" yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.
§       Tempat yang berbau harum. Rasulullah S.A.W. diberitahu oleh Jibrail : Itulah bau kubur Mayitah (tukang sisir rambut anak Fir'aun) bersama suaminya dan anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman ibunya) yang dibunuh oleh Fir'aun kerana tetapt teguh beriman kepada Allah (tak mahu mengakui Fir'aun sebagai Tuhan).
§       Sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula. Demikian dilakukan berkali-kali. Jibrail memberitahu Rasulullah: Itulah orang-orang yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).
§       Sekumpulan orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebeis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata Jibrail : Itulah orang-orang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka.
§       Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan perempuan itu masing-masing mempunyai isteri / suami.
§       Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail: Itulah orang yang makan riba`.
§       Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi ditambah lagi kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah orang tak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.
§       Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa. Kata Jibrail: Itulah orang yang membuat fitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.
§       Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka. Kata Jibrail: Itulah orang yang memakan daging manusia (mengumpat) dan menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.
§       Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar (Takabbur). Kemudian menyesal, tapi sudah terlambat.
§       Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan. Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan dunia daripada akhirat.
§       Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah berhenti. Rasulullah S.A.W. tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang yang mensesiakan umurnya sampai ke tua.

§       Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. Kata Jibrail: Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan menanti saat hari kiamat.



Setibanya di masjid Al-Aqsa, Rasulullah turun dari Buraq. Kemudian masuk ke dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat dengan segala anbia` dan mursalin menjadi makmum.

Rasulullah S.A.W. terasa dahaga, lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. Kata Jibrail: Baginda membuat pilhan yang betul. Jika arak itu dipilih, nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat.



Semasa Mikraj ( Naik ke Hadhratul-Qudus Menemui Allah ):



Didatangkan Mikraj (tangga) yang indah dari syurga. Rasulullah S.A.W. dan Jibrail naik ke atas tangga pertama lalu terangkat ke pintu langit dunia (pintu Hafzhah).


i.    Langit Pertama
Rasulullah S.A.W. dan Jibrail masuk ke langit pertama, lalu berjumpa dengan Nabi Adam A.S. Kemudian dapat melihat orang-orang yang makan riba` dan harta anak yatim dan melihat orang berzina yang rupa dan kelakuan mereka sangat huduh dan buruk. Penzina lelaki bergantung pada susu penzina perempuan.

ii.    Langit Kedua: 
Nabi S.A.W. dan Jibrail naik tangga langit yang kedua, lalu masuk dan bertemu dengan Nabi 'Isa A.S. dan Nabi Yahya A.S.


iii.   Langit Ketiga: Naik langit ketiga. Bertemu dengan Nabi Yusuf A.S.


iv.   Langit Keempat: Naik tangga langit keempat. Bertemu dengan Nabi Idris A.S.


 v.   Langit Kelima: Naik tangga langit kelima. Bertemu dengan Nabi Harun A.S. yang dikelilingi oleh kaumnya Bani Israil.


vi.   Langit Keenam: Naik tangga langit keenam. Bertemu dengan Nabi-Nabi. Seterusnya dengan Nabi Musa A.S. Rasulullah mengangkat kepala (disuruh oleh Jibrail) lalu dapat melihat umat baginda sendiri yang ramai, termasuk 70,000 orang yang masuk syurga tanpa hisab.

vii.    Langit Ketujuh: Naik tangga langit ketujuh dan masuk langit ketujuh lalu bertemu dengan Nabi Ibrahim Khalilullah yang sedang bersandar di Baitul-Ma'mur dihadapi oleh beberapa kaumnya. Kepada Rasulullah S.A.W., Nabi Ibrahim A.S. bersabda, "Engkau akan berjumapa dengan Allah pada malam ini. Umatmu adalah akhir umat dan terlalu dha'if, maka berdoalah untuk umatmu. Suruhlah umatmu menanam tanaman syurga iaitu LA HAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAHMengikut riwayat lain, Nabi Ibahim A.S. bersabda, "Sampaikan salamku kepada umatmu dan beritahu mereka, syurga itu baik tanahnya, tawar airnya dan tanamannya ialah lima kalimah, iaitu: SUBHANALLAH, WAL-HAMDULILLAH, WA LA ILAHA ILLALLAH ALLAHU AKBAR dan WA LA HAULA WA LA QUWWATA ILLA BILLAHIL- 'ALIYYIL-'AZHIM. Bagi orang yang membaca setiap kalimah ini akan ditanamkan sepohon pokok dalam syurga". Setelah melihat beberpa peristiwa lain yang ajaib. Rasulullah dan Jibrail masuk ke dalam Baitul-Makmur dan bersembahyang (Baitul-Makmur ini betul-betul di atas Baitullah di Mekah).

viii.   Tangga Kelapan: Di sinilah disebut "al-Kursi" yang berbetulan dengan dahan pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. menyaksikan pelbagai keajaiban pada pokok itu: Sungai air yang tak berubah, sungai susu, sungai arak dan sungai madu lebah. Buah, daun-daun, batang dan dahannya berubah-ubah warna dan bertukar menjadi permata-permata yang indah. Unggas-unggas emas berterbangan. Semua keindahan itu tak terperi oleh manusia. Baginda Rasulullah S.A.W. dapat menyaksikan pula sungai Al-Kautsar yang terus masuk ke syurga. Seterusnya baginda masuk ke syurga dan melihat neraka berserta dengan Malik penunggunya.

ix.   Tangga Kesembilan: Di sini berbetulan dengan pucuk pokok Sidratul-Muntaha. Rasulullah S.A.W. masuk di dalam nur dan naik ke Mustawa dan Sharirul-Aqlam. Lalu dapat melihat seorang lelaki yang ghaib di dalam nur 'Arasy, iaitu lelaki di dunia yang lidahnya sering basah berzikir, hatinya tertumpu penuh kepada masjid dan tidak memaki ibu bapanya.

 x.     Tangga Kesepuluh: Baginda Rasulullah sampai di Hadhratul-Qudus dan Hadhrat Rabbul-Arbab lalu dapat menyaksikan Allah S.W.T. dengan mata kepalanya, lantas sujud. Kemudian berlakulah dialog antara Allah dan Muhammad, Rasul-Nya:

Allah S.W.T     :       Ya Muhammad.   

Rasulullah        :       Labbaika.  

Allah S.W.T :       Angkatlah kepalamu dan bermohonlah, Kami perkenankan.  

Rasulullah        :       Ya, Rabb. Engkau telah ambil Ibrahim sebagai Khalil dan Engkau berikan dia kerajaan yang besar. Engkau berkata-kata dengan Musa. Engkau berikan Dawud kerajaan yang besar dan dapat melembutkan besi. Engkau kurniakan kerajaan kepada Sulaiman yang tidak Engkau kurniakan kepada sesiapa pun dan memudahkan Sulaiman menguasai jin, manusia, syaitan dan angin. Engkau ajarkan 'Isa Taurat dan Injil. Dengan izin-Mu, dia dapat menyembuhkan orang buta, orang sufaq dan menghidupkan orang mati. Engkau lindungi dia dan ibunya daripada syaitan. 

Allah S.W.T     :       Aku ambilmu sebagai kekasih. Aku perkenankanmu sebagai penyampai berita gembira dan amaran kepada umatmu. Aku buka dadamu dan buangkan dosamu. Aku jadikan umatmu sebaik-baik umat. Aku beri keutamaan dan keistimewaan kepadamu pada hari qiamat. Aku kurniakan tujuh ayat (surah Al-Fatihah) yang tidak aku kurniakan kepada sesiapa sebelummu. Aku berikanmu ayat-ayat di akhir surah al-Baqarah sebagai suatu perbendaharaan di bawah 'Arasy. Aku berikan habuan daripada kelebihan Islam, hijrah, sedekah dan amar makruf dan nahi munkar. Aku kurniakanmu panji-panji Liwa-ul-hamd, maka Adam dan semua yang lainnya di bawah panji-panjimu. Dan Aku fardhukan atasmu dan umatmu lima puluh (waktu) sembahyang. 
Selesai munajat, Rasulullah S.A.W. di bawa menemui Nabi Ibrahim A.S. kemudian Nabi Musa A.S. yang kemudiannya menyuruh Rasulullah S.A.W. merayu kepada Allah S.W.T agar diberi keringanan, mengurangkan jumlah waktu sembahyang itu. Selepas sembilan kali merayu, (setiap kali dikurangkan lima waktu), akhirnya Allah perkenan memfardhukan sembahyang lima waktu sehari semalam dengan mengekalkan nilainya sebanyak 50 waktu juga.

  
Selepas Mikraj



Rasulullah S.A.W. turun ke langit dunia semula. Seterusnya turun ke Baitul-Maqdis. Lalu menunggang Buraq perjalanan pulang ke Mekah pada malam yang sama. Dalam perjalanan ini baginda bertemu dengan beberapa peristiwa yang kemudiannya menjadi saksi (bukti) peristiwa Israk dan Mikraj yang amat ajaib itu (Daripada satu riwayat peristiwa itu berlaku pada malam Isnin, 27 Rejab, kira-kira 18 bulan sebelum hijrah). Wallahu'alam.

(Sumber : Kitab Jam'ul-Fawaa`id)

Kesimpulannya, Peristiwa Israk dan Mikraj bukan hanya sekadar sebuah kisah sejarah yang diceritakan kembali setiap kali 27 Rejab menjelang. Adalah lebih penting untuk kita menghayati pengajaran di sebalik peristiwa tersebut bagi meneladani perkara yang baik dan menjauhi perkara yang tidak baik. Peristiwa Israk dan Mikraj yang memperlihatkan pelbagai kejadian aneh yang penuh pengajaran seharusnya memberi keinsafan kepada kita agar sentiasa mengingati Allah dan takut kepada kekuasaan-Nya.



Seandainya peristiwa dalam Israk dan Mikraj ini dipelajari dan dihayati benar-benar kemungkinan manusia mampu mengelakkan dirinya daripada melakukan berbagai-bagai kejahatan. Kejadian Israk dan Mikraj juga adalah untuk menguji umat Islam (apakah percaya atau tidak dengan peristiwa tersebut). Orang-orang kafir di zaman Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam langsung tidak mempercayai, malahan memperolok-olokkan Nabi sebaik-baik Nabi bercerita kepada mereka.

Peristiwa Israk dan Mikraj itu merupakan ujian dan mukjizat yang membuktikan kudrat atau kekuasaan Allah Subhanahu Wataala. Allah Subhanahu Wataala telah menunjukkan bukti-bukti kekuasaan dan kebesaran-Nya kepada Baginda Sallallahu Alaihi Wasallam.

Mafhum Firman Allah S.W.T. : "Maha Suci Allah yang telah memperjalankan hamba-Nya pada suatu malam dari Al-Masjidil Haram ke Al-Masjidil Aqsa yang telah kami berkati sekelilingnya agar Kami perlihatkan kepadanya sebahagian dari tanda-tanda kebesaran Kami. Sesungguhnya Dia adalah Maha Mendengar lagi Maha Melihat."
(Surah Al-Israa': Ayat 1).
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...