Kisah Tragis Di Hujung Minggu!

Pada Hari Wesak yang bersamaan dengan 28hb Mei yg lepas, saya bersama parent serta adik saya yg bongsu telah bertolak pulang ke Tjg.Karang, selangor...Tujuannya adalah untuk menghadiri majlis perkahwinan sdare yang saya pun xkenal lansung!!!hoho...sepupu aboh...duk sebelah umah makngah saya...kitorg bertolak pun dah kul5 petang....singgah kat Hentian Temerloh alas perot makan kueh pau!!Then, kat kuala selangor tu, berenti tapau pizza...makan dlm keter jer...
Keesokannya, makngah ajak g kenduri belah sdare jugak ar kat perak...kat Bagan Datoh...uishhh...jauh bangat sih!!b4 nk g knduri tu, hajat ati seme nk singgah2 kt umah sdare lain...but...hampa dan kecewa...xde orang pun...2 2 buah umah tau...sedey jerkan...Xmau citer pnjg2...
Then, after knduri tu, kitorg terusla ke Trolak melalui jalan dalam ke tjg malim...Tapi, sebuah keter jela...yang se lagi tu terus balik ke Tjg.karang...dahla jalan ke tjg malim tu terok giler bumpingnyer tau...hey...mujurla x bawa viva syg tu...hehe
Dah smpei kt trolak,luper gtau...akceli nk g visit my lil brother yg tgh study kt MRSM Trolak tu...Kecewa lagi...adik saya tiada...dia outing kt Slim River!!!hoho...Kitorg pun carila dier kt pekan  kecil itu...tp hampa lagi...tidak ketemu!!!last1 tunggu kt asrama dia jer...Lebih kurang kul7 tu,kitorg pun bertolka balik semula ke umah makngah...ujan lebat yang amat...jalan plak xelok....guruh sabung menyabung...Tetiba....kete aboh mati enjin di tengah jalan...bayangkanlah...kiri kanan  tu hutan tau!!!Aboh start pun dh xmau idop....malangnya nasib aritu....keter mati kat tgh jalan....dengan ujannya lagi...dahla aboh xbawa bekas spanar....terlupa...
aduhhh....seme keter yang lalu xde yg berenti pun...mesti semer takut...maklumla...zaman sekarang...Cuaca semakin gelap.....dalam hati ini puas berdoa agar kami semua selamat dari malapetaka....Ya Allah...betapa hebatnya ujianmu....Kitorg tolak kereta pun xnak idop...bateri keter plak dah makin weak!!!lampu signal xnyala dah...risaunyerla keter belakang rempuh!!!Nau'zubillah....
Tragis x kisah saya?Lepas se..se...malangkan...ujian Allah...
Syukur Alhamdulillah...selepas kami menolak kereta tetapi xidop tu, barulah ada sebuah kereta kancil yang dinaiki 2org pemuda berenti bertanyakan masalah kami...itupun selepas hampir 2jam kami tersadai kat tgh utan tu tau...takut jgn cakapla...gelap gelita jer bila xder keter lalu...Disebabkan bateri keter aboh dah weak, so pemuda tadi kena balik ambil wira coz diorg nk wat jumper!!Pada mulanya risau jugak...manela tau kot2 diorg ni org jahatkan....Tapi....tidak berjaya jugak....Diorg buat ape ntah lagi....saya pun dah xyau coz xtgk pun...nk kuar tgk tapi ujan...aboh jer yg bermandikan ujan masa tu...sian aboh...
Tak lama lepas tu barulah my paman aka pakcik smpei ngan cousin aku,Zaim...Mujurla dia bw bateri lebih...huhu....setelah bertungkus lumus, masih tidak berjaya...kitorg dalam keter ni dah xkeruan...laponya lagi...masa kt trolak tu xmakan pun...kenyang lagi...dekat 2 jam lebey masih tersadai lagi keter tu...
Alamak...lupe nk gtau naper kete mampos...akceli jalan yang kitorg lalu tu memang banyak gler ar lopak air!!! kiranya keter aboh ni masuk air r...aboh tipon pomen chini, dia sarankan lap2 elktronik tu...tapi spanar xbawa...xley nk buatper  ar...pengajaran kan....
Berbalik semula kisah pomen tu...macam2 dh diorg buat tapi lum berjaya lagi...Ada pakcik pun, dia bukan reti pun...tetiba ada lagi sebuah keter berenti yg jugak pomen...kemudian, sorg lagi cousin saya sampai bersama kawan dia yang juga sorg pomen...dia  bawa elektronik...lepas tukar jer elektronik tu, alhamdulillah...keter aboh idop....amin....syukur sangat tau...
Korang nak tau x naperla kitorg takut sangat....pomen tu yang juga belia 2B kata,kawasan tu ada beruang dan gajah...kami ni bernasib baik ar time tu ujan....maybe binatang2 ini xkuar ke ajlan...coz dah ramai sg yg penah nmpk!!!
Kemudiannya....kawasan tu hutan....ada jugak orang jahat...macam2 boleh terjadi....
Pengajarannya ialah :
Jangan sesekali terlupa bawak kelengkapan alat2 macam spanar dan  lain2....PENTING SANGAT2 TAU...
Pastunya, kalau boleh elakkan ar jalan malam2....kalau jadi apa2 susah....
Henfon kita tu plak pastikan berkredit!Then, kalau boleh guna celcom dan Maxis...Kt tmpt tu ada line celcom jer...cuba bayangkan kalau tak boleh lansung nak wat call sebab xdek line...menangis korang kat situ tau!!kredit kena pastikan ada selalu....susah kalau emergency camni...

Itulah kisah tragis saya di hujung minggu...ermmm....ambil iktibar jela mende yang telah berlaku....setiap kejadian ada hikmahnya....Untuk post kali ni, xdek gambar nk upload...hanya kisah semata-mata....

Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...
Tetiba rasa  nk post pasal lagu af8 yang menang tu...fall in luv ngan lagu tu..best jer dengar...layan jela erk...

Lirik Lagu Kebahagiaan Dalam Perpisahan Shahir AF8

Tak perlu ucapkan sepatah kata
Kerna lantang terbaca dari muka
Kau dan daku sudah tiada
Keserasian di jiwa
Mungkin magisnya sudah hilang

Tak perlulah kita mencuba lagi
Betulkan kesilapan perhubungan ini
Bila setiap perbincangan
Menjadi perbalahan
Manakah agaknya cinta pasti

Chorus:

Embun pun takkan mampu menyubur sekuntum
Bunga yang layu pada musim luruh
Yang dulunya mekar di sinar suria
Bila sudah kering pasti akan gugur

Seperti cinta kita yang jelas ternyata
Semakin lama oh semakin rekah
Menimbulkan tanya, apa mungkin kita
Temu kebahagiaan dalam perpisahan..

Usah titis air mata kau tangiskan
Ku dah cukup menampung selautan
Begitu lama ku pendam
Tapi hanya berdiam
Kerna cuba menafi realiti

(ulang chorus)

Kebahagiaan.. dalam perpisahan..








ensem giler ar mamat sorg ni...dahla suara  macho!!!cair dibuatnyer...
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

PENAT..ANDARTU TERLAMPAU...

arini xmau celoteh panjang2...penatla...tp syok giler!dah berjaya mendapat kesemua yang saya idamkan...viva cyg tu dh cun melecun!.tinggal nak cat skirt and bumper jer lagi...
sehari suntuk arini kat bdr kuantan...
oh yer!!!tadi tgk wayang citer Andartu Terlampau...ermmm   nak  bagi rate 2.5/5 star....dahler si actress tu seksi gilest....huhu....
okla...sok2 nk updateblog....mata dah ngantok ni...selamat malam seme...
Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

TERUJA!!!

Hehehe...apa agaknyer tu kawan2?memang rasa sgt teruja ni..rasa nk melompat jek!huhu...poyo jer...
Tak sabar nk menanti hari esok!dah lamer ku tunggu saat ini...

ini gmbr last tranform...apa agaknyer erk yg lain tu?
kt bhgn ni ar nk tmbh sok....jeng jeng...kasi smart cket!
  • VIvaku cayang akan bertambah lawa sok (angkat bakul sendirik)brg order minggu lepas dh sampei... apadia???jeng jeng....pos yang akan datang saya gtau yer...mesti smart giler dah pasni vivaku itu...mmmwahhhh...cayang sgt kt viva....tranformasi katakan....
  • Yang keduanya sok ada brg yang dh lamer sy nak beli...minggu lepas dh tny2 ngan dealer tu...minggu ni konpem nak amik!!!as a pompuan...mestilah kiter nak yang terbaik untuk diri kitakan...saya nk kuruskan cket badan saya ni...memangla xgemok pun tp lemak sane sini...xbestla...kena kempiskan part2 yg tertentu....nk try jela beli mende tu...manela tau kot2 berkesan!!saya jugak yg suka hati...tgk sebulan lagi ada x perubahannya yer...mesti korang tertny2 apala agaknyer mende tukan...itulah dia SAUNA PANTS!!nak tau mendenya?tgk gmbar kt bawah ni...huhu...tgh promosi skang...biarlah duit gaji kali ni abeh sbb nk cantikkan badan...yer x?

  • ni ar mendenya...hehe...
FUNGSI SAUNA PANT
Sauna pant ( seluar sauna) ini amat berkesan jika ia digunakan untuk mengempiskan perut & mengecilkan paha. Selain daripada itu ia juga memberi kebaikan dari segi kecantikan dan kesihatan.
Kecantikan
Mencantikkan kulit
Mengempiskan perut yang buncit
Dapat menjadikan tubuh lebih kemas dan membentuk semula pinggul secara semulajadi
Lepas Bersalin
Mengecutkan perut, rahim, paha,
menyembuhkan luka-luka dalaman, serta menjadikan ibu lebih bertenaga dan cergas.
Pelangsingan Badan
Membakar lemak (sehingga 600 kalori),
mencairkan selulit dari luar sama seperti berjogging sejauh 5km
berkesan untuk menguruskan badan.
Tungku moden (elektronik)
Kesihatan
Mengurangkan kesakitan anggota badan,
sakit urat, sendi, sengal-sengal tulang,
menghilangkan tekanan dan perehatan otot.
meningkatkan sistem kardiovaskular dan sistem imunisasi badan.
menghilangkan toksik dalam badan seperti aluminium, cadmium, lead dan mercury.
meningkatkan tahap metabolisme, melancarkan pengaliran darah,
memecahkan lemak yang berlebihan, mengurangkan penyakit jantung, strok dan darah tinggi serta anti-penuaan.

CARA-CARA MENGGUNAKAN SAUNA PANTS

Untuk menggunakan sauna pant ini, dinasihatkan untuk memakai seluar cotton pada sebelah dlam terlebih dahulu.  Jangan pakai sauna pants ini tanpa sebarang lapik. Seluar cotton akan berfungsi untuk menyerap peluh yang akan keluar apabila memakai sauna pant tersebut.
Pakai SAUNA PANTS dalam keadaan yang selesa (baring atau berdiri). Jangan duduk atau meniarap kerana ini akan mendatangkan masalah kepada alat sauna.
Jangan gunakan losyen atau seumpamanya ketika menggunakan SAUNA PANTS
kerana pori-pori akan terbuka luas dan boleh menyebabkan reaksi pada kulit. (allergi/gatal2)
Digalakkan minum minuman panas spt air suam. Elakkan minum minuman sejuk.
Jangan gunakan SAUNA PANTS sekurang-kurangnya 2 jam selepas makan.
Untuk mendapatkan kesan terbaik, pakai SAUNA PANTS untuk 50 minit pada satu masa.


Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

IMPIAN BLOGGING

Salam dan selamat malam semua...
Arini terasa kejap sgt masa berlalu masa kat ofis tadi..tup..tup..tgk jam dah pukul 5.30 ptg
Aper x nya...g keje tadi pun dah kul 3ptg!huhu...slumber jekan..ish...kalaulah supervisor tau abehler...
Xsemangat nk g kejer bila dpt ofismate yang camtu...dahla cam makan gaji buta jer...xbuat kejer aper pun...geram rasa...sabo jer ni...
^
^
^
^
^
Lupela isi sebenar nk citer pasal aper tadi...
ha!baru tingat...sepanjang hari ni saya update widget blog ni ha...hajat hati nak pelbagaikan informasi dlm blog ni...kalau korang perasan, dah ader menu tab kat atas tu...tp xdok content lagila...dalam kepala ni tingin nak blog ni jadi superb...orang suker singgah sini...sebab pelbagai maklumat yang boleh didapati di sini...
bilerla impian ni nk jadi kenyataan...impian lagi se nk create template sendiri yang berlatarbelakangkan strawberi...untuk permulaan ni saya nk mendalami dulu bidang blogging ni...nak teruskan try and error...
byk dah blog tutorial yang lain tapi saya nak buat jugak...untuk diri saya sendiri dan untuk kepuasan sayala...nk kumpulkan segala2 dalam blog ni...senang nanti xpayah nak google tempat len da...hehe...bagila support cket...kui kui....

Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

LETIHNYA...MEETING...

Penatnyerla...
letih sgt badan arini...naper erk?dari semalam lagi terasa keletihan itu....
tp kalu xon9 dulu b4 tido...xlena ar jawabnyer...mood nk blogging pun ader...apa lagi...luahkanlah segala macam perasaan...
semalam ada meeting org blok...wat mihun sup...best tau...luper lak nk snap pic mihun sup tu....da abes!huhu...arini plak wat meeting n bacaan yasin org pompuan lak!!hehe...mesti korg tertanya2 meeting apela erk...beserla...idop dlm masyarakat felda...kalau nk kenduri kawin, kenalah adakan meeting lu ngan org blok kita sbb nk bincang pasal macam2 berkenaan kenduri kawin nanti...nk agih2 tugasan orang kater...
bagus x?itu yang membuatkan saya suka sgt duk dlm msyrakat felda ni tau...dahla penempatan tersusun....macam2 program dan aktiviti...pastunyer nilai kerjasama tu yang penting!!!kalau kat bandar, sure2 kena katering ker...sewa dewan ker....dah xde budaya tolong menolong ni....
saya juga amik kesempatan untuk melonggokkan kain pasang dan kain batik 3 serangkai untuk tatapan makcik2.....hehehehe...bisnes katakan....ni ada gambar yang aku snap sikit2 sepanjang 2 hari meeting ni...alamak...gambar ari semalam lupela save katner...erm...next time jela...
nampak tak makcik2 tengah pilih kain pasang tu?hehe

                                      snap je gambar saper2...wat kenangan tau saper yg datang..


Read more ...

NUFFNANG

mukeku skang yg tengah hepi gler....

SELAMAT MALAM SEMUA...ALAMAK...CAP LOCK PLAK...XSUKE...okei...comei dah...macam aper2 ntah sayer ni kan...akceli...saya sgt gembira sebab nuffnang dah kasi status glitterati...hehe...kalua baca post orang lain pasal nuffnang ni sure seme gembira coz of dpt check first...tp saya?whateverla....
yg penting...sy dah berjaya tgk iklan nuffnang muncul di blog strawberryku yang comei ini (chewahh...perasan jer...) ada lagi yang seronok...
Akhirnya penat lelah menggoogle pasal css dan html dan coding ni akhirnya...saya berjaya membuat floating nuffnang!biarlah korang nak kata saya ni aper...yg penting saya dah berjaya...sejak 2-3 hari ini saya rajin sangat nk custumize mcm2 kat blog saya ni...tak puas hati lagi...sebab tu kejap camni..kejap camtu...nak try buat macam2 lagi....sampailah hatiku ini PUAS!!!


Blogger Templates
Blogger Templates
Read more ...

HELP ME MY FRENZ.....

HEHEHE...saya dah ketinggalan zaman...nk tau naper?sebab baru nk belajar buat 'read more'!!sebelum ni dh try tapi xberjaya pun...baru kejap tadi saya try lgi...ni dalam  peringkat testing lagila...nampak gayanya macam still lum berjaya lagila...(MUKA SEDEY GILER....)


rakan-rakan sekalian....
tolonglaaaa......uwaaaaauwaaaa....nak nangis sebab xmenjadi...bukan sebab saya putus asa tau..tapinya sy dh try mcm2....explore n blogwalking byk smpei letih tau...tp.....hampa...dan kecewa....
apa salah kod yang saya buat ni erk?
help me.....
kepada rakan-rakan blogger yang sudi membantu, sila emailkan kepada saya yer...kt shoutbox tu...
v
v
v
v
v
v
opps...macam dah tau jer caranya....try yer!!!jeng jeng....hope menjadila pas publish kang....

saya budak baru belajar...


Read more ...

peniaga berjaya

Tgk tajuk kat atas tu mesti rasa nk muntah jer…uweekkk…hehe

Nak citer ni…Sabtu baru ni saya tlah pegi ke pasar borong di Pekan. memborong sekodi kain pasang…kuar modal untuk kain pasang tu dalam rm360…dapatlah dalam 20 pasang…saya amik kain jenis matching ngan chiffon jer…lembut….

Chewahh…nak niaga plak!!!bukan aper…sambil2…nk tmbah pendapatan…lagipun niaga kain pasang ni cam untung gler…dapat 2x ganda untung tau!!!semalam g jaja kat umah jiran 2 buah umah..laku ar adalam 4 pasang!!!okei ar kan…

Skang ni kain-kain pasang tu ada kat kedai sebelah,kedai adik ipar…mcm best plak bila fikir2 dapat untung nanti…nk bergiat aktif jual…minggu ni nk beli kain selimut plak nk wat kutu…otak saya skang ni asyik fikir bisnes jer…$$$$$$$$ ni je dlm kepala skang…kain pasang yang saya pilih tu ada dalam 20 pasang..cantik2 belaka!!!semer orang yg tgk kater camtu…mahunya xcantik…pilih2 semer tu..bukan men ambik jer….hehehe…nk upload gmabr kain pasang tp lum trnsfer lagi dari kamera dgtl…tertinggal kt umah…nantila saya upload erk…tapikan…memang cantik2 glerla…kalo saya banyak duit, rasa nk tempah jer belaka kain2 pasang tu tau…

Read more ...

Cuaca…landskap…umah

Lama jugak saya tinggalkan strawberryku di blog…weekend lepas g bahau…ikut parent…masa ari ahad tu ujan punyala lebat kat saner tau tp di chini timur ni tetap panas terik!!!Ya Allah…bahang sangat cuaca sekarang…terik yang amat…dugaan Allah kepada hamba2Nya…Kadang2 tu baru je lepas mandi pun dah berpeluh…

Bila cuaca panas sgt macam ni,gerenti pokok2 bunga ma layu dan kuning2 daunnya…aritu ada jgak ujan selang2 hari..ini xdek lansung…di n3 kali ni saya nk upload gambar2 bunga ma serta landskap serta pagola yang ada kt rumah tu…suker sangat ngan keadaan umah sekarang sebab my parent bertungkus lumus memastikan kawasan umah dan sekitar cantik dipandang mata..tapikan umah tu besar ngat kawasan…sian kat ma penat cakar daun2 pokok pelam yang gugur tiap2 hari…IMG_3751 IMG_3716 layan jela erk…

 

 

 

 

 

 

 

Pokok bongsai aboh…                  landskap ma tepi jalan naik bukit

IMG_3754pagola sayuran ma yang tengah suburIMG_3712IMG_3722 

 

 

 

 

 

 

 

saya yang belikan bunga ni..                sayur petola ma!!

IMG_3729

IMG_3736

 

 

 

bunga ni amik kt mrsm                      trend bunga raya plak skang

Read more ...

Antara percaya atau tidak

working from home Sepertimana yang raka-rakan tahu, saya ada mencuba satu program bisnes internet di mana PROMOSI adalah salah satu perkara yang sgt2 penting dan perlu diberi perhatian!!! kisahnya…saya ada membuat pengiklanan di salah satu website iklan percuma..respond yang saya dapat juga agak menggalakkan…dari xbuta lansungkan….ada juga antara pembaca yang ragu2 pasal program ni..Tny saya mende ni beul ker?xtipu ker?apa lesen perniagaan…dan macam2 lagi kerenah orangla….

Memang saya akui, di awal pembabitan saya dalam bisnes macam ni, saya memang tak percya sebab saya pernah bank in duit kat seorg ni…tp sy xdapat aper2 pun…itu kisah setahun yang lalu semasa saya masih lagi baru…Tapi, lama kelamaan setelah saya mencuba cket2…sentiasa menerokai ilmu baru…sentiasa mempraktikkan…fokus serta komitmen yang tinggi, memang segalanya tidak mustahil!!!saya kater begitu sebab saya dh dapat hasilnya…Biarlah tak banyak pun asalkan saya berusaha…lambat laun pasti saya berjaya cam Irfan Khairi tu…hehehe…itu pengalman saya setelah sebulan saya berkecimpung dalam bidang perniagaan inernet ini…Saya semakin tahu lubuk mana yang boleh dipercayai…yang mna saya harus buat dengan kemampuan saya…yang terbaru saya telah melaburkan RM10 untuk menambahkan ilmu promosi berkesan memalui sosial networking.Sesngguhnya saya tidak merasa rugi walau sedikit pun sebab saya yakin dengan bisnes internet ini..Yang penting saya harus terus belajar dan terus belajar…untuk kejayaan

Read more ...

RAHSIA TARIKH LAHIR

Baru kejap tadi saya sengaja mencuba rahsia berdasarkan tarikh lahir…nk tengok ada tak yang kena mengena…

Ini keputusan yang saya dapat :

NOOR AZLINA ,

Tafsiran Tarikh Lahir Untuk : NOOR AZLINA (Tarikh Lahir : 8-3-1984)

Nombor Peribadi : 6

Elemen : Logam

Ciri Utama : Wang

Sinopsis : Disukai kerana kekayaan, namun ego dan mahu menguasai.

Tafsiran Umum Peribadi : Kawal wang, citarasa mewah, berdikari, menguasai.

Warna Yang Sesuai : Kuning, perak dan putih.

Status Body Mass Index (BMI) :

23 => Normal (mempunyai berat badan yang ideal). Kekalkan gaya hidup yang sihat melalui pemakanan yang sihat dan seimbang serta bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Masalah Kesihatan Berkaitan :

Masalah pernafasan, paru-paru, asma, alahan kulit.

 Nampaknya ada keputusan yang terang2 salah tau….ada lagi selanjutnya tapi saya malas bukak email sbb dia antar ke email kiter dgn lebih terperinci…apepun mende ni sekadar suke2 jer…ini pulak kajian melalui bulan kelahiran…

  • MAC
    berpersonaliti menarik dan menawan
    mudah didampingi
    sangat pemalu dan pemendam rasa
    sangat baik secara semula jadi, jujur, pemurah dan mudah simpati
    sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
    suka pada kedamaian
    sangat peka kepada orang lain
    sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
    tidak cepat marah dan sangat amanah
    tahu balas budi dan kenang budi
    pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
    kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
    suka berangan-angan
    suka melancong
    sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
    kelam kabut dalam memilih pasangan
    suka dengan hiasan rumahtangga
    punya bakat seni dalam bidang muzik
    kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik jangan terlalu moody
  • macam2 kajian yang dibuat…
Read more ...

Perkara suka hati

org pegang pelita ayam Tajuknyer pun dh cukup membuatkan saya tersenyum sendirian…hehe…naper agaknyer erk…

Sebenarnya semalam saya check gaji online…tetibe gaji bulan lepas dapat lebih dalam RM200++ entah biler maser bos kasi naik gaji ntah…xdek notis aper pun…terima jelakan dapat gaji lebey…huhu…harap2 bulan depan pun dapat gaji lebey lagi… wink wink

apa lagi erk yang bahgia?erm…bilik tidur saya dh berubah wajah..sy sudah bertungkus lumus mengecatnya dengan kaler purple…biarla bilik hodoh pun(sebab bilik lama) yg pntg kbrsihan dan keceriaan…itu yg paling utama!!!

lagi se perkara suka hati adalah…sok last kejer minggu ini! Jumaat ni HARI HOL NEGERI PAHANG!lehla g jalan2 kat kuantan…nk g byr duit keter lagi…nk setelkan hutang itu hutang ini…kejap jer nk pegang duit gaji penuh pastu poket kering ngan hutang macam2…

Paling bahagia sebab dh jumpa software yg mudahkan kejer saya nk blogging ni…mmg puas ati sgt2la…saya guna windows live writer..okey sesangat….

Read more ...

Kawin...Couple...


Dah dekat kul5...lagi sejam nk balik...huhu...start lepas lunch smpeila skang saya asyik blogwalking jer...bestla baca2 entry org len...macam2 citer...td baru bca kisah si fiza ni...kisah start diorg kenal smpeila dh kawin skang...saya jugak yg belum lgi ada aper2...hemmm....saya ni xcomei ker?(nk muntah jer rase...)hahaha


Saya percaya setiap org ada jodoh masing2...tp....siapakah jodohku?????kawan2 saya seme xsabar nk tgk saya kawin ngan saper tau...apakan daya....saya tidak mampu untuk menjawapnyer....hanya tunggu dan tunggu...kawin bukanlah satu keputusan yang boleh dibuat secara terburu2...pasangan  idop tuh!!nk kater kecewa ngan cinta tu...memangla ader...xjumper lg mr.right....xtaula di mana silapnya...sering kecundang....sedey jerkan....hakikat yang harus ku terima...hanya berserah padaNya....

Kawan2 yg dh kawin tu...semoga bahgia selalu bersama insan tersayang...
Read more ...

Mataku yang sensitif

Entry kali ni adalah berkisar pasal sejenis penyakit ni tau...xdela bahaya tapi....huhu...kurangkan penampilan dirila cket...

nk citer pasal ketumbit...tp sebenarnya bukan ketumbit tau!saya mengalami mende ni sejak 4 tahun yang lalu tau..maser kt upm..slalu sgt tumbuh...pada awalnyer memangla riso gler2 tapi biler dh jumpe dr tu..dia kata mende tu xbahaya sgt cume kao dier membesar kt kelopak mata yang perlu bedah!!saya pny ketumbit ni sokmonyer tumbuh kt bhgn atas kelopak mata...sometimes belah kiri...sometimes belah kanan...pernah jugak tumbuh kt bhgn bawah kelopak mata...macam ader nanah tp bukan nanah...

hasil pencarian ngan pakcik google...katanya ketumbit ni disebabkan oleh alir darah kita yg tersumbat...oh ye!!selama ni saya jumper doktor, diorg selalu pesan tuam ngan air suam tyuk matikan kuman...sejak 2 menjak ni saya selalu jer buat coz ketumbit saya ni muncul semula...

Tadi saya borak ngan cIK Leha kt kedai sebelah ni...dia bagi petua guna buah bemban...anak dier makan buah bemban ni dulu pastu xnek2 dah ketumbit...kalo x, ada sokmo ar..kejap kanan...kejap kiri...Tapinyer...saya xkenal pun buah tu gane...nanti nk tny my mum balik kang...kot2 petua tu berkesan!!!lagipun saya baca2 td dlm google,memang buah bemban tu untuk hilangkan ketumbit pun...ketumbit yang saya hadapi ni namanya chalazion...(kalazion)

di kesempatan entry ni, sy nk bg info cket2la untuk panduan kita2 semua...

Radang Punca Ketumbit

oleh Prof. Dr. Muhaya Mohamad


Kalau ketumbit itu kecil tidak mengapalah kerana tidak ramai yang perasan, tetapi ia jadi masalah jika benjolan seperti jerawat di tepi mata itu besar sehingga menyebabkan rasa sakit selain malu diusik.

Sebenarnya ketumbit tiada kaitan langsung dengan tabiat mengintai kerana ia sejenis keradangan pada kelopak mata yang disebabkan jangkitan kuman. Biasanya bakteria ini membiak di akar bulu mata sebelum menimbulkan masalah.
Usikan mengaitkan ketumbit dengan tabiat buruk berkenaan perlu dihentikan.

Punca dan Gejala Ketumbit
Ketumbit boleh dibahagikan kepada 2 jenis. Yang pertama akibat jangkitan kuman pada pangkal bulu mata. Jenis kedua ialah keradangan disebabkan penyumbatan pada kelenjar yang menghasilkan minyak untuk menentukan bulu mata kalis air atau kalazion.

Adakah ketumbit itu berbahaya, terutama jika saiznya besar?
Tidak. Ia tidak menjejaskan penglihatan seseorang, tetapi boleh menyebabkan kesakitan disebabkan berlaku bengkak pada satu kawasan kecil yang sensitif di kelopak mata.


Kadangkala seseorang boleh mendapat lebih daripada satu ketumbit pada satu masa, tetapi usah risau kerana ia tidak berbahaya. Selain benjolan merah pada kelopak mata, antara gejala lain yang mengiringi ketumbit ialah :

* Mata berair.
* Mata terasa gatal, terutama jika ada habuk.
* Mata menjadi sensitif terhadap cahaya.
* Kelopak mata menjadi merah dan bengkak,

Biasanya ketumbit mengambil masa 3 hari sebelum ia pecah dan kering. Bagaimanapun dalam kebanyakan kes, ketumbit akan sembuh dalam tempoh seminggu.

Ketumbit jenis kedua yang disebabkan penyumbatan kelenjar minyak (kalazion) pula 'tumbuh' lebih perlahan dan jika ia terlalu besar, ia mungkin boleh mengganggu penglihatan.

Apakah rawatan bagi ketumbit?
Rawatan utama untuk ketumbit ialah penggunaan antibiotik setempat yang harus diletakkan ke dalam mata bagi merawat jangkitan kuman dan pembedahan kecil.

Bilakah pembedahan diperlukan?
Pembedahan hanya diperlukan untuk ketumbit yang disebabkan oleh penyumbatan pada kelenjar di kelopak mata selepas rawatan antibiotik setempat tidak berkesan. Selalunya ia berlaku selepas keradangan berlanjutan melebihi dua minggu.

Apakah rawatan pada peringkat awal bagi kalazion?
Ia dapat dirawat dengan meletak antibiotik dan diikuti dengan menuam mata dengan kain yang direndam dalam air suam untuk mengatasi penyumbatan pada kelenjar di kelopak mata. Ini harus dilakukan sebanyak 3 kali selama seminggu.

Adakah ketumbit menyebabkan kebutaan?
Tidak. Ini kerana ia hanya membabitkan kelopak mata. Fungsi melihat bergantung kepada kesihatan biji mata dan kesihatan mata tidak terganggu apabila ada ketumbit.

Bolehkah ketumbit menyebabkan gangguan penglihatan?
Ia boleh menyebabkan sedikit gangguan jika terlalu besar dan menekan pada bahagian tengah mata, yang mana ia menyebabkan astigmatisma.
Read more ...

Petang-petang...

xtau nk wat tajuk per...tgk waktu petang, rasa nk nuleh coret2 cket...nk citer pasal program internet yang saya buat hampir sebulan ni...not bad...saya dh berjaya dapat duit rm50...xpela...itu dh berbaloi sbb xguna modal aper pun...lagipun secara part time jer...

Pagi td cbok siapkan report bulan 4 ni...kaksu dh tipon..huhu...mujurla saya dh siapkan hampir 95% tau!!!sbb tu ptg2 ni baru leh nk blogging...

nak citer cket ni...ari jumaat lepas saya g p2 tau...coz brg tuk my viva dh sampei...so, dlm kul 12 lbey tu keter dh setel, aplagi kan,,,g ar jenjalan kt kuantan parade..mydin,area prkson(yg dh tutup)...dapatla 2 helai baju beli kt the store...pastu beli kasut kt adik bongsu...(dier merengek nak...)kang xbeli kesian plak...lagipun dh janji...huhu...kena ar tunaikan janji...hehe...

Kuar dari Mydin tu tetiba keter wat hal...biler tekan brek jer ader bny smthing kt pedal brake tu...mcm ada pasir bergesel kt piring...tp ntahla...wat dek jer...xlarat dh nk g p2 servis...igt nk p lusa jer...ermmm...tu ar impact keter bekas eksiden...tp bkn slh aku...hoho...sedeynyer...

Aperpun....sayang sangta kt viva tu...byk ngat kenangan....tp dia asyik wat hal...hummmmmmmmm
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...