Pengalaman Kerja Aku

Ni bos maser aku kejer kt MGSB....MGSB ni vendor tuk Jabatan Imigresen Malaysia tau!!!


WIMAX!!!Potong!Potong!Glemer jugak compny bos aku ni...hehe

Macam xsangke jer aku penah kejer bank...mcm akauntan jer...haha



Tak lamer dah jangka masa aku kejer mencecah setahun...akceli ni ar kejer paling lamer tau aku leh bertahan!! sebelum ni semenyer hampeh2 jer...ada yg 3 hari tau...seme sbb aku rasa xsesuai n serasi ngan kejer tu...



Nak citer pasal pengalaman2 yang aku penah lalui...

1. pas SPM aku g Bangi kejer kilang Hitachi...kejer first ni tau!!!syok giler dapat gaji pertama. Maser tu smntara nk tunggu result kuar...aku mmg independent ngan kaklong g saner..kitorg yg xtau aper2 men redah jer g KL maser tu...mujur dapat kejer...yang aku igt sbb nk beli hp nokia...brand 3310 jer yg tgh glemer maser tu.Harga 600++ tau

2. Aku balik dari KL aku kejer as kerani kat koperasi chini timur 3!!ader org offer....yang aku igt aku kejer seminggu jer then aku dapat gaji rm200!!!ok ar kan...budak lagi maser tu...


3. Then maser cuti sem first year, aku ngan kaklong kejer kt kedai buku men men kat kuantan.Maser tu kena menipu kater aku ni xsmbung blaja dah pas SPM...(wat dosa kering jerkan) Aku ditugaskan untuk menjaga kedai buku sekolah rendah.Xigt sekolah aper tp dekat ngan Ktn Parade ar..sokmo ar merayap...mujur bos aku xtau!!!

4. Maser cuti sem biler ntah aku penah g kejer kt kedai buku kat Pekan...lagi dasyat tau!!!nk tau naper?setengah ari jer aku kejer ctu pastu maser rehat aku trus chaw!!! xtahan kejer kena berdiri jer....diorg xbagi aku duduk!!!sedey jerkan...

5. Sebelum kejer kt kedai buku tu, aku kejer kilang VAC kt tepi sg.pahang....maser tu aku tompang kt umah mak angkat akuler....segan jugak mak angkat amik tiap hari maser balik kejer petang2...kat citu alu bertahan selama 4 hari kalo xsilapla....

6. Seterusnya pengalaman lain yg agak ok cket adalah pas study...sblm graduat....itupun mujur kaksu ader skali kejer samer...kalo aku maleh2 jer dia bg smgt kat aku...kalo x,sure aku dh ternag cari kejer len da....aku kejer as kerani bahagian data entry kt pasaraya Jaya Gading.P/raya ni baru lagi bukak so sistem diorg agak kurang memuaskanla cket...baru... kaksu plak bhgn HR...aku dok dalam bilik...dier kt luar...kat cni aku blaja pasal p/raya management ar...dari order barang...stok....harga barang...mcm2 lagila....kt cni byk kenangan2 yang memang xbest tuk diigt....mcm2 ragam org ditemui...aperpun itu seme sebahagian dari coretan kehidupan....aku bersama 3 orang lagi telah membuat bos sakit hati ngan kitorg sbb kitorg tinggalkan kejer serentak tnpa notis...

7. pastu aku g kejer kt KL....vads sdn.bhd...iview punyerla susah tau...aku sorg jer lepas maser tu(kitorg g bertiga) sian kat kaksu n enny....tp pastu kitorg g iview astro plak!!! aku turut terpilih....kena wat pilihan maser tu nk kejer yg maner...last2 aku amik kejer yg VADS...coz gajinya mahal!!!! tp aku boring ngan kejer macam tu...customer service streamyx....mcm xder life jer....so aku pun resign...

8. Lepas berenti kejer kt VADS tu aku pun apply ar kejer2 len...susah jugak nk dapat kejer tau!!!so jgnla cepat resign sblm dpt kejer len...nsb aku baik...aku dapat kejer kt ALL ASIA TALK...akceli cmpny ni ok tau!aku leh berkursus free...kos yg mmg aklu minat lak tu....CCNA...yg related ngan IT...tp....supervisor aku ni hampeh....aku pun resign setelah 4 hari kejer....huhu...

9. Dah byk kejer yang aku try kan...then aku apply kejer part time...dapatlah kat Chartnexus....tp aku kejer mcm full time jerla....start 9-5....gaji rm5/jam....kira cukup2 makanla....dari aku trus menganggur....

10. Dalam masa aku dok kt Chartnexus tu, aku dapat tawaran kerja kontrak kt OCBC Bank...seronok gler rase...akceli dapat ket Kuantan tp aku maleh nk balik pahang lagi coz dh byr sewa umah maser tu...Mulanya kejer kt PJ jer pastu kena transfer ke KL Main...jauhla berulang....last2 aku ngan kaksu pindah umah kt Taman Melati...

11. Kt ocbc agak lamer jugak coz kerjanya ok jer...banyak OT....tp kontrak nk abeh....kak sal rekemenkan kejer kt tmpt husband dier....Multimedia Glory Sdn.Bhd.....aku kejer kt MGSB bersama2 ngan Azizi....a.k.a datok....tp kejer ctu btol2 menguji mental aku tau...malehla nk citer....perit jer raser...last2 aku berenti gara2 sabah....

12. Finally......dalam usaha aku mencari kejer, aku telah apply kejer aku skang ni....xsangka sgt aku telah pass....smpaeila sekarang....aku suker sngat ngan kejer aku ni walaupun kdg2 penat n tension...mcm2 kerenah org kena layan....aperpun...inilah kejer yg paling lama aku bertahan...aku bermula pada 02 Mac 2008....lagi sebulan genapla setahun aku bergelar staf Packet One Network....walaupun kontrak....namun, byk aku dapat kebaikan....paling penting dapat internet free....dapat laptop free....macm2 lagila....aku sayang kejer aku skrg n aku mcm dh xnk apply kejer2 len da....hehhe

Itulah pengalaman2 kerja aku dari dahulu hinggalah kini....mcm2 pengalaman yang aku dapat.... semenya mematangkan pemikiran aku...che wah.....
Read more ...

Dah menunjukkan belang







hahaha....apa agaknyer erk yg tunjukkna belang tu!!akceli my dak kecik tu ar...kalo dulu kitorg asyik dgr suara dia yg halus jer....tp sejak 3 hari ni dier suker sangat menjerit ngan kasarnye!!kalah suara aku....kui kui kui
aritu ibu dia ada belikan tudung comey tuk dier pakai!! ibu dier tu memang ske sgt belikan pelbagai aksesori tuk ank pompuan sorg dier tu!!! si dak kecik ni punya arn suker gler tau...dier asyik nk menjerit jer bila dipakaikan tdg kat kepala dier...next post aku upload gambar dia pakai tudung yer...oh ye!!! dia dah pakai subang tau skarang...nk kasi nmpak pompuanler...kalo x, sure orf asyik tny jer laki ke pompuan....muka dia mcm bapak!!!manerla org xtny....hehehe...

si nisa ni membesar dlm keter jer....sokmo ar g jalan saner sini tau!!! aritu aku ngan ma aboh bawak dier g gambang...mujurla dier xmenangis walaupun nyaris2....kitorg kn pnadai pujuk memujuk....dahler susu botol dier dh abeh maser dlm perjalanan pegi tu lagi!!! last2 maser balik tu dier tdo...ibu dier kt umah dok nunggu anak dier no....hahaha...." ibu g jalan pasar borog pagi tadi....nisa pun nk g ikot tok jugak jalan2...." kata nisa.....
Read more ...

Malangnya nasib...




Arini adalah hari cuti..selalunyer time cuti ni aku bukan leh duk diam kt umah...mesti nk kuar jugak g ar maner2 pun. Pagi tadi aku berkesempatan melawat my besfren kt chini 1...dah lamer sgt aku nk g tp asyik bertnagguh jer...n akhirnya.....ye!!!niatku kesampaian jugak....aminnn..... nk g tengok her baby ar....mohd.adam....pegi pun dah dekat kul 11 lebey tadi...duk dlm sejam lebey balik ar nk masak pulak!!!hehe...lagipun aku g ngan ma aku....susah cket nk duk lamer2...nk citer yg secret2 pun....kena ar cover2....kui kui kui...
Sebenarnya aku nak citer pasal kejadian petang tadi...kan ada karnival ict sempena pelancaran pekan digital semlam kat pekan...asalnya aku memang maleh doh nak g tapinyer mikir kot2 ader mende yg menarik!!!so, dlam kul 3.45 petang aku pun pegila bersama2 ngan adik bongsu aku...bukan aper...takut lewat balik at least aderla teman kan....xtakot sgt....sebelum tu aku g amik kaksu(my sister angkat lor...)kat kg.dier kt pulau ruse...dahla terlajak ke depan maser tu.aku ni xbeser ngan jalan ganchong tu...terlepas ar umah tok dier!!!
so,aku pun meneruskan perjalanan ke bndar pekan nk tgk karnival...hajat hati ni nk beli external hard disk...dh lamer idam2kan....smpei je kt bdr pekan lebih kurang dalam kul 5 camtu ar....siap park kete dkt2la jugak...kami pun berjalan berpimpinan tgn(nk lintas jalan)hehhe....menuju ke tapak karnival....tgk kete...byk lagi...yg aku perasan ader booth skmm,pustaka pahang,maxis,celcom,lembaga zakat,mende ntah lagi...xigt dah...booth ict yg org jual depan cket dari booth yang aku sebutkan tadi...korg nk tau x?kanopi2 yg ader kt depan tu telahpun dirobohkan tau!!!!hari biru betol ar....dlm sms yg aku dpt menyatakan krnival abeh kul7! sbb tu aku g lmbat2...erm...apo nk dikato....xdek rezeki ar....kena cari kat kuantan jugakla jawabnyer.


So, untuk melepaskan tension tu, kitorang pun pegila pekena cendol mamak tepi jalan..mintak mi goreng se!!! dengan hampanya...aku pun pulang ke rumah selepas membawa adik bongsu aku tu men gamer kt eng hong!!!

Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...