Shoutbox livestream Tutorial

Mengadanya lin ni...bukan ada bakat pun nk jadi tutor! diri sendiri pun ntah apa2 jer lagi..blog pun hampeh jerkan..ada hati nk buat tutorial..xperla..sebagai memenuhi permintaan dua oarng rakan saya yang tny caner nk buat mende alah tu...saya pun tgk kat topek jer


Sumber ini dicedok kat topek tau...



1. Untuk pasang shoutbox dari facebook ni, korang perlukan 'Application ID'. Mana nak dapatkan 'Application ID'? Ok pergi ke Facebook Developer (Sila Klik).





2. Dah pergi ke Facebook Developer? Kalau dah, klik pulak pada 'Set Up New Application'. Rujuk gambar.




3. Untuk application name, ikut suka pundi kencing koranglah nak letak apa pun. Jangan lupa tick 'Agree'. Lepas tu klik 'Create Application'. Rujuk gambar.





4. Lepas tu ada 'Security Check' korang isi lah apa yang dia mintak. Bila dah siap semua nanti keluar macam gambar kat bawah ni. Korang copy 'Application ID'macam yang aku tunjuk dengan anak panah tu sebab kita nak guna benda tu jap lagi.


5. Dah copy 'Application ID' korang pergi ke Facebook LiveStream (Sila Klik) pulak.





6. Ok rujuk gambar bawah ni, kat bahagian yang aku tunjuk dengan anak panah tu, korang paste 'Application ID' yang aku suruh korang copy tadi. Lepas tu bolehlah tekan 'Get Code'.





7. Dia akan keluar iframe & XFBML (Rujuk gambar). Aku cadangkan korang ambik codeXFBML tu.




8. Letaklah code tu sesedap rasa & sesuka hati korang. Bolehlah ubah width & height macam yang aku garis kat gambar atas tu supaya sesuai dengan blog korang. Selamat mencuba yaw!


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...