Kisah Ramadhan Part 2

Selamat pagi Isnin...Arini dh kejer...huhu
Okla...sayank meneruskan kisah kueh ma yang dijual di PARAM...hehe
Korang mesti tau kueh ni..tpnyer xtau nama..ye x?ni ha kuehnya..dibuat daripada pulut bersalut kelapa dan dimakan dengan air gula merah...Sebenarnya saya ada snap gmbar but not trnsfer yet...so,hehe...mintak ngan pakcik google kiter tu ler...


Sedap tau keuh ni...saya sangat suker!rasanya manis dan kenyal2...entahla ye ke x ayat tu...
Ada resepi ni kalo nak try!

Bahan-bahan ( saiz sedang2 dpt 24ketul )

  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan (dikisar)
  • 1 st air kapur
  • 1/2 st garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut yg di gaul dengan sedikit garam
  • *** air gula ***
  • 3 ketul gula melaka
  • 5 sb gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. Cuci beras pulut,rendam beras pulut dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur. Kisar daun pandan bersama 1/2 cawan air dan tapiskan airnya.Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang. Kukus selama 20minit. Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit.
  2. Alas bekas 4segi/bulat dengan plastik/daun pisang. Ambil pulut tekan padat2 dgn plastik/daun pisang. Biarkan sejuk,kemudian potonglah ikut bentuk yg anda suka. Kemudian golekkan dalam kelapa parut.
  3. Semasa kukus pulut,boleh buat air gula. Masukkan semua bahan dalam periuk,bila dah mendidih kecilkan api dan masak hingga agak likat. Bila dah sejuk boleh dimakan bersama pulut.
  4. *** air gula nih bergantung pada saiz gula melaka yg anda gunakan, jika guna yg besar blh kurangkan gula.

Blogger Templates
Blogger Templates

4 comments:

  1. resipi snang jer nk baca..
    tp nk wat hampeh..
    hehe..

    ReplyDelete
  2. sy pon ske kueh neh.. kna blk kg br leh merase :)

    ReplyDelete
  3. kat kedah kuih ni dipanggil kuih lopes yer diulngi LOPES kalau owang kedah yg sebut jadi nama kuih ni lopeh hahhaahhhaa mak saudara nadia buat jual kuih ni mang sedap lam sehari 100 biji lbh pun habis huhuhuu ^__^

    ReplyDelete
  4. yeker nadia?thanks yer...baru tau sejarah nama kueh ni..konpius gak asalnyer...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...