RAZALI AWANG BERKONGSI CERITA DAN PENGALAMAN

Kali ni saya taknak meneruskan lagi Part 2...teruja untuk bercerita tentang keganasan Israel yang sangat melampau!saya blogwalking tadi then terjumpa satu artikel ni...mintak copy from tuan punya tanah...thank ye izzi punya blog

Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni,share his experience.

Mesir 
Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid. 
Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza . Makanan dan ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran... 
"Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!" - Apa punya manusia ni, kata Razali Awang. 
Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza . Razali btau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia tiap Jumaat kami bacakan Qunut Na zilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine ... 
Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir...tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah...charge naik bas 500
meter is RM70!!! 
Memang sekutu kuat Amerika and Israel . 

Gaza ( Palestine ) 
Terbahagi kepada 2 - Hamas dan Fatah...Belah Fatah ada kasino! 
Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza ! 
Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni). 
Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie. 
Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu.. 
Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama .tapi dia mention Hashim....) 
Beautiful country, iklim Mediterranean .bo leh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan.. 

Hamas 
Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati anytime.. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau anda dtg lagi ke
sini, adakah kita akan bertemu lagi"...like they know they can die anytime. 
Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu! 
Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel ....punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata. 
Hamas ada 25,000 org..tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!! 
Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups. 
Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga. 
Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT. 
Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni seorang mati, esok lahir lagi seorang bayi.. 


Israel 
Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh. 
Dia org tau
Hamas ada penembak tepat! So, diorang takut nak turun dari kereta kebal. 
Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan. 
Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn... 

Rakyat Palestine 
Razali menyatakan beliau sedih melihat rakyat Palestine rebus rumput sebab dah tak de apa nak dimakan.
Kanak-kanak tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri! 
Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke...terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de.Amat menyedihkan melihat kanak-kanak menjerit kesakitan apabila kepala dijahit. 
Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit....tiada apa yg tinggal ..semua dah
jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit-sikit here and there...Fosforus ni  menghancurkan kulit dan tulang...Nauzubillah. 


Ada banyak lagi..but too long to write.
So,kengkawan,mari kita berdoa dan terus berdoa untuk keselamatan saudara Islam kita di sana.
Blogger Templates
Blogger Templates

2 comments:

  1. Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

    Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
    Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

    "SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

    P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
    DISINI

    "Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
    Wallahualam.

    "Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

    Blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis dan memberi info.. Semoga sejahtera dan sentiasa diberi keberkatan olehNya.. wassalam.

    ReplyDelete
  2. lynn, sedih la bc entri ni... sob..sob..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...