Kisah Tragis Di Hujung Minggu!

Pada Hari Wesak yang bersamaan dengan 28hb Mei yg lepas, saya bersama parent serta adik saya yg bongsu telah bertolak pulang ke Tjg.Karang, selangor...Tujuannya adalah untuk menghadiri majlis perkahwinan sdare yang saya pun xkenal lansung!!!hoho...sepupu aboh...duk sebelah umah makngah saya...kitorg bertolak pun dah kul5 petang....singgah kat Hentian Temerloh alas perot makan kueh pau!!Then, kat kuala selangor tu, berenti tapau pizza...makan dlm keter jer...
Keesokannya, makngah ajak g kenduri belah sdare jugak ar kat perak...kat Bagan Datoh...uishhh...jauh bangat sih!!b4 nk g knduri tu, hajat ati seme nk singgah2 kt umah sdare lain...but...hampa dan kecewa...xde orang pun...2 2 buah umah tau...sedey jerkan...Xmau citer pnjg2...
Then, after knduri tu, kitorg terusla ke Trolak melalui jalan dalam ke tjg malim...Tapi, sebuah keter jela...yang se lagi tu terus balik ke Tjg.karang...dahla jalan ke tjg malim tu terok giler bumpingnyer tau...hey...mujurla x bawa viva syg tu...hehe
Dah smpei kt trolak,luper gtau...akceli nk g visit my lil brother yg tgh study kt MRSM Trolak tu...Kecewa lagi...adik saya tiada...dia outing kt Slim River!!!hoho...Kitorg pun carila dier kt pekan  kecil itu...tp hampa lagi...tidak ketemu!!!last1 tunggu kt asrama dia jer...Lebih kurang kul7 tu,kitorg pun bertolka balik semula ke umah makngah...ujan lebat yang amat...jalan plak xelok....guruh sabung menyabung...Tetiba....kete aboh mati enjin di tengah jalan...bayangkanlah...kiri kanan  tu hutan tau!!!Aboh start pun dh xmau idop....malangnya nasib aritu....keter mati kat tgh jalan....dengan ujannya lagi...dahla aboh xbawa bekas spanar....terlupa...
aduhhh....seme keter yang lalu xde yg berenti pun...mesti semer takut...maklumla...zaman sekarang...Cuaca semakin gelap.....dalam hati ini puas berdoa agar kami semua selamat dari malapetaka....Ya Allah...betapa hebatnya ujianmu....Kitorg tolak kereta pun xnak idop...bateri keter plak dah makin weak!!!lampu signal xnyala dah...risaunyerla keter belakang rempuh!!!Nau'zubillah....
Tragis x kisah saya?Lepas se..se...malangkan...ujian Allah...
Syukur Alhamdulillah...selepas kami menolak kereta tetapi xidop tu, barulah ada sebuah kereta kancil yang dinaiki 2org pemuda berenti bertanyakan masalah kami...itupun selepas hampir 2jam kami tersadai kat tgh utan tu tau...takut jgn cakapla...gelap gelita jer bila xder keter lalu...Disebabkan bateri keter aboh dah weak, so pemuda tadi kena balik ambil wira coz diorg nk wat jumper!!Pada mulanya risau jugak...manela tau kot2 diorg ni org jahatkan....Tapi....tidak berjaya jugak....Diorg buat ape ntah lagi....saya pun dah xyau coz xtgk pun...nk kuar tgk tapi ujan...aboh jer yg bermandikan ujan masa tu...sian aboh...
Tak lama lepas tu barulah my paman aka pakcik smpei ngan cousin aku,Zaim...Mujurla dia bw bateri lebih...huhu....setelah bertungkus lumus, masih tidak berjaya...kitorg dalam keter ni dah xkeruan...laponya lagi...masa kt trolak tu xmakan pun...kenyang lagi...dekat 2 jam lebey masih tersadai lagi keter tu...
Alamak...lupe nk gtau naper kete mampos...akceli jalan yang kitorg lalu tu memang banyak gler ar lopak air!!! kiranya keter aboh ni masuk air r...aboh tipon pomen chini, dia sarankan lap2 elktronik tu...tapi spanar xbawa...xley nk buatper  ar...pengajaran kan....
Berbalik semula kisah pomen tu...macam2 dh diorg buat tapi lum berjaya lagi...Ada pakcik pun, dia bukan reti pun...tetiba ada lagi sebuah keter berenti yg jugak pomen...kemudian, sorg lagi cousin saya sampai bersama kawan dia yang juga sorg pomen...dia  bawa elektronik...lepas tukar jer elektronik tu, alhamdulillah...keter aboh idop....amin....syukur sangat tau...
Korang nak tau x naperla kitorg takut sangat....pomen tu yang juga belia 2B kata,kawasan tu ada beruang dan gajah...kami ni bernasib baik ar time tu ujan....maybe binatang2 ini xkuar ke ajlan...coz dah ramai sg yg penah nmpk!!!
Kemudiannya....kawasan tu hutan....ada jugak orang jahat...macam2 boleh terjadi....
Pengajarannya ialah :
Jangan sesekali terlupa bawak kelengkapan alat2 macam spanar dan  lain2....PENTING SANGAT2 TAU...
Pastunya, kalau boleh elakkan ar jalan malam2....kalau jadi apa2 susah....
Henfon kita tu plak pastikan berkredit!Then, kalau boleh guna celcom dan Maxis...Kt tmpt tu ada line celcom jer...cuba bayangkan kalau tak boleh lansung nak wat call sebab xdek line...menangis korang kat situ tau!!kredit kena pastikan ada selalu....susah kalau emergency camni...

Itulah kisah tragis saya di hujung minggu...ermmm....ambil iktibar jela mende yang telah berlaku....setiap kejadian ada hikmahnya....Untuk post kali ni, xdek gambar nk upload...hanya kisah semata-mata....

Blogger Templates
Blogger Templates

1 comment:

  1. salam ziarah dari akak..hemmm benda nak jadi..kita mana tau..redha ajerlah sambil berusaha apa yang patut.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...