Pengalaman Kerja Aku

Ni bos maser aku kejer kt MGSB....MGSB ni vendor tuk Jabatan Imigresen Malaysia tau!!!


WIMAX!!!Potong!Potong!Glemer jugak compny bos aku ni...hehe

Macam xsangke jer aku penah kejer bank...mcm akauntan jer...haha



Tak lamer dah jangka masa aku kejer mencecah setahun...akceli ni ar kejer paling lamer tau aku leh bertahan!! sebelum ni semenyer hampeh2 jer...ada yg 3 hari tau...seme sbb aku rasa xsesuai n serasi ngan kejer tu...



Nak citer pasal pengalaman2 yang aku penah lalui...

1. pas SPM aku g Bangi kejer kilang Hitachi...kejer first ni tau!!!syok giler dapat gaji pertama. Maser tu smntara nk tunggu result kuar...aku mmg independent ngan kaklong g saner..kitorg yg xtau aper2 men redah jer g KL maser tu...mujur dapat kejer...yang aku igt sbb nk beli hp nokia...brand 3310 jer yg tgh glemer maser tu.Harga 600++ tau

2. Aku balik dari KL aku kejer as kerani kat koperasi chini timur 3!!ader org offer....yang aku igt aku kejer seminggu jer then aku dapat gaji rm200!!!ok ar kan...budak lagi maser tu...


3. Then maser cuti sem first year, aku ngan kaklong kejer kt kedai buku men men kat kuantan.Maser tu kena menipu kater aku ni xsmbung blaja dah pas SPM...(wat dosa kering jerkan) Aku ditugaskan untuk menjaga kedai buku sekolah rendah.Xigt sekolah aper tp dekat ngan Ktn Parade ar..sokmo ar merayap...mujur bos aku xtau!!!

4. Maser cuti sem biler ntah aku penah g kejer kt kedai buku kat Pekan...lagi dasyat tau!!!nk tau naper?setengah ari jer aku kejer ctu pastu maser rehat aku trus chaw!!! xtahan kejer kena berdiri jer....diorg xbagi aku duduk!!!sedey jerkan...

5. Sebelum kejer kt kedai buku tu, aku kejer kilang VAC kt tepi sg.pahang....maser tu aku tompang kt umah mak angkat akuler....segan jugak mak angkat amik tiap hari maser balik kejer petang2...kat citu alu bertahan selama 4 hari kalo xsilapla....

6. Seterusnya pengalaman lain yg agak ok cket adalah pas study...sblm graduat....itupun mujur kaksu ader skali kejer samer...kalo aku maleh2 jer dia bg smgt kat aku...kalo x,sure aku dh ternag cari kejer len da....aku kejer as kerani bahagian data entry kt pasaraya Jaya Gading.P/raya ni baru lagi bukak so sistem diorg agak kurang memuaskanla cket...baru... kaksu plak bhgn HR...aku dok dalam bilik...dier kt luar...kat cni aku blaja pasal p/raya management ar...dari order barang...stok....harga barang...mcm2 lagila....kt cni byk kenangan2 yang memang xbest tuk diigt....mcm2 ragam org ditemui...aperpun itu seme sebahagian dari coretan kehidupan....aku bersama 3 orang lagi telah membuat bos sakit hati ngan kitorg sbb kitorg tinggalkan kejer serentak tnpa notis...

7. pastu aku g kejer kt KL....vads sdn.bhd...iview punyerla susah tau...aku sorg jer lepas maser tu(kitorg g bertiga) sian kat kaksu n enny....tp pastu kitorg g iview astro plak!!! aku turut terpilih....kena wat pilihan maser tu nk kejer yg maner...last2 aku amik kejer yg VADS...coz gajinya mahal!!!! tp aku boring ngan kejer macam tu...customer service streamyx....mcm xder life jer....so aku pun resign...

8. Lepas berenti kejer kt VADS tu aku pun apply ar kejer2 len...susah jugak nk dapat kejer tau!!!so jgnla cepat resign sblm dpt kejer len...nsb aku baik...aku dapat kejer kt ALL ASIA TALK...akceli cmpny ni ok tau!aku leh berkursus free...kos yg mmg aklu minat lak tu....CCNA...yg related ngan IT...tp....supervisor aku ni hampeh....aku pun resign setelah 4 hari kejer....huhu...

9. Dah byk kejer yang aku try kan...then aku apply kejer part time...dapatlah kat Chartnexus....tp aku kejer mcm full time jerla....start 9-5....gaji rm5/jam....kira cukup2 makanla....dari aku trus menganggur....

10. Dalam masa aku dok kt Chartnexus tu, aku dapat tawaran kerja kontrak kt OCBC Bank...seronok gler rase...akceli dapat ket Kuantan tp aku maleh nk balik pahang lagi coz dh byr sewa umah maser tu...Mulanya kejer kt PJ jer pastu kena transfer ke KL Main...jauhla berulang....last2 aku ngan kaksu pindah umah kt Taman Melati...

11. Kt ocbc agak lamer jugak coz kerjanya ok jer...banyak OT....tp kontrak nk abeh....kak sal rekemenkan kejer kt tmpt husband dier....Multimedia Glory Sdn.Bhd.....aku kejer kt MGSB bersama2 ngan Azizi....a.k.a datok....tp kejer ctu btol2 menguji mental aku tau...malehla nk citer....perit jer raser...last2 aku berenti gara2 sabah....

12. Finally......dalam usaha aku mencari kejer, aku telah apply kejer aku skang ni....xsangka sgt aku telah pass....smpaeila sekarang....aku suker sngat ngan kejer aku ni walaupun kdg2 penat n tension...mcm2 kerenah org kena layan....aperpun...inilah kejer yg paling lama aku bertahan...aku bermula pada 02 Mac 2008....lagi sebulan genapla setahun aku bergelar staf Packet One Network....walaupun kontrak....namun, byk aku dapat kebaikan....paling penting dapat internet free....dapat laptop free....macm2 lagila....aku sayang kejer aku skrg n aku mcm dh xnk apply kejer2 len da....hehhe

Itulah pengalaman2 kerja aku dari dahulu hinggalah kini....mcm2 pengalaman yang aku dapat.... semenya mematangkan pemikiran aku...che wah.....

2 comments:

  1. wah menariknya pasal keje..
    eira x pnah lg merasa kerja ni.
    tp masa praktikal memang letih kan akak..huhu~~~

    ReplyDelete
  2. sebenanye keje ape kat p1? csr gak ke?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...